Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Zebramungók érkeztek 2013. augusztus 24.

Állatkertünkben több érdekes mongúzféle is látható. A legnagyobb hagyománya a népszerű szurikáták tartásának van, de évek óta tartunk rókamangusztákat és törpemongúzokat is. Most újabb fajjal bővült a bemutatott mongúzfélék köre, hiszen nemrégiben zebramungók érkeztek Állatkertünkbe.

A zebramungókat (Mungosmungo) szokták sávos mangusztának is nevezni, sőt, időnként a zebramanguszta nevet is hallani velük kapcsolatban, noha az igazi zebramanguszták négy faja a Crossarchus-nembe tartozik, vagyis egy kicsit távolabbi rokonai a zebramungóknak. A zebramungó aránylag nagy termetű mongúzféle, a kifejlett állatok tömege a 2 kg-ot is meghaladhatja. Ez azt jelenti, hogy több mint kétszer akkora, mint mondjuk egy szurikáta. Afrikában, a Szaharától délre eső vidékeken, főleg a füves vagy fás szavannákon őshonos, és még ma is gyakorinak számít sok területen. Nappal aktív, kisebb csoportokban élő faj, tápláléka rovarokból és más gerinctelenekből, kétéltűekből, hüllőkből, madarakból és azok tojásaiból, valamint kisemlősökből áll. A nagyobb, vagy veszedelmesebb zsákmányt, például egyes kígyókat a mungócsapat tagjai egyesült erővel terítik le.

A mi zebramungóink jelenleg a régi Elefántház egyik belső férőhelyén ismerkednek új otthonukkal, úgy, hogy a gondozók a szállítóládát egyelőre bent is hagyták az állatok között. Végleges helyüket csak az elkövetkező hetekben fogják belakni, de a közönség már most láthatja őket. Bár Budapesten a múltban volt már példa a bemutatásukra, az olyan régen volt, hogy ma már csak kevés látogatónk lehet, aki még emlékezhet rájuk.