Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Nyitvatartás

H-P: 9:00-17:30 Sz-V: 9:00-18:00

Állatkerti foglalkozások iskolásoknak 7 – 8. évfolyam

TANTERMI VIZSGÁLATOK

Élő állatos foglalkozások, időtartamuk 45 perc.

1) Állati „szuperérzékek”

Hogyan és mit érzékelünk mi, emberek? Miért érzékelik az állatok ugyanazt a környezetet egészen másképpen?  Milyen különleges érzékszerveik vannak az állatoknak? Mi a szerepe az érzékszervek evolúciójában a környezeti tényezőknek? Hogy néz ki közelről az óriáskígyók gödörszerve? A foglalkozás végére már mi is másképp látjuk a világot.

2) Lebontó szervezetek

Az élet körfolyamatok rendszeréből áll. A szerves anyagok körforgását ciklussá záró lebontó szervezetek ugyan itt élnek közöttünk, mégis kevéssé ismerjük őket. Megismerkedünk a talaj parányi lényeivel: férgekkel, puhatestűekkel, ízeltlábúakkal, és alaposan tanulmányozzuk testfelépítésüket, életmódjukat, hogy megértsük jelentőségüket.

3) A Biblia élővilága

Melyik az egyik leggyakrabban említett növény a Bibliában? Hogy kerül a Szentföldre az oroszlán?  Milyen is a sáskajárás, és volt-e valaha lába a kígyónak? Mit jelképez a cédrus, és hogy néz ki az a híres fügefalevél?  Miért „borul vérbe” a júdásfa? Kultúra, hit és tudomány: kalandozás a Biblia élővilágában.

4) Állati helyszínelés

A Varázshegy Darwin laborjában állati és növényi alkatrészek, tollak, bőrök, szőrök, csontok, levelek, termések és vázak megtapintásával, a belőlük kiolvasható sokféle információ alapján fedezzük fel az élővilág sokféleségét. Megismerkedünk a biodiverzitás fogalmával, és megpróbáljuk kitalálni ennek minket is érintő előnyeit, jelentőségét.

5) Felelős állattartás - Felújított téma a Holnemvolt Vár területén, a Frakk-teremben. Kérhető az oktatási csomag részeként is! (Bővebben: Újdonságok menüpont)

Élő állatok otthoni tartásának feltételei, gondozásuk, etetésük, elhelyezésük. Hogyan rendezzünk be egy terráriumot, állattartóhelyet? Állítsuk össze kedvenceink étrendjét, készítsünk búvóhelyet! Találjunk ki környezetgazdagító tevékenységeket kedvenceinknek! Találkozás élő állatokkal.

TEMATIKUS ÁLLATKERTI FOGLALKOZÁSOK

 

Az állatkerti séta útvonala külső kifutókat és belső állattartóhelyeket egyaránt érint. Kedvezőtlen időjárás esetén főleg fedett helyen zajlik a foglalkozás.

Időtartama 45-60 perc.

6) Háziállat, hobbiállat, vadállat - Felújított téma a Holnemvolt Vár területén, a Sünispotályban. Kérhető az oktatási csomag részeként is! (Bővebben: Újdonságok menüpont)

Kiderítjük, mi a különbség a háziállat, a hobbiállat és a vadállat között. Megfigyeljük a szarvasmarha, a ló, a juh, a kecske, a kutya, a macska és a baromfik testfelépítését. Megismerkedünk a szelíd dámszarvasokkal. Megbeszéljük, hogyan kell etetni, gondozni ezeket az állatokat és hogyan váltak hasznára az embereknek.

7) Ázsia veszélyeztetett ragadozói - Kérhető az oktatási csomag részeként is! (Bővebben: Újdonságok menüpont)

Miért laknak a budapesti oroszlánok az afrikai zóna helyett az India-házban? Ma már több szibériai tigris él állatkertekben, mint vadon, de mi a helyzet a visszatelepítéssel? Létezik-e vegetáriánus ragadozó? Mi teszi az ázsiai vadkutyákat olyan páratlanul sikeres vadászokká? A foglalkozás során megfigyeljük az állatkert ázsiai élőhelyű ragadozóit, és megvitatjuk túlélési stratégiáikat.

8) Ausztrália: egy elszigetelt kontinens

Az ausztrál kontinens kialakulása, és hosszú elszigeteltségének következménye: egyedülálló, endemikus fajokban gazdag élővilág. Az Ausztrálház kiállításán keresztül felderítjük az ökológiai katasztrófa egyes elemeit, az invazív fajok betelepítésének következményeit. Megfigyeljük az erszényesek csoportjának képviselőt, testfelépítésüket és életmódjukat.

