Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Virágzik a szacuki havasszépe a japánkerti bonsai pavilonban 2020. június 13.

Nemcsak a szakura, azaz a japáncseresznye, hanem a szacuki, vagyis havasszépe virágzás is jeles esemény Japánban. Két szacuki bonsai épp most virágzik a bonsai pavilonban, így látogatóink is megcsodálhatják meseszép virágaikat.

A szakura, vagyis a japán díszcseresznye virágzása pompás látvány, és sokan tudják, hogy Japánban a virágzó cseresznyefákban való gyönyörködés (hanami) ünnepi eseménynek számít. Csaknem hasonló a jelentősége a szacuki, azaz a havasszépe virágzásnak is.
A havasszépék, más néven rododendronok (cserépben nevelt, nemesített fajtáival gyakran azálea név alatt is találkozhatunk) egyik Japánban honos faját, a Rhododendron indicumot évszázadok óta nemesítik a szigetországban kertészeti célokra. Az így kialakult fajtákat, hibrideket – amelyekből gyakran nevelnek bonsai fácskákat is, összefoglalóan szacuki néven ismerik. Az elnevezés – amely női névként igy gyakori Japánban - eredetileg május hónapra, pontosabban az annak megfelelő holdhónapra utal, a szacuki havasszépe ugyanis májusban-júniusban szokott virágzani.
Állatkertünkben szabadföldön tartott havasszépék is előfordulnak, de mivel a talajviszonyok itt nem a legkedvezőbbek számukra, a legszebb példányokat, amelyek történetesen bonsaiként nevelt és alakított szacuki havasszépék, teljesen kontrollált körülmények között, a bonsai pavilonban mutatjuk be.
Az 1960-as években kialakított Japánkert szélén található bonsai pavilon 1996-ban épült. A pavilonban kapott helyet a nemzeti bonsai gyűjtemény, amelynek alapját a Japán-Magyar Baráti Társaság Aicsi prefektúrabeli csoportjának húsz értékes fából álló ajándéka teremtette meg, majd az évek során az Egyetemi Bonsai Club további ajéndékaival bővült.
A bonsai pavilonban látható két szacuki havasszépe talán egy kicsit megkésve virágzik, amihez persze a hűvösnek indult nyár is hozzájárulhatott. De aki mostanában Állatkertünkben jár, és ellátogat a Japánkertbe is, megcsodálhatja a két szacuki pompás virágait.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.