Nyitvatartás

H-P: 9:00-16:00 Sz-V: 9:00-16:00

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Az Állatkert koronavírus járvány idején

Állatkertünk a koronavírus világjárvány miatt átmenetileg zárva tart. Ezen az oldalon összefoglaljuk a zárvatartással, illetve a járványhelyzet Állatkertünket érintő egyéb hatásaival kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A Fővárosi Állat- és Növénykert – az összes hazai, és igen sok külföldi állatkerthez hasonlóan – november 11-e óta átmenetileg nem fogad látogatókat a koronavírus világjárvány miatt. Az erről szóló rendelkezést a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2021. (XI. 10.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdés g) szakasza tartalmazza. Eszerint „tilos (...) az állatkertnek, a vadasparknak (...) a látogatása, és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás".
A november 11-én kezdődött átmeneti zárvatartást megelőzően már a múlt évben, a pandémia első hulláma idején is zárva kellett tartanunk bő két hónapon keresztül, március 15-től május 19-ig.
Az, hogy Állatkertünk ilyen hosszú időn át nem fogadhat látogatókat, egészen kivételes dolog. Hiszen máskülönben az év minden napján nyitva szoktunk tartani. Olyan nap, amelyen zárva tartottunk, 2020. március 15-e előtt utoljára 26 évvel korábban, 1994 tavaszán volt. Olyanra pedig, hogy az Állatkert több héten át zárva tartott, utoljára 1956 október végén, november elején volt példa. Több hónapon át tartó zárvatartás pedig legutóbb a második világháború idején, Budapest 1944/45 telén lezajlott ostromakor fordult elő.

Látogatóink egészségének védelme

A koronavírus világjárvány miatt Állatkertünk számos intézkedést hozott a látogatók egészségének védelme, illetve a járvány terjedésének korlátozása érdekében. Ezeknek persze azokban az időszakokban volt jelentősége, amikor az Állatkert még nyitva lehetett. 2020 márciusában például már hetekkel a bezárás előtt gondoskodtunk a mosdókban, kézmosóhelyeken elhelyezett fertőtlenítőszer adagolók gyakoribb utántöltéséről, ellenőrzéséről. Kihelyeztük azokat a helyes kézmosás lépéseit bemutató kisplakátokat is, amelyeket a Fővárosi Önkormányzat készíttetett. A teljes bezárás elrendelése előtt pedig egy ideig csak a kültéri bemutatóhelyek voltak látogathatók.
A 2020. május 20-tól november 10-ig tartó időszakban, amikor az Állatkert nyitva tarthatott, ugyancsak gondoskodtunk a fentiekről, illetve elővigyázatosságból egyéb megelőző intézkedéseket is bevezettünk. Az első időszakban például korlátoztuk a napi látogatószámot, a szezonban elmaradtak azok a közönségprogramok, amelyek túl sok embert koncentráltak volna egy helyre azonos időben, lépéseket tettünk a sorban állás elkerülése, illetve a megfelelő távolság betartásának megkönnyítése érdekében (például jelzéseket festettünk fel a sétányok burkolatára), és egyes időszakokban, bár a beltéri bemutatóhelyek nyitva voltak, ezeken a helyeken maszkot kellett viselni.

Jegyek és bérletek érvényességének meghosszabbítása

Fontosnak tartottunk lépéseket tenni annak érdekében, hogy akinek előre megváltott jegye vagy bérlete van, de a zárvatartás miatt nem tudja azt felhasználni, ne érje kár emiatt. Hiszen nyilvánvalóan önhibáján kívül nem tud a jeggyel vagy bérlettel Állatkertbe jönni addig, amíg zárva kell tartanunk (jóllehet nem is a mi hibánkból). Az érvényességi idő meghosszabbításával kapcsolatos tudnivalók itt olvashatók.

Tesszük a dolgunkat!

Bár az Állatkert látogatókat most nem fogadhat, a bezárt kapuk mögött továbbra is tesszük a dolgunkat. Állatainknak és növényeinknek ugyanazon a magas színvonalon viseljük gondját, mint máskor. A cél az, hogy a látogatók elmaradásán kívül mást ne is érzékeljenek abból, hogy milyen rendkívüli, embert próbáló időket élünk. Az állatok gondozása, takarmányozása, a velük való foglalkozás minden tekintetben ugyanazon rend szerint történik, mint máskor, csupán az állatkerti munkatársak munkarendjében vannak bizonyos változások az ő egészségük, illetve a járvány terjedésének korlátozása érdekében.
Az Állatkert mintegy kétszáznegyven munkatársa közül azok, akiknek munkaköre ezt lehetővé teszi, otthoni munkavégzés, vagyis „home office" munkarend keretében teljesítenek szolgálatot. Azoknál a munkaköröknél pedig, ahol ez nem lehetséges (ilyen például az állatgondozóké is), az egyéni védőeszközök használata és a távolságtartás mellett időben és térben elkülönült turnusok szervezésével gondoskodtunk a munkatársak egészségének védelméről. Ezek az intézkedések munkatársaink védelmén kívül azt is szolgálják, hogy feladatainkat folyamatosan a megfelelő létszámmal tudjuk ellátni.

