Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Vombatlesre fel! 2020. szeptember 24.

Nem könnyű meglesni a legifjabb, idén született vombatunkat, lefotózni meg még nehezebb! Bár az erszényből már kiköltözött, jó adag szerencse is kell ahhoz, hogy épp a szemünk láttára merészkedjen elő felszín alatti üregrendszerből.

Az erszényesek közé tartozó vombatokkal csak nagyon kevés állatkertben foglalkoznak, különösen ami az Ausztrálián kívüli állatkerteket illeti. Az meg még ritkább, ha szaporítani is sikerül őket. Az európai állatkertekben az elmúlt bő száz évben alig húsz vombatkölyök született, közülük öt Budapesten, az elmúlt nyolc esztendőben. Ez nemzetközi szinten is komoly szakmai eredmény, hiszen nincs állatkert Európában, ahol ennél több vombat született volna.

A világra szóló siker persze legfőképpen vombat tenyészpárunk, Molly és Wally érdeme. Mindketten 2011 óta élnek Budapesten. Persze most már csak a legifjabb kölyök van velük, előző utódjuk, Maya már a Hannoveri Állatkert lakója, az eggyel korábbi gyerek, Vacak pedig még 2017-ben egy belga állatkertbe költözött.

Persze az erszényes állatok kölykeinek megfigyelése nem könnyű dolog, hiszen születésük után egy darabig még az erszényben fejlődnek. A mi legifjabb vombatkölykünk a nyár derekán nézett ki először az erszényből, mostanra pedig már lényegében ki is költözött onnan. Ám sok időt tölt a felszín alatti járatokban, így most még csak a legszerencsésebbek láthatják őt a kifutóban. Vagy épp a legkitartóbbak, akik állatkerti sétájuk során többször is felkeresik az Ausztrál zónát, illetve azon belül a vombatok férőhelyét, és szerencsét próbálnak. Kicsit olyan ez, mint a kutatók munkája a terepen, ahol sosem lehet tudni, mikor sikerül végre megfigyelni, lencsevégre kapni egy ritkább, vagy rejtőzködő életmódú állatot. Szóval vombatlesre fel!

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.