9) A tengerek élővilága és ökológiai helyzete - Kérhető az oktatási csomag részeként is! (Bővebben: Újdonságok menüpont)

A foglalkozás során látványos sétára indulunk a világtengerek mélyére, bemutatjuk a legjellemzőbb ősi tengerlakók testfelépítését, életmódját, és alkalmazkodását a vízi életkörülményekhez. Nézünk 20 méteres élethű ámbráscet-modellt, érintünk rájákat, egy tankerhajó katasztrófájának példáján pedig a tengerek sérülékenységéről beszélgetünk.

10) Természetvédelem az állatkertekben - Felújított téma részben a Holnemvolt Vár területén, a Sünispotályban.

Az eredeti élőhelyeiken veszélyeztetett, kihalófélben lévő állatfajok (pl. Mhorr-gazella, aranyhasú mangábe, orrszarvú, rákosi vipera, tarvarjú) összehangolt tenyésztését a modern állatkertek évtizedek óta sikerrel végzik. Megvizsgáljuk ennek hátterét és határait. Megbeszéljük, hogy mit tehetnek az állatkertek az természetes élőhelyek védelméért, és hogyan zajlik a sérült állatok mentése.  

11) Gorillák és a mobiltelefon

Megfigyeljük a gorillák viselkedését, és következtetéseket vonunk le a látható jelenségekből a természetbeli viselkedésükre, táplálkozásukra, szociális rendszerükre. Megbeszéljük, mely élőhelyen élnek, és ott mi veszélyeztetheti ezeknek a szelíd óriásoknak a fennmaradását. Beszélgetünk az élőhelyüket pusztító emberi tevékenységekről, és arról, hogy milyen jövőbeli kilátásaik vannak a túlélésre.

12) Dél-Amerika különleges állatai

Dél-Amerika sok millió éven át elszigetelten fejlődött a többi kontinenstől. Olyan élőlények alakultak itt ki, amilyenek sehol másutt a világon nem éltek, mint például a vendégízületesek.  A Panama-földhíd kialakulásával jelentősen megváltozott a helyzet. A foglalkozás során megismerkedünk Dél-Amerika jellegzetes állataival. 

13) Életközösségek az afrikai szavannán - Kérhető az oktatási csomag részeként is! (Bővebben: Újdonságok menüpont)

Milyen klimatikus feltételek mellett jött létre az afrikai szavanna? Milyen életközösségek alakultak ki a területen, és hogyan alkalmazkodnak a periodikusan változó feltételekhez? A foglalkozás során megfigyeljük a szavanna patásait, megismerkedünk a valaha nagy egyedszámban előforduló, ikonikus  fajokkal és fogyatkozásuk okaival, természetvédelmi helyzetükkel. Megtanulunk olyan fogalmakat is értelmezni, mint biomassza és produktivitás.

ÉLMÉNYPROGRAMOK

 

A foglalkozások az állatkert külső helyszínein és oktatótereiben, kedvezőtlen időjárás esetén főleg fedett helyen zajlanak. Vetítést, megfigyelést, játékot, feladatot egyaránt tartalmazhatnak, a gyerekek aktív részvételére építve.

Időtartama 60 - 90 perc.

14) A hüllők és a sokféleség

Mit jelent az, hogy változó testhőmérséklet, mi ennek az előnye, és mi a hátránya? Melyek a sajátosságai a szarupikkelyes bőrnek, és mi az, hogy vedlés? Hogyan szaporodnak a hüllők, gondozzák-e a kicsinyeiket? Ismerkedés kígyókkal, gyíkokkal, krokodilokkal és teknősökkel, némelyikkel testközelből is. 

15) Klímaváltozás és a sarkvidékek

Hogyan alakul napjainkban a sarkvidéki táj a felmelegedés hatására? Milyen fortélyai vannak a túlélésnek? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben megismerkedünk a jégkorszaki környezet törvényeivel, a sarkvidékek jellegzetes élővilágával és a változások apró, de határozott jeleivel.  Diavetítéssel, preparátumok elemzésével és élő állatok megfigyelésével kiegészített foglalkozás.

Az oktatási foglalkozásokkal kapcsolatos belépési kedvezményeket és csoportvezetési díjakat itt tekintheti meg.