Állatainkról való gondoskodás

Mivel az állatokról való gondoskodás ugyanúgy zajlik, mint máskor, és az életüket meghatározó letöbb tényezőben, a gondozástól a takarmányozásig nincs változás, a járványhelyzetből leginkább azt érzékelik, hogy amíg máskor nagyszámú látogató van a sétányokon, addig most gondozóikon kívül szinte nem is látnak maguk körül más embereket.
Természetesen már az első hullám idején, majd az azt követő újranyitáskor, és most, november 11-e óta is folyamatosan figyeljük, hogyan reagálnak az állatok a nagyközönség hiányára. A tapasztalatunk az, hogy az állatok egy része egy idő után elszokik a látogatók jelenlététől, s így, ha a gondozójukon kívül bárki más közelít a kifutójukhoz, igencsak elcsodálkoznak a szokatlan látványon. Ez figyelhető meg például az oroszlánoknál és a zsiráfoknál is. Az ilyen állatokat újranyitáskor fokozatosan szoktatjuk hozzá a közönség jelenlétéhez. Más állatoknál inkább az látszik, hogy hiányolják a látogatókat. Ezt tapasztaltuk például a páviánoknál, vagy éppen az oroszlánfókáknál. Utóbbiaknál 2020 májusában, amikor bő két hónap zárvatartás után nyíltak meg a kapuk, érzékelhető volt, mennyire felvillanyozta őket, hogy ismét volt közönségük.
Bár a járvány megjelenésének kezdetekor semmilyen információ nem volt arról, hogy az emberek számára oly sok gondot okozó új koronavírus milyen hatással van az állatokra, egészségük védelme érdekében elővigyázatosságból már kezdettől fogva bevezettünk bizonyos intézkedéseket. Például a takarmány előkészítésekor maszkot és kesztyűt kell használni, illetve lezártuk azokat a bemutatóhelyeket, ahol a közönség bemehet az állatok közé (ennek az intézkedésnek ugyanakkor látogatók egészségvédelmével kapcsolatos okai is voltak).
Időközben több olyan eset is ismertté vált, ahol állatkerti állatok elkapták a vírust (például Bronxban, San Diegoban vagy Prágában, leginkább nagymacskák és gorillák körében): ezek az esetek mind igazolják a nálunk bevezetetett óvintézkedések indokoltságát. Állatkertünk állataiban eddig nem mutattuk ki a koronavírust, illetve arra utaló tüneteket sem észleltünk, de minden eshetőségre felkészültünk, és e tekintetben ugyanazt a protokollt követjük, mint a világ más vezető állatkertjei. Így a koronavírusra utaló tüneteket esetén tesztet is tudunk végezni akár bélsárból, akár orrnyálkahártyáról vett minta alapján.

„Hiányzol, Állatkert!"

Nagyon sok visszajelzést kapunk a közönségtől, hogy mennyire hiányolják az állatkerti látogatást, az állatkerti élményeket: telefonon, e-mailben, de még a főbejáratra kitett feliratokkal is üzennek nekünk. Sokan tudatják, milyen fontos része az életüknek hogy időről időre felkeressenek minket, és hogy milyen jeles családi események, vagy akár szívesen felidézett gyerekkori élményeik kötődnek intézményünkhöz.
Több alkalommal mi is üzentünk (például egy válaszüzenet kihelyezésével a főbejáratra, illetve egy másik üzenettel is, amelyet Arun, a hároméves kiselefánt is „aláírt"). Szerettük volna ugyanis elmondani, hogy nekünk is nagyon hiányzik Állatkertünk közönsége, és nagyon sokat jelent számunkra látogatóink szeretete, ragaszkodása. Nagyon várjuk már az újbóli találkozást.

