Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Nyitvatartás

H-P: 9:00-17:30 Sz-V: 9:00-18:00

Állatkerti foglalkozások iskolásoknak 9 – 10. évfolyam

TANTERMI VIZSGÁLATOK

Állat-asszisztált tantermi foglalkozás, időtartamuk 45 perc.

1) Állati „szuperérzékek”

Hogyan és mit érzékelünk mi, emberek? Miért érzékelik az állatok ugyanazt a környezetet egészen másképpen?  Milyen különleges érzékszerveik vannak az állatoknak? Mi a szerepe az érzékszervek evolúciójában a környezeti tényezőknek? Hogy néz ki közelről az óriáskígyók gödörszerve? A foglalkozás végére már mi is másképp látjuk a világot.

2) Felelős állattartás, etika - Felújított téma a Holnemvolt Vár területén, a Frakk-teremben. Kérhető az oktatási csomag részeként is! (Bővebben: Újdonságok menüpont)

A hobbi- és társállatok tartása komoly felelősséggel jár. Vajon tudatában vagyunk ennek, amikor állatot választunk vagy ajándékozunk? Mik a felelős állattartás szabályai, és hogyan tartsuk jól hüllőinket, kisemlőseinket vagy épp madarainak? Miért kell ehhez ismernünk a faj eredeti viselkedési szokásait? Ennek járunk alaposan utána ezen az élő állatos foglalkozáson.

3) A Biblia élővilága

Melyik az egyik leggyakrabban említett növény a Bibliában? Hogy kerül a Szentföldre az oroszlán? Milyen is a sáskajárás, és volt-e valaha lába a kígyónak? Mit jelképez a cédrus, és hogy néz ki az a híres fügefalevél? Miért „borul vérbe" a júdásfa? Kultúra, hit és tudomány: kalandozás a Biblia élővilágában.

4) Gerinctelen élőlények

A foglalkozás alatt megfigyeljük a törzsfejlődés során kialakult egyes gerinctelen állatcsoportok jellemző képviselőinek testfelépítését, életmódját. A testfelépítés, testalkat és az életmód kapcsolatát, valamint a gerinctelen élőlények evolúciós újításait vizsgáljuk élő állatok segítségével. A diákok önálló megfigyelést végeznek, melynek során a természettudományos megismerés módszerét is elsajátítják.

5) Állati helyszínelés

A Varázshegy Darwin laborjában állati és növényi alkatrészek, tollak, bőrök, szőrök, csontok, levelek, termések és vázak megtapintásával, a belőlük kiolvasható sokféle információ alapján fedezzük fel az élővilág sokféleségét.  Értelmezzük a biodiverzitás fogalmát, és megpróbáljuk kitalálni ennek minket is érintő előnyeit, jelentőségét.

TEMATIKUS ÁLLATKERTI FOGLALKOZÁSOK

 

Az állatkerti séta útvonala külső kifutókat és belső állattartóhelyeket egyaránt érint. Kedvezőtlen időjárás esetén főleg fedett helyen zajlik a foglalkozás.

Időtartama 45-60 perc.

6) A szelektáló ember - Felújított téma részben a Holnemvolt Vár területén. Kérhető az oktatási csomag részeként is! (Bővebben: Újdonságok menüpont)

A háziállatok és vadon élő őseik testfelépítésének összehasonlításával keressük a választ arra, hogy az emberrel töltött ezer évek, a tenyésztés, a mesterséges szelekció milyen vonásokat hagyott a háziasított fajtákon (pl. hucul, magyar tarka, racka juh, erdélyi kopasznyakú tyúk). És vajon előnybe kerülhetnek az ember szelektáló tevékenysége folytán a vadon „szelídebbjei"?

7) A tengerek élővilága és ökológiai helyzete - Kérhető az oktatási csomag részeként is! (Bővebben: Újdonságok menüpont)

A foglalkozás során látványos sétára indulunk a világtengerek mélyére, bemutatjuk a legjellemzőbb ősi tengerlakók testfelépítését, életmódját, és alkalmazkodását a vízi életkörülményekhez. Nézünk 20 méteres élethű ámbráscet-modellt, érintünk rájákat, egy tankerhajó katasztrófájának, valamint az úszó szemétszigetek példáján pedig a tengeri élővilág sérülékenységéről beszélgetünk.

