Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Virágzásban 2016. június 22.

Az agávék nemcsak azért érdekesek, mert az e rokonsági körbe tartozó növényekből készül a tequila, hanem azért is, mert a legtöbb fajnál a növények egész életükben csak egyszer virágzanak. Egy ilyen virágzó agávét épp most lehet látni Állatkertünkben.

Virágzó agávét is láthatnak azok a látogatóink, akik mostanában keresik fel Állatkertünket. A Pálmaház bejáratától jobbra eső, fagytűrő szukkulenseket felvonultató szabadtéri növénybemutató területén ugyanis egy 30-40 év körüli új-mexikói agávé (Agave neomexicana) épp most virágzik. A virágzó agávé nem mindennapos látvány, hiszen a legtöbb faj esetében az egyes növényegyedek egész életükben csak egyszer, általában több évtized elteltével szoktak virágozni.

Az agávék nemzetségébe több mint kétszáz faj tartozik, s nemcsak ritka virágzásukról nevezetesek, hanem azért, mert számos fajuk komoly gazdasági jelentőséggel is bír. Némelyikük fontos rostnövény, belőlük – egészen pontosan a szizálagávéból – készül például a szizál, amelyet a szőnyegszövéstől a kötélkészítésig számos területen felhasználnak. Némelyik agávéfaj alkoholos italok, például a tequila, a mezcal vagy a pulque alapanyagául is szolgál.

Az új-mexikói agávén kívül több más növény is színpompás virágokkal várja a látogatókat. A koalák melletti tavacskában a vízililiomok bontottak szirmot, a sörényes hangyászoknál pedig a trombitafolyondár van épp virágzásban.