Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Nyitvatartás

H-P: 9:00-17:30 Sz-V: 9:00-18:00

Állatkerti foglalkozások iskolásoknak 1 – 2. évfolyam

TANTERMI VIZSGÁLATOK

Élő állatos foglalkozások, időtartamuk 45 perc.

1)   Érzékszervek és érzékelés

Melyek az érzékszerveink? Hogyan történik az érzékelés? Hogyan látnak a rovarok? Jobban szagolnak-e nálunk a kutyák? Hányféle hallás létezik? Mire jó a bajusz? Vetített előadás, érzékelős játékok, és élő találkozás az érzékelés bajnokaival.

2) Hobbiállatok felelős tartása -Felújított téma a Holnemvolt Vár területén, a Frakk-teremben. Kérhető az oktatási csomag részeként is! (Bővebben: Újdonságok menüpont)

Élő állatok otthoni tartásának feltételei, gondozásuk, etetésük, elhelyezésük. Hogyan rendezzünk be egy terráriumot? Állítsuk össze kedvenceink étrendjét! Találkozás élő állatokkal.

3) Állattani vizsgálódások

A Varázshegy Darwin laborjában állati alkatrészeket: csontokat, tollakat, szőröket, bőröket, vázakat veszünk kézbe. Beszélgetünk arról, hogyan alkalmazkodott az állatok testfelépítése az életmódjukhoz. Testközelből vizsgálunk meg állatokat.

4) A Biblia élővilága

Melyik az egyik leggyakrabban említett növény a Bibliában? Hogy kerül a Szentföldre az oroszlán? Milyen is a sáskajárás, és volt-e valaha lába a kígyónak? Mit jelképez a cédrus, és hogy néz ki az a híres fügefalevél? Miért „borul vérbe" a júdásfa? Kultúra, hit és tudomány: kalandozás a Biblia élővilágában.

TEMATIKUS ÁLLATKERTI FOGLALKOZÁSOK

 

Az állatkerti séta útvonala külső kifutókat és belső állattartó helyeket egyaránt érint. Kedvezőtlen időjárás esetén főleg fedett helyen zajlik a foglalkozás.
Időtartama 45-60 perc.

5) Állatcsoportok és jellemzőik

Mi szerint csoportosíthatjuk az állatokat? Élőhely, testalkat, táplálékszerzés vagy viselkedés szerint? Mely tulajdonságok teszik őket hasonlóvá vagy különbözővé? Az emlősök, a madarak és az ízeltlábúak testfelépítése és működése élőben.

6) Évszakok az állatkertben

Hogyan készülnek az állatok az őszre? Milyen képet mutat az őszi erdő és a városi park? Mikor érdemes termést gyűjteni? Hogyan gondoskodjunk a madarakról télen? Melyek a tavasz első virágai? Hová raknak fészket a madarak? Ősszel, télen és tavasszal is várunk egy izgalmas felfedező sétára.

7) Vizek és vízpartok élővilága

Kirándulás a Nagytó partján és a Pákásztanyán. Télen vagy nyáron van több madár a tavon? Rózsás vagy borzas? – amiről felismered a gödényeket. Hol fészkelnek a kárókatonák? Récekavalkád és napozó teknősök, porcos és csontos halak, lábak, csőrök és táplálkozási stratégiák a vízben.

8) Állatkerti emlősök táplálkozása

Mivel táplálkoznak az állatok és mi magunk? Széna, szalma vagy lucerna? Miből van a majompogácsa? Kinek jár koplalónap? Megismerjük a legkedveltebb állatkerti emlősállatok takarmányozását. Beszélgetünk a táplálkozási típusokról: növényevők, ragadozók, mindenevők és táplálékspecialisták.

9) Napirend az állatkertben – Kérhető az oktatási csomag részeként is! (Bővebben: Újdonságok menüpont)

Milyenek egy állatkert mindennapjai? Hová érkezik a takarmány, mikor esznek az állatok? Mi történik, ha új állat érkezik vagy megbetegszik valaki? Hogyan tisztálkodnak az állatok? Milyen állatkerti lakóhelyek vannak, és ki takarít ki a ragadozóknál? Szoktak-e tanulni az állatok? Elmeséljük egy állatkerti séta során.

10) Élet a tanyán - Felújított téma a Holnemvolt Vár területén, a Frakk-teremben. Kérhető az oktatási csomag részeként is! (Bővebben: Újdonságok menüpont)

Milyen az élet egy paraszti udvarban? Milyen teendők vannak a háziállatok körül? Megfigyeljük a szarvasmarha, a ló, a juh és a baromfik testfelépítését, és megbeszéljük, milyen hasznot hajtanak az embernek. Csoportosítjuk az emlősök és madarak fő jellemzőit.

ÉLMÉNYPROGRAMOK

 

A foglalkozások az állatkert külső helyszínein és oktatótereiben, kedvezőtlen időjárás esetén főleg fedett helyen zajlanak. Vetítést, megfigyelést, játékot, feladatot egyaránt tartalmazhatnak, a gyerekek aktív részvételére építve.

Időtartama 90 perc megszakítás nélkül, változatos, játékos formában.

11) Játékosan a biológiai sokféleségről

Földünk élővilágát természeti katasztrófák és emberi tényezők egyaránt veszélyeztetik. A körülöttünk élő állatfajok száma folyamatosan csökken. Tisztában vagyunk-e az élővilág gazdagságával és értékeivel, valamint azzal, mit tehetünk a megőrzése érdekében? Környezetpedagógiai játékok a globális problémák megértésére.

12) Mozgásfejlesztés állati módra

Lassú, mint a lajhár –fürge, mint a mókus? Utánajárunk a népi mondásoknak, megfigyelve, hogyan is mozognak az állatok. Kúszás, mászás, függeszkedés, ugrás, járás, futás, repülés – hogyan alkalmazkodtak az állatok mozgásukkal is környezetükhöz a sikeres fennmaradás érdekében? Figyeljük meg, majd játsszuk el!

13) Varázshegy túra

Egyedülálló élő bemutató, interaktív múzeumi eszközökkel és kiállítási tárgyakkal. Animációs film három dimenzióban, mely az őstenger, a dinoszauruszok vagy az édesvizek világába kalauzol. Kolóniában élő állatok és a parányok óriásai. Etológiai bemutató megtekintése és/vagy élő állat simogatása szakvezetővel.

14) Ismerkedés a megújuló energiákkal

Miért nem fagy be a legkeményebb télen sem az állatkerti Nagytó? Miért sütkéreznek a gyíkok a napon? A válaszokat megtudjuk az Állatkert új tematikus játszóterét, az energiarallyt is bemutató foglalkozáson, ahol a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg a megújuló energiákkal. A hallottakat feladatgyűjtemény segítségével az iskolában is átismételhetik.

Az oktatási foglalkozásokkal kapcsolatos belépési kedvezményeket és csoportvezetési díjakat itt tekintheti meg.