Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

1-2. évfolyam csoportfoglalkozásai

TANTERMI VIZSGÁLÓDÁSOK
Állat-asszisztált, tevékenykedtető foglalkozások. Időtartamuk 45 perc.

1) Érzékszervek és érzékelés
Melyek az érzékszerveink? Hogyan történik az érzékelés? Hogyan látnak a rovarok? Jobban szagolnak-e nálunk a kutyák? Hányféle hallás létezik? Mire jó a bajusz? Vetített előadás, érzékelős játékok, és élő találkozás az érzékelés bajnokaival.

2) Természetismereti felfedezések
A Varázshegy Darwin-laborjában állati és növényi alkatrészek, tollak, bőrök, szőrök, csontok, levelek, termések és vázak után nyomozunk egy kutatójáték keretében. A tárgyakat tematikus szekrények és nagyítóasztalok rejtik. A foglalkozás játékos módon fejleszti a szövegértési képességet is.

3) Kik azok a beporzók?* ÚJ
Hogy kerül virágról virágra az életadó virágpor? Milyen élőlények segítenek ebben? Nélkülük elveszítenénk az élelmiszereink többségét, lemondhatnánk a pamut ruhaneműinkről, elfelejthetnénk a kakaót és a csokoládét. Mennyire komoly veszély ez, és mit tehetünk otthon vagy az iskolában ezeknek a nélkülözhetetlen élőlényeknek a megóvásáért?

TEMATIKUS FOGLALKOZÁSOK
Sok tevékenységet magukba foglaló foglalkozások, amelyek megfigyelést, játékot, feladatot egyaránt tartalmaznak. A gyerekek aktív részvételére számítunk, így építeni tudunk előzetes tudásukra. Az útvonal külső kifutókat és belső állattartóhelyeket egyaránt érinthet. Kedvezőtlen időjárás esetén törekszünk arra, hogy fedett helyen történjék a foglalkozás. Időtartamuk 45-60 perc.

4) Állatcsoportok és jellemzőik
Hogyan csoportosíthatjuk az állatokat élőhely, testalkat, táplálkozás vagy viselkedés szerint? Mely tulajdonságok teszik őket hasonlóvá vagy különbözővé? Mitől emlős a bálna, és miért nem az a cápa? Mire való a madarak tolla? Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás? A válaszokat az állatok testfelépítésének és viselkedésének megfigyelésével fogalmazzuk meg.

5) Évszakok az Állatkertben*
Hogyan készülnek az állatok az őszre? Milyen képet mutat az őszi erdő és a városi park? Mikor érdemes termést gyűjteni? Hogyan gondoskodjunk a madarakról télen? Melyek a tavasz első virágai? Hová raknak fészket a madarak? Ősszel, télen és tavasszal is várunk egy izgalmas felfedező sétára!

6) Vizek és vízpartok állatai*
Kirándulás a Nagy-tó partján és a Pákásztanyán. Télen vagy nyáron van több madár a tavon? Rózsás vagy borzas? – amiről felismered a gödényeket. Hol fészkelnek a kárókatonák? Récekavalkád és napozó teknősök, porcos és csontos halak, lábak, csőrök és táplálkozási stratégiák a vízben.

7) Napirend az Állatkertben*
Milyenek az állatkerti állatok mindennapjai? Mikor és mit esznek az állatok? Vajon milyen az egészséges táplálkozás az állatok, illetve az emberek esetében? Mi történik, ha új állat érkezik, vagy megbetegszik valaki? Milyen állatkerti lakóhelyek vannak, és ki takarít ki a ragadozóknál? Megbeszéljük egy állatkerti séta során.

8) Háziállatok a tanyán*
Mit iszik a tehén? Honnan jön a tej? Mi a különbség a kecske és a juh között? Hol kapirgál a kiskakas, és mit keres? Milyen teendők vannak a háziállatok körül? Mi a széna, és mi a szalma? Játékos barangolásunk során válaszokra lelünk a Holnemvolt Vár majorságában.

9) Mozogj állati módra
Lassú, mint a lajhár – fürge, mint a mókus? Utánajárunk a népi mondásoknak, megfigyelve, hogyan is mozognak az állatok. Kúszás, mászás, függeszkedés, ugrás, járás, futás, repülés – hogyan alkalmazkodtak az állatok mozgásukkal is környezetükhöz a sikeres fennmaradás érdekében? Figyeljük meg, majd játsszuk el!

10) Varázshegy-túra
Tudtad-e, hogy a Nagyszikla kérgének anyaga vaddisznószőrt is tartalmaz? Hogy ennek a több mint 100 éves műsziklának a belseje egyedülálló, élő bemutatót rejt, interaktív, játékos eszközökkel és kiállítási tárgyakkal? Hogy „időutazásra" is van mód, és hogy sokféle élő állattal is lehet találkozni? A Varázshegy-túra elnevezésű foglalkozás élménydús kalandozás egy igazán egyedi, különleges térben.

* Kérhető az oktatási csomag részeként kézműves foglalkozással kiegészítve. (Lásd a Zöldműhelynél!)