Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00  Sz-V: 9:00-19:00

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Állatkerti foglalkozások iskolásoknak 9 – 10. évfolyam

Állati „szuperérzékek" 45 perc
Hogyan és mit érzékelünk mi, emberek? Miért érzékelik az állatok ugyanazt a környezetet egészen másképpen? Milyen különleges érzékszerveik vannak az állatoknak? Mi a szerepe az érzékszervek evolúciójában a környezeti tényezőknek? Hogy néz ki közelről az óriáskígyók gödörszerve? A foglalkozás végére már mi is másképp látjuk a világot.

Parányi világok 45 perc
Vajon miért zöldül be a tiszta víz a napon? Mi él az élővízben? Vannak-e mikrobák a csapvízben? Miben különböznek a vírusok, a baktériumok és az egysejtűek? Milyen az élet egy csepp vízben? Csillósok, ostorosok, amőbák, kerekesférgek és társaik lépnek színre a mikroszkóp tárgylemezén, hogy bebizonyítsák az érzékelésünkön túli mikrovilág gazdagságát.

Állatok és járványok 45 perc
Lehet-e állatoknak is szerepe egy világjárvány kitörésében? A történelem során mely állatokról derült ki, hogy közük volt valamilyen járványhoz? Melyek vettek részt járványok terjesztésében, és voltak-e, amelyek a megfékezésében segítettek? Mindezekre választ kaphatunk a foglalkozás során.

Állati helyszínelés 45 perc
A Varázshegy Darwin-laborjában csontokat, állkapcsokat, fogakat „vallatunk" viselőjük kilétéről, táplálkozásáról, életmódjáról. A vázak tanulmányozásával, a belőlük kiolvasható sokféle információ segítségével fedezzük fel az emlősök sokféleségét. Megbeszéljük a vázrendszer, koponya, fogazat adaptációs különbségeit, és keressük az azonosságokat.

Sokféleség sok lábon 45 perc
Miért kell annyi láb az ízeltlábúaknak? Mi közük van a gombákhoz? Mit tudhatunk meg a lábak számából? Mire jó ez a sok az ízeltlábú? Mi történne, ha eltűnnének a Földről? Van-e köze a művelési típusoknak a kártevők elszaporodásához? Élőbemutatós barangolás az ízeltlábúak világában.

A tengerek élővilága és ökológiai helyzete* 45-60 perc
A foglalkozás során látványos sétára indulunk a világtengerek mélyére, bemutatjuk a legjellemzőbb ősi tengerlakók testfelépítését, életmódját és alkalmazkodását a vízi életkörülményekhez. Megismerkedünk a tengerek lakóival és az őket fenyegető gazdasági tevékenységekkel. Az úszó szemétszigetek példáján keresztül pedig a tengeri élővilág jövőbeli kilátásairól beszélgetünk.

Biológiai fegyverek – mérget termelő hüllők és kétéltűek 45-60 perc
Mit nevezünk méregnek? Mi a különbség a passzívan és az aktívan mérgező élőlények között? Melyek a legerősebb mérgű állatok a világon, és biztos-e, hogy ezek egyben a legveszélyesebbek is? Hogyan ejti el akár a bivalyt is a komodói varánusz? A program során hazánk ritka mérges kígyójával, a rákosi viperával is megismerkedünk.

Rendszertani kihívások: alkalmazkodás és evolúciós újítások 45-60 perc
Az élőlények rendszerében nem könnyű eligazodni, mert a külső hasonlóságok gyakran megtévesztik az embert. Miért nem állnak egymással rokonságban a látszólagos hasonlóság ellenére a valaha „vastagbőrűeknek" nevezett állatok, és kik tartoznak a vendégízületesek közé? Milyen alapon csoportosítjuk az állatokat, miért fontosak a latin nevek? Merüljünk el a rendszertan titokzatos világában!

Állati kommunikáció 45-60 perc
A ló nyerít, az oroszlán bömböl, a bálna énekel, a gibbonok duetteznek, a gyík a gallérját mutogatja, a méhek táncolnak. Vajon mit akarnak közölni? Hangok, mozdulatok, színek, vegyületek - megpróbáljuk megfejteni az állatok "beszédét".

Etológiai megfigyelések: gorillák és orangutánok 60 perc
Hogyan kommunikálnak az állatok, milyen jelzéseket használnak legközelebbi rokonaink, az emberszabású majmok? Megvizsgáljuk, van-e összefüggés a használt jelzésrendszer és az állatfajok szociális struktúrája között. Etológiai vizsgálat során azonosítjuk a viselkedés elemeit, és megnézzük, lehet-e evolúciós háttere ezek kialakulásának.

Klímaváltozás és a sarkvidékek 60 perc
Hogyan alakul napjainkban a sarkvidéki táj a felmelegedés hatására? Megtörténhet-e, hogy a tápláléklánc összeomlik? Mit tehetünk mi a drámai változások megakadályozásáért? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben megismerkedünk a sarkvidékek jellegzetes élővilágával. Preparátumok elemzésével és élő állatok megfigyelésével kiegészített foglalkozás.

Természetvédelem az állatkertekben 90 perc
A veszélyeztetett, kihalófélben lévő állatfajok (pl. Mhorr-gazella, aranyhasú mangábe, orrszarvú, rákosi vipera, tarvarjú) összehangolt tenyésztését a modern állatkertek évtizedek óta sikerrel végzik. Megvizsgáljuk ennek hátterét és határait. Megbeszéljük, hogy mit tehetnek az állatkertek a természetes élőhelyek és a vadon élő állatok védelméért.

Terepi vizsgálódás az állatkertben 120 percben
A Budapesti Állatkert kiváló helyszín a városi zöldterületek felfedezésére. Gazdag növény- és állatvilág vette birtokba: ízeltlábúak, madarak és hüllők élnek vadon a park területén a kiállított egzotikus fajok szomszédságában. Az állatkertben így nem csupán a kifutókban lelhetünk érdekes élőlényekre, hanem a látogatói sétányok mentén is. Távcsövekkel, gyűjtőfelszereléssel és határozókönyvekkel várunk minden városi természetbúvárt!
* Kérhető az oktatási csomag részeként kézműves foglalkozással kiegészítve. (Lásd a Zöldműhelynél!)