8) Biológiai fegyverek – mérget termelő élőlények

Mit nevezünk méregnek? Mi a különbség passzívan és aktívan mérgező élőlények között? Melyek a legerősebb mérgű állatok a világon, és biztos-e, hogy ezek egyben a legveszélyesebbek is? Hogyan ejti el akár a bivalyt is a komodói varánusz? A program során hazánk ritka mérgeskígyójával, a rákosi viperával is megismerkedünk.

9) Rendszertani kihívások

Az élőlények rendszerében nem könnyű eligazodni, mert a külső hasonlóságok gyakran megtévesztik az embert. Miért nem állnak egymással rokonságban a látszólagos hasonlóság ellenére a valaha "vastagbőrűeknek" nevezett állatok, és kik tartoznak a vendégízületesek közé? Milyen alapon csoportosítjuk az állatokat, miért fontosak a latin nevek? Merüljünk el a rendszertan titokzatos világában!

10) Természetvédelem az állatkertekben - Felújított téma részben a Holnemvolt Vár területén, a Sünispotályban.

Az eredeti élőhelyeiken veszélyeztetett, kihalófélben lévő állatfajok (pl. Mhorr-gazella, aranyhasú mangábe, orrszarvú, rákosi vipera, tarvarjú) összehangolt tenyésztését a modern állatkertek évtizedek óta sikerrel végzik. Megvizsgáljuk ennek hátterét és határait. Megbeszéljük, hogy mit tehetnek az állatkertek az természetes élőhelyek védelméért, és hogyan zajlik a sérült állatok mentése.

11) Szőr, toll, pikkely: az állatok kültakarója

Miért kopasz az elefánt, az orrszarvú és a víziló? Miért nincs szüksége napvédő kenőcsre a sivatagban sütkérező szakállas agámának, és miért nem sütkérezhet ugyanígy a szalamandra? Mi a különbség a kígyó és a hal pikkelye között? Miből van a rák páncélja, és miből a kéregutánzó sáskáé? Ismerjük meg az állatok kültakarójának különböző típusait!

MEGFIGYELÉS ÉS VIZSGÁLAT

 

A foglalkozások az állatkert külső helyszínein és oktatótereiben, kedvezőtlen időjárás esetén főleg fedett helyen zajlanak. Vetítést, megfigyelést, önálló feladatot egyaránt tartalmazhatnak, a diákok aktív részvételére építve.

Időtartama 60 - 90 perc között.

12) Etológiai megfigyelések: gorillák és orangutánok

Hogyan kommunikálnak az állatok, milyen jelzéseket használnak legközelebbi rokonaink, az emberszabású majmok? Megvizsgáljuk, van-e összefüggés a használt jelzésrendszer és az állatfajok szociális struktúrája között. Etológiai vizsgálat során azonosítjuk a viselkedés elemeit, és megnézzük, lehet-e evolúciós háttere ezek kialakulásának.

13) Klímaváltozás és a sarkvidékek

Hogyan alakul napjainkban a sarkvidéki táj a felmelegedés hatására? Milyen fortélyai vannak a túlélésnek? Megtörténhet-e, hogy a tápláléklánc összeomlik? Mit tehetünk mi a drámai változások megakadályozásáért? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben megismerkedünk a sarkvidékek jellegzetes élővilágával. Diavetítéssel, preparátumok elemzésével és élő állatok megfigyelésével kiegészített foglalkozás.

14) Varázshegy túra

Tudtad-e, hogy a Nagyszikla kérgének anyaga vaddisznószőrt is tartalmaz? Hogy ennek a több mint 100 éves műsziklának a belseje egyedülálló, élő bemutatót rejt, interaktív, játékos eszközökkel és kiállítási tárgyakkal? Időutazásra is van mód, mely a jégkorszakba vagy a vulkánokban gazdag miocén időszakba vezet. Látunk itt sokféle állatot is. Lesz állatetetés, etológiai bemutató vagy élő állat simogatása szakvezetővel.

Az oktatási foglalkozásokkal kapcsolatos belépési kedvezményeket és csoportvezetési díjakat itt tekintheti meg.