Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Zebracsikó született 2021. október 16.

A képen látható aranyos zebracsikó Állatkertünk legifjabb lakója: október 11-én, hétfőn látta meg a napvilágot. A tervek szerint ma, azaz szombaton, a déli órákban engedjük majd ki először a kifutóra, ahol látogatóink is megcsodálhatják.

Újabb kisállattal gyarapodott Állatkertünk: Romy nevű zebrakancánk ugyanis október 11-én, hétfőn egy életerős csikót hozott a világra. A jövevény kisfiúnak, szakszerűbben mondva csődörcsikónak, méncsikónak bizonyult. Az első napokat a közönség elől elzárt istálló nyugalmában töltötte, de szombatra már eljött az ideje annak is, hogy néhány órára a kifutóra is kiengedjük őt – természetesen az anyaállattal együtt.

A tizenhárom esztendős Romy Hollandiai Észak-Brabant tartományban található kisváros, Hilvarenbeek mellett működő Beekse Bergen Szafariparkban született 2008 augusztusában, s onnan 2010 szeptemberében került Budapestre. Tapasztalt anyának mondható, hiszen első utódját még 2015-ben hozta világra. Méghozzá mindjárt január elején, így abban az esztendőben Romy csikója volt az év első újszülöttje. Az a csikó egyébként a Rozi nevet kapta, és később a Győri Állatkert lakója lett. De sok látogatónk emlékezhet még Rembára, Romy 2018-ban született csikójára is, aki felcseperedve a Gyöngyösi Állatkertbe került.

A korábbi csikók és a mostani jövevény apja egyaránt Zucchero, a tizenegy éves zebramén, aki 2010 júliusában született a franciaországi Peaugres Szafariparkban, és 2012 óta él Budapesten.
Ha alaposabban megfigyeljük a zebracsikót, egyből észre lehet venni, hogy a szőrzete sokkal „borzasabb", mint a felnőtt állatoké. Más lófélékhez hasonlóan a zebrákra is jellemző, hogy az első vedlésig jellegzetes csikószőr borítja a testüket, amelyben a pehelyszőrök aránya sokkal magasabb a fedőszőrökhöz képest, mint a felnőtt állatoknál. Ez a fiatalok kezdetben még kissé tökéletlen hőszabályozása miatt hasznos.

Állatkertünkben egyébként csaknem 140 esztendeje foglalkozunk zebrákkal. Az elsők még 1883-ban érkeztek, az első budapesti (és egyben az első magyarországi) születésű zebracsikó pedig 1930-ban jött a világra. Azóta a „tigrislovak" rendszeresen szaporodnak Állatkertünkben. Az idők során több különböző zebrafajt és -alfajt láthatott nálunk a közönség. Mostani állataink az alföldi zebra egyik alfaját, a Böhm-, vagy más néven Grant-zebrákat (Equus burchelli boehmi) képviselik. Ez az alfaj Afrikán belül Dél-Szudánban, Etiópiában, Kenyában, Tanzániában, Ugandában, illetve Zambia legkeletibb részén fordul elő.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.