Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Ősz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 4500 HUF Gyermek jegy: 3200 HUF

Zebracsikó az év első újszülöttje 2015. január 7.

Egy aranyos zebracsikó a 2015-ös év első újszülöttje Állatkertünkben. A csíkos jövevény vasárnapra virradó éjszaka született. Mivel az anyának most teljes nyugalomra van szüksége, a nagyközönség is csak néhány nap múlva láthatja majd őket.

Romy, a hatéves zebrakanca a szombatról vasárnapra – tehát január 3-áról 4-ére – virradó éjjel egy egészséges, életerős utódnak adott életet: ez a csikó a 2015-ös esztendő első újszülöttje Állatkertünkben. Az anyaállatnak ez az első csikója, tehát tapasztaltnak éppen nem mondható, ám szerencsére jó anyának tűnik. Az egyetlen probléma, hogy amíg a kicsi elég nyugodt és érdeklődő természetű, Romy a legkisebb neszre is ijedten reagál. Éppen ezért néhány napig még teljes nyugalmat kell biztosítani az anyaállat és az apróság számára, vagyis egy kicsit még várni kell arra, hogy a nagyközönség is láthassa őket. A zebracsikó a gondozók első megfigyelései szerint valószínűleg nőstény, nevet azonban csak ezután fog kapni.

A kicsi szülei közül Romy, az anyaállat a hollandiai Észak-Brabant tartományban található Beksee Bergen Szafariparkból érkezett 2010 szeptemberében. Az apa, a negyedik életévét a múlt nyáron betöltött Zucchero pedig a franciaországi Peaugres szafariparkjából való, és 2012 óta él Budapesten. A szülőkön és a csikón kívül egyébként egy negyedik zebra is él Állatkertünkben. A Tina nevű kanca Romy-val egyidős és együtt is érkeztek Hollandiából.

A természettudósok a zebrák három faját különböztetik meg. A zsinóros vagy Grévy-zebra (Equus grevyi) Etiópiában és Kenya északi felében, a hegyi zebra (Equus zebra) Angolában, Namíbiában és a Dél-afrikai Köztársaságban, az alföldi zebra (Equus burchelli) pedig a Dél-Szudántól és Kenya déli részétől egészen Lesothóig, illetve Namíbia északi feléig terjedő területen őshonos. A három fajt egymástól legkönnyebben a csíkozatuk alapján lehet megkülönböztetni, jóllehet a testalkatukban is vannak különbségek. Anghi Csabának, intézményünk egykori, 1956 és 1967 között hivatalban lévő főigazgatójának éppen a zebrák csíkozatának kutatása volt az egyik szakterülete.

A Budapesten látható zebrák úgynevezett Böhm-zebrák (Equus burchelli boehmi), vagyis az alföldi zebrának a Zambézi folyótól északra élő alfajához tartoznak. Ezeknél a tigrislovaknál a vemhességi idő kereken 12 hónap, s más lófélékhez hasonlóan ellésenként csak egy csikó születik. Egy átlagos újszülött 30 kilogrammot nyom. A csikók 6-9 hónapos korukig szopnak, de a szilárd táplálékkal már egyhónapos koruktól kezdenek barátkozni. A fiatal állatok közül a nőstények 2-3 éves korukban érik el az ivarérettséget, a hímek ennél valamivel később.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1894 óta foglalkozunk zebrákkal, bár az azóta eltelt több mint 120 év során előfordult, hogy átmenetileg szünetelt a tigrislovak tartása. Az első budapesti – és egyben az első magyarországi – zebracsikó 1930. július 6-án látta meg a napvilágot. Az elmúlt években azonban nem volt szaporulat, hiszen meg kellett várni, hogy a 2010-ben, illetve 2012-ben tenyészállatnak beszerzett zebrák elérjék a szaporodóképes kor. Így összesen tíz év telt el a legutóbbi zebracsikónk születése óta.