Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00 Sz-V: 9:00-20:00

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

1-2. évfolyam csoportfoglalkozásai

Tantermi, állat-aszisztált előadásaink (45 perc)
Érzékszervek és érzékelés
Melyek az érzékszerveink? Hogyan történik az érzékelés? Hogyan látnak a rovarok? Jobban szagolnak-e nálunk a kutyák? Hányféle hallás létezik? Mire jó a bajusz?

Természetismereti felfedezések
A Varázshegy Darwin-laborjában állati és növényi alkatrészek, tollak, bőrök, szőrök, csontok, levelek, termések és vázak után nyomozunk egy kutatójáték keretében. A tárgyakat tematikus szekrények és nagyítóasztalok rejtik. A foglalkozás játékos módon fejleszti a szövegértési képességet is.


Tematikus állatkerti foglalkozások (45-60 perc)
Állatcsoportok és jellemzőik
Mi szerint csoportosíthatjuk az állatokat? Élőhely, testalkat, táplálékszerzés vagy viselkedés szerint? Mely tulajdonságok teszik őket hasonlóvá vagy különbözővé? Mitől emlős a bálna, és miért nem az a cápa? Mire való a madarak tolla? Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás? A válaszokért megvizsgáljuk az állatok testfelépítését és működését élőben.

Állatkerti emlősök táplálkozása*
Mivel táplálkoznak az állatok és mi magunk? Széna, szalma vagy lucerna? Miből van a majompogácsa? Kinek jár koplalónap? Megismerjük a legkedveltebb állatkerti emlősállatok takarmányozását. Beszélgetünk a táplálkozási típusokról: növényevők, ragadozók, mindenevők és táplálékspecialisták.

Évszakok az állatkertben*
Hogyan készülnek az állatok az őszre? Milyen képet mutat az őszi erdő és a városi park? Mikor érdemes termést gyűjteni? Hogyan gondoskodjunk a madarakról télen? Melyek a tavasz első virágai? Hová raknak fészket a madarak? Ősszel, télen és tavasszal is várunk egy izgalmas felfedező sétára!

Vizek és vízpartok élővilága*
Kirándulás a Nagytó partján és a Pákásztanyán. Télen vagy nyáron van több madár a tavon? Rózsás vagy borzas? – amiről felismered a gödényeket. Hol fészkelnek a kárókatonák? Récekavalkád és napozó teknősök, porcos és csontos halak, lábak, csőrök és táplálkozási stratégiák a vízben.

Napirend az állatkertben*
Milyenek egy állatkert mindennapjai? Hová érkezik a takarmány, mikor esznek az állatok? Mi történik, ha új állat érkezik, vagy megbetegszik valaki? Hogyan tisztálkodnak az állatok? Milyen állatkerti lakóhelyek vannak, és ki takarít ki a ragadozóknál? Szoktak-e tanulni az állatok? Elmeséljük egy állatkerti séta során.


Komplex programok (60-90 perc)
Mozgásfejlesztés állati módra 60 perc
Lassú, mint a lajhár – fürge, mint a mókus? Utánajárunk a népi mondásoknak, megfigyelve, hogyan is mozognak az állatok. Kúszás, mászás, függeszkedés, ugrás, járás, futás, repülés – hogyan alkalmazkodtak az állatok mozgásukkal is környezetükhöz a sikeres fennmaradás érdekében? Figyeljük meg, majd játsszuk el!

Számok, méretek, arányok – egy kis állati számtan 60 perc
Egy szurikátacsapat az hány szurikáta? Az orrszarvú vagy a víziló a nehezebb? Mennyi takarmányt fogyaszt naponta egy elefánt? Mekkorát ugrik egy kenguru? Hány lába van a bogárnak, a póknak, a skorpiónak, a százlábúnak? Hány percenként vesz levegőt egy fóka? Méretek, mennyiségek megfigyelése, összehasonlítása az állatkertben.

Ismerkedés a megújuló energiákkal! 90 perc
Az élet körforgásához és fenntartásához energia szükséges. Miből nyeri az ember az energiát? Vajon az állatok takarékosabb energia felhasználók, mint az ember? A napsugarakat a gyík vagy a teknős használja fel jobban? Miért nem fagy be télen az állatkerti Nagytó? Mindennek utána járunk ezen a játékos foglalkozáson.

A tájékozódás képessége 90 perc
A tájékozódás alapjai, helymeghatározás, viszonyítás. Jelek és jelrendszerek, térképolvasás. Hogyan tájékozódnak az állatok, és hogyan mi, emberek? A foglalkozás során megfigyeljük az állatok mozgását, és készségfejlesztő játékok segítségével próbáljuk az állatok képességeit modellezni.

* Kérhető az oktatási csomag részeként kézműves foglalkozással kiegészítve. (Lásd a Zöldműhelynél!)