Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3300 Ft Gyermek: 2200 Ft Diák: 2500 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00 Sz-V: 9:00-19:00

America Tropicana

LajhárokEz a bemutatóhely a csaknem egy évszázadon át Pálmaházként ismert hatalmas üvegépületben várja a látogatókat. A Pálmaházat eredetileg trópusi növények bemutatására építették, a 2000-ben befejeződött felújítás után azonban a trópusi növények és állatok együttesen kerültek itt bemutatásra. Az idők során a koncepció tovább fejlődött, és ma már elsősorban az amerikai kontinens trópusi éghajlatú vidékeinek élővilága kerül itt bemutatásra.

A tekintélyes méretű építmény egy központi csarnokból, illetve a hozzá csatlakozó hat oldalszárnyból áll. Ezek mindegyikében buja trópusi növényvilág fogadja a látogatókat. A tágas légtérben színpompás, látványos madarak élnek. Az épület oldalszárnyai közül kettőt úgy alakítottunk ki, hogy a belépő egyből az esőerdő lombkoronaszintjén találja magát. Így szinte karnyújtásnyira ismerkedhet meg olyan állatokkal, mint például a lajhárok. Másutt a magasból lepillantva a csukaorrú aligátorokban gyönyörködhet. Az oldalszárnyak egyikében afféle hüllőóvodát alakítottunk ki. Ide a kert több más pontjáról is kerülnek nemrégiben kikelt vagy született, gyermekkorukat töltő állatok, a gekkóbébiktől kedve egészen a kis krokodilokig.

PirajaAz oldalszárnyak egyikében kanyargós lépcsőn juthatunk le az egy szinttel lejjebb található Akváriumba. A Pálmaházzal együtt ez is 1912-ben épült, felújítása pedig 2004-ben fejeződött be. A műemléki külső megóvása mellett a háttérben korszerű gépészet épült ki, ráadásul az egyes tartályok mérete is megnövekedett. A 27 medencében összesen 150 ezer liter víz hullámzik, a medencék legnagyobbika 23 köbméteres. Bár a medencék egy részében tengeri, egészen pontosan korallszirti halakat mutatunk be, erre a bemutatóhelyre is egyre inkább kiterjed az America Tropicana koncepció, így egyre több medencében a trópusi Amerika érdekes édesvízi fajait láthatja a közönség. Az egyik medencében például az elektromos angolnával ismerkedhetünk meg, a szomszédos, 6000 literes tartály pedig egy egész rajnyi hírhedt pirájának szolgál otthonául.

Óriás vidrákA Pálmaház épületének szomszédságában Közép- és Dél-Amerika gazdag élővilágának további érdekes képviselőivel ismerkedhet a látogató. Közéjük tartozik az óriásvidra, amelynek bemutatóhelyét 2014 őszén adtuk át, s azóta látható itt ez a különleges állatfaj. Az őshazájukban veszélyeztetett állatnak számító óriásvidrákkal az egész világon csak 25, Európában mindössze 14 állatkertben találkozhatnak az érdeklődők. Nem kevésbé különlegesek az óriásvidrák férőhelyétől nem messze található Pampakifutó lakói. A sörényes hangyász már csak testfelépítése, megjelenése miatt is megragadja a közönség figyelmét. Hangyászaink Dél-Amerika jellegzetes futómadaraival, a nandukkal osztják meg kifutójukat.

Sörényes hangyász