Digitális Állatkert

A járvány miatti korlátozások, különösen az átmeneti zárvatartás mellett az egyik legnagyobb kihívás, hogy hogyan juttathatjuk el az állatkerti élményeket a nagyközönségnek. Hiszen Állatkertbe jönni egyébként is jó dolog, ilyenkor pedig, a járvány és a vele kapcsolatos korlátozások idején még inkább igény lenne az emberekben az állatkerti élmények iránt (ahogyan az a fentiekben is olvasható volt).
Ezt az igényt szeretnénk kielégíteni mindazzal, amit „Digitális Állatkertnek" nevezünk. Honlapunkon és közösségi média felületeinken a szokásosnál is több hírt, képes beszámolót és kisfilmet teszünk közzé, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek. Emellett olyan tartalmakról is gondoskodunk, amelyek éppúgy igyekeznek pótolni a tanulmányi csoportok állatkerti látogatását, ahogy a digitális oktatás, digitális munkarend is igyekszik pótolni a tantermi foglalkozásokat.
Az interneten keresztül számoltunk be például a vombatgyerek éjszakai tevékenységéről, arról, hogy hogyan örültek az állatok az állatkerti Mikulás ajándékainak, vagy arról, hogy hogyan térnek vissza természetes élőhelyükre az Állatkertünkben született tarvarjú fiókák. Az interneten mutatkoztak be az óriásvidra kölykök is, és kisfilmen mutattuk be, hogy hogyan ismerkedik új otthonával Banu, a leopárdhölgy, hogy milyen a testvéri szeretet az orangutánoknál, hogy mekkorát nőtt egy év alatt Hada, a tapír kislány, hogy hogyan kergeti a labdát Arun, a kiselefánt, és hogy mit szóltak az Állatkert lakói a sétányokon végigvonuló tevekaravánhoz. A hagyományos Mackófarsangot is online formában tartottuk meg, és élőben jelentkeztünk be, hogy megmutassuk, meglátja-e a medve az árnyékát.
A híradások mellett több webkamera is segít bepillantani az Állatkertbe, a zárt kapu mögé. Meg lehet nézni például, hogy mi újság a Dél-Amerika kifutó lakóinál, hogy az elefántok épp a kifutón tartózkodnak-e, és élőben lehet követni az oroszlánfókák látványetetését is.
2021-ben 155 éves az Állatkert. Jóllehet a tulajdonképpeni születésnap majd csak augusztusban lesz esedékes, az egész esztendőt jubileumi emlékévvé nyilvánítottuk. Bár az emlékévvel kapcsolatban közönségprogramokat most még nem tarthatunk, de internetes felületeinken már számos érdekes információt tettünk közzé egy-egy érdekesebb állatfaj vagy állatcsoport budapesti tartásának históriájáról.

Koronavírus és látogatószám

Azt, hogy 2021-ben hogyan alakul a látogatók száma, természetesen még korai lenne megmondani, hiszen nem tudjuk még, mikor fogadhatunk újra látogatókat. Annyi bizonyos, hogy az idei évben még nem volt látogatónk, hiszen már a múlt év novemberében be kellett zárnunk a kapukat.
A tavalyi, 2020-as év 366 napjából (szökőév volt) 117 napon át, tehát pár nap híján a teljes év egyharmadában zárva kellett tartanunk. Ez hosszabb idő, mint a vidéki állatkertek esetében, hiszen – emlékezhetünk – a kijárási korlátozásokat az egész országban egy időben vezették be, de azok feloldására előbb vidéken, aztán Pest megyében került sor, és csak ezt követően a fővárosban. Ráadásul az évnek abban a részében is, amikor nyitva voltunk, szinte mindig érvényben volt valamilyen korlátozás. Így lényegében alig két és fél hónap volt, amikor még nem érintette a járvány a látogatottságot. Figyelembe kell venni azt is, hogy a látogatók nagyjából ötöde külföldről érkezik, azt pedig mindenki tudja, milyen drámaian érintette a pandémia a Budapestre érkező külföldiek számát.
Így aztán az sem meglepő, hogy a fenti körülmények az Állatkert látogatottságára is hatással voltak. Azt persze nem lehet tudni, hogy ha nem lett volna járvány, mennyi látogató lett volna, de ki lehet indulni az előző évek, évtizedek átlagos látogatószámából. Ezekkel összehasonlítva a 2020 évi látogatószám nagyságrendileg a szokásos felére csökkent. Persze a látogatók száma még így is meghaladja a legtöbb kulturális intézmény „békebeli" látogatószámát, de Állatkertünkről köztudott, hogy ez az ország leglátogatottabb kulturális intézménye. Összehasonlításként érdemes megemlíteni, hogy például a párizsi Louvre 2020-as látogatószáma alig több mint negyedrésze volt a szokásosnak.

Gazdálkodási kihívások

Ha kevesebb a látogató, természetesen a bevétel is kevesebb, ami az Állatkert pénzügyi egyensúlyát is érinti. Hiszen működési kiadásaink nagyobbik részét (kétharmadát, háromnegyedét, négyötödét, attól függően, hogy hogyan alakul az év) normális körülmények között saját bevételeinkből fedezzük, és a fennmaradó rész származik a fenntartó Fővárosi Önkormányzat által biztosított működési támogatásból.
Most, hogy a kisebb látogatószám miatt a működési bevételek is csökkentek (nagyjából hasonló arányban, mint a látogatottság), ez természetesen gazdálkodási kihívásokat is jelent. A stabil gazdálkodást egyrészt a bevételi oldalon plusz források (fővárosi többletfinanszírozás, EMMI támogatás), a kiadási oldalon pedig bizonyos megtakarítások, pontosabban a költségek átütemezése tette lehetővé. Ez utóbbit úgy kell érteni, hogy a kiadásoknál elsőbbséget élveznek azok, amelyek az Állatkert működtetéséhez elengedhetetlenül szükségesek, viszont elhalasztottunk olyan munkálatokat, amelyek, bár szükségesek, de később is ráérnek.
Emellett magánszemélyek is támogattak, támogatnak bennünket pl. az állatok jelképes örökbefogadásával, vagy más módon: nekik ezúton is köszönjük a segítséget! A fentieknek köszönhetően az elmúlt időszakban sikerült az Állatkert gazdálkodását egyensúlyban tartani, az állatokról és növényekről való gondoskodást zavartalanul biztosítani. Emellett nem kényszerültük egyetlen munkatárs elbocsátására sem.