Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Nyitvatartás

H-P: 9:00-17:30 Sz-V: 9:00-18:00

Állatkerti foglalkozások iskolásoknak 3 – 4. évfolyam

TANTERMI VIZSGÁLATOK

Élő állatos foglalkozások, időtartamuk 45 perc.

1)   Kukacoskodás

Mit nevezünk kukacnak? Ismer-e egyáltalán ilyen állatot a tudomány? Hányfélék a kukacok, és mi a hasonlóság, illetve a különbség a mindennapokban egyszerűen csak kukacnak nevezett állatok között? Aki kukacnak születik, az is marad-e, és létezik-e vén kukac? Ismerkedés különféle állatokkal, egészen közelről.

2) Hobbiállatok felelős tartása – Új foglalkozás a Holnemvolt Vár területén, a Frakk-teremben. Kérhető az oktatási csomag részeként is! (Bővebben: Újdonságok menüpont)

Élő állatok otthoni tartásának feltételei, gondozásuk, etetésük, elhelyezésük. Hogyan rendezzünk be egy terráriumot, állattartóhelyet? Állítsuk össze kedvenceink étrendjét, készítsünk búvóhelyet! Találjunk ki környezetgazdagító tevékenységeket kedvenceinknek! Találkozás élő állatokkal.

3) A Biblia élővilága

Melyik az egyik leggyakrabban említett növény a Bibliában? Hogy kerül a Szentföldre az oroszlán?  Milyen is egy sáskajárás, és volt-e valaha lába a kígyónak? Mit jelképez a cédrus, és hogy néz ki az a híres fügefalevél?  Miért „borul vérbe” a júdásfa? Kultúra, hit és tudomány: kalandozás a Biblia élővilágában.

4) Érzékszervek és érzékelés  

Melyek az érzékszerveink? Hogyan történik az érzékelés? Hogyan látnak a rovarok? Jobban szagolnak-e nálunk a kutyák? Hányféle hallás létezik? Mire jó a bajusz? Vetített előadás, érzékelős játékok, és találkozás az érzékelés élő bajnokaival.

TEMATIKUS ÁLLATKERTI FOGLALKOZÁSOK

 

Az állatkerti séta útvonala külső kifutókat és belső állattartó helyeket egyaránt érint. Kedvezőtlen időjárás esetén főleg fedett helyen zajlik a foglalkozás.

Időtartama 45-60 perc.

5) Madárbarát barangolás

Madárismereti foglalkozásunkon várunk, hogy játékosan, tapasztalati úton megismerhesd a különböző madárfajok viselkedését, táplálkozását és fészkelési szokásait. Beszélgetünk arról is, hogyan alkalmazkodnak a madarak az évszakok változásához, és mit tehetünk hazai madaraink védelmében.

6) Vizek és vízpartok élővilága

Kirándulás a Nagytó partján és a Pákásztanyán. Télen vagy nyáron van több madár a tavon? Rózsás vagy borzas? – amiről felismered a gödényeket. Hol fészkelnek a kárókatonák? Réce kavalkád és napozó teknősök, porcos és csontos halak, lábak, csőrök és táplálkozási stratégiák a vízben.

7) Egy kis állattan – állatcsoportok és jellemzőik- Kérhető az oktatási csomag részeként is! (Bővebben: Újdonságok menüpont)

Mi szerint csoportosíthatjuk az állatokat? Élőhely, testalkat, táplálékszerzés vagy viselkedés szerint? Mely tulajdonságok teszik őket hasonlóvá vagy különbözővé? Állattani séta során megtudhatjuk: melyik állatcsoportnak melyek a fő jellemzői, és hogyan változik a testfelépítés az életmód függvényében.

8) Élet a tanyán - Felújított téma a Holnemvolt Vár területén, a Frakk-teremben. Kérhető az oktatási csomag részeként is! (Bővebben: Újdonságok menüpont)

Milyen az élet egy paraszti udvarban? Milyen teendők vannak a háziállatok körül? Megfigyeljük a szarvasmarha, a ló, a juh, a kecske és a baromfik testfelépítését. Megbeszéljük, hogyan kell etetni, gondozni ezeket az állatokat és milyen hasznot hajtanak az embernek.

9) Egy kis növénytan

Miről ismered fel az erdő, a mező a kert növényeit? Milyen növényi „kincseket" ad nekünk a természet? A vadon termő növények közül melyek az ehetők? Várunk egy növényhatározási gyakorlatra az Állatkert botanikuskertjébe, rossz idő esetén tantermi tematikus bemutatónkra.

ÉLMÉNYPROGRAMOK

 

A foglalkozások az állatkert külső helyszínein és oktatótereiben, kedvezőtlen időjárás esetén főleg fedett helyen zajlanak. Vetítést, megfigyelést, játékot, feladatot egyaránt tartalmazhatnak, a gyerekek aktív részvételére építve.

Időtartama 90 perc megszakítás nélkül, változatos, játékos formában.

10) Ismerkedés a megújuló energiákkal!

Miért nem fagy be a legkeményebb télen sem az állatkerti Nagytó? Miért sütkéreznek a gyíkok a napon?  A válaszokat megtudjuk az Állatkert új tematikus játszóterét, az energiarallyt is bemutató foglalkozáson, ahol a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg a megújuló energiákkal.  A hallottakat feladatgyűjtemény segítségével az iskolában is átismételhetik.

11) Játékosan a biológiai sokféleségről

Földünk élővilágát természeti katasztrófák és emberi tényezők egyaránt veszélyeztetik. A körülöttünk élő állatfajok száma folyamatosan csökken. Tisztában vagyunk-e az élővilág gazdagságával és értékeivel, valamint azzal, mit tehetünk a megőrzése érdekében? Környezetpedagógiai játékok a globális problémák feldolgozására.

12) Varázshegy túra

Egyedülálló élő bemutató, interaktív múzeumi eszközökkel és kiállítási tárgyakkal. Animációs film három dimenzióban, mely az őstenger, a dinoszauruszok vagy az édesvizek világába kalauzol. Kolóniában élő állatok és a parányok óriásai. Etológiai bemutató megtekintése és/vagy élő állat simogatása szakvezetővel.

13) Természetismereti felfedezések

A Varázshegy Darwin laborjában állati és növényi alkatrészek, tollak, bőrök, szőrök, csontok levelek, termések és vázak után nyomozunk egy kutatójáték keretében. A tárgyakat tematikus szekrények és nagyítóasztalok rejtik. A foglalkozás játékos módon fejleszti a szövegértési képességet is.

14) Tájékozódás az Állatkertben

A tájékozódás alapjai, helymeghatározás, viszonyítás. Jelek és jelrendszerek az állatkertben. Hogyan tájékozódnak az állatok, és hogyan mi, emberek? A foglalkozás során rajzos ábrázolással, készségfejlesztő játékokkal és térképkészítéssel egészítjük ki az élő állatok megfigyelését.

Az oktatási foglalkozásokkal kapcsolatos belépési kedvezményeket és csoportvezetési díjakat itt tekintheti meg.