Nyitvatartás

 

November 11-től ZÁRVA további intézkedésig

Jegyinformációk

 

Olvasd el, hogyan változik belépőink érvényessége.

Vörös vadbivaly borjú 2015. július 20.

A sok-sok kisállat között eddig még nem esett szó a vörös vadbivaly borjúról. A jövevény június 3-án született, így most már hat vörös kafferbivaly lakik Állatkertünkben. Az anyaállat viszont ezúttal nem Kalüpszó, hanem a BB nevű tehén volt.

A Varázshegy bejáratának közelében található Bivalyház legjellegzetesebb lakói a vörös vadbivalyok. Vörös kafferbivalyoknak is nevezik őket, mivel rokonságban állnak a sokkal közismertebb fekete kafferbivallyal. A dolog ugyanis úgy áll, hogy az afrikai vadbivalynak (Syncerus caffer) két alfaját különböztetik meg a természettudósok. A legtöbb természetfilmben és útleírásban az Afrika déli részén élő, fekete színű kafferbivalyról (Syncerus caffer caffer) esik szó, mi több, ez az alfaj látható gyakrabban az állatkertekben is. A valamivel északabbra, és nem annyira a nyílt szavannákon, mint inkább az erdős területeken őshonos vörös vadbivallyal (Syncerus caffer nanus) ezért sokkal ritkábban találkozhatunk. A mi Állatkertünkben azonban ilyen vörös vadbivalyok vannak, mi több, mindjárt hat állat, valóságos kis csoda látható belőlük a boronafalas Bivalyházban és a hozzá tartozó kifutóban.

A legifjabb vörös vadbivalyunk június 3-án látta meg a napvilágot. Az anyaállat kivételesen nem a Kalüpszó nevű tehén, aki az elmúlt években igen termékenynek bizonyult, és több utódot is a világra hozott, hanem egy másik, a BB nevet viselő nőstény. A kicsi egyelőre még nem kapott nevet, a gondozók ugyanis még nem döntöttek a szóba került Borsó, Bors, Pörkölt és Sóska név között. Az azonban már most látszik, hogy várhatóan folytatódik az a hagyomány, hogy minden borjúnak valamilyen „konyhai” nevet adnak a velük foglalkozó állatápolók. Példaként felhozható,hogy a tavalyi borjú a Tejbegríz, a 2012-es születésű állat pedig a Zsemlegombóc nevet kapta.