Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Wendy, a vombat és a biológiai sokféleség 2021. május 21.

Szombaton, május 22-én lesz a biológiai sokféleség nemzetközi napja. Ebből az alkalomból most Wendy-ről, az Állatkertünkben született ifjú vombatról teszünk közzé egy kisfilmet. A hazai állatkertek közül csak nálunk vannak vombatok.

1992. május 22-én fogadták el a biológiai sokféleségről szóló riói egyezményt. Az esemény évfordulóját 2000-ben az ENSZ közgyűlése 2000-ben a biológiai sokféleség nemzetközi napjává nyilvánította. Azóta a mi számunkra is piros betűs ünnep ez a nap, nemcsak azért, mert természetvédelmi tevékenységünk révén mi magunk is sokat teszünk a biológiai sokféleség védelméért, hanem azért is, mert a világ állatkertjei közül a miénk volt az egyik legelső, amelyik kifejezetten a céljául tűzte ki, hogy az élővilág sokféleségének minél szélesebb keresztmetszetét mutassa be a nagyözönségnek. Amíg sok állatkertben leginkább csak emlősökkel, madarakkal, esetleg néhány hüllővel lehet találkozni, addig nálunk más állatcsoportokból is számos fajt mutatunk be. Ez az elv Állatkertünkben már több mint százéves, és annak idején egykori nagynevű igazgatónk, Lendl Adolf kezdeményezte, közel fél évszázaddal megelőzve korát.

A biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából most Wendy-ről, az ifjú vombatról teszünk közzé egy kisfilmet. Azért róla, mert ő is jól példázza a biodiverzitás bemutatásával kapcsolatos munkánkat. Hiszen az erszényeseknek ezt a kenguruknál jóval kevésbé közismert képviselőjét egyetlen más hazai állatkertben sem tartják, sőt a külföldiek közül is csak nagyon kevésben. Nálunk viszont nemcsak, hogy vannak vombatok, hanem rendszeresen szaporodnak. Az elmúlt mintegy tíz esztendőben Wendy az ötödik budapesti születésű vombat, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő szakmai eredmény.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.