Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

5-6. évfolyam csoportfoglalkozásai

TANTERMI VIZSGÁLÓDÁSOK
Állat-asszisztált, tevékenykedtető foglalkozások. Időtartamuk 45 perc.

1. Az állati érzékelés világa
Vetített előadás és érzékeléses játékok közben megismerjük az érzékszerveket és alapvető működésüket. Összehasonlítjuk az ember és az állatok érzékelését. Megtudjuk, kik a szaglás, látás, tapintás bajnokai.

2. A Biblia élővilága
Miben különbözik egymástól a bűnbak és az áldozati bárány? Hogy kerül a Szentföldre az oroszlán? Milyen is a sáskajárás, és volt-e valaha lába a kígyónak? Milyen fából épült Salamon palotája, és hogy néz ki az a híres fügefalevél? Kultúra, hit és tudomány: kalandozás a Biblia élővilágában, miközben betekintést adunk a modern Noé bárkáinak is tartott állatkertek fajmegőrző tevékenységébe is.

3. Felelős állattartás
A hobbi- és társállatok tartása komoly felelősséggel jár. A foglalkozás keretén belül játékos formában áttekintjük, hogyan érdemes egy állattartóhelyet berendezni, figyelembe véve az állataink szükségleteit, milyen búvóhelyet, környezetgazdagítást, étrendet biztosítsunk számukra.

4. Fogas kérdés
Kirándulás a fogak és a táplálkozás birodalmában, kézbe vehető szemléltető eszközök segítségével. Növényevő, mindenevő, ragadozó táplálkozású állatok fogazata közti különbségek és hasonlóságok vizsgálata mentén ismerkedünk meg az egyes élőlényekkel. Példákat keresünk különböző fogmódosulásokra.

5. Kik azok a beporzók?
Lekváros kenyér és kakaó reggelire? Ma ez természetes. De mi lenne velünk, ha eltűnnének a beporzók? Vetített előadás és sok játék keretén belül megismerkedünk a beporzókkal, szerepükkel, a mézkészítés fortélyával, és megtudjuk, mit tehetünk azért, hogy ezeket a csodálatos élőlényeket megóvjuk.

6. Természetismereti felfedezések
A Varázshegy Felfedezőterének tematikus szekrényeiben lévő állati és növényi alkatrészek, tollak, bőrök, szőrök, csontok, levelek, termések és vázak segítségével nyomozunk páros munkában egy kutatójáték keretén belül. A foglalkozás játékos módon fejleszti a szövegértési képességet és az önálló feladatmegoldást is. Vendégség, ahol szigorúan kötelező belenézni a fiókokba!

TEMATIKUS FOGLALKOZÁS
Állatkerti séta, melynek során a gyerekek aktív részvételére számítunk. Az útvonalak külső kifutókat és belső állattartóhelyeket egyaránt érintenek. Időtartamuk 45 perc. 

7. Élet a talpunk alatt
Megfigyeljük a talaj élő és élettelen alkotóelemeit és tulajdonságait, összehasonlítjuk a különböző típusú talajféleségeket. Megismerkedünk a talajban élő állatokkal, és megtudjuk, hogy tényleg termeszthetnénk-e burgonyát a Marson.

8. A hüllők különleges világa
A foglalkozás során áttekintjük a hüllők testfelépítését, nagyobb csoportjait. Megbeszéljük, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a változó testhőmérséklet. Melyek a sajátosságai a szarupikkelyes bőrnek, és mi az, hogy vedlés? Hogyan szaporodnak a hüllők, gondozzák-e a kicsinyeiket? Ismerkedés kígyókkal, gyíkokkal, krokodilokkal és teknősökkel, némelyikkel testközelből is.

9. Növényi érdekességek az Állatkertben
Az Állatkert nemcsak állatokkal, hanem növényekkel is foglalkozik, nem véletlen, hogy Fővárosi Állat- és Növénykert a neve. Sétánk során megtudjuk, mi jellemzi a növényvilágot, megismerkedünk a növények részeivel, valamint az Állatkert növénygyűjteményének érdekességeivel és „legjeivel".

10. Vadállatok védelme
A veszélyeztetett, kihalófélben lévő állatfajok összehangolt tenyésztését a modern állatkertek évtizedek óta sikerrel végzik. Megnézzük, hogy mit tehetnek az állatkertek a természetes élőhelyek és a vadon élő állatok védelméért. Bepillantást nyerhetünk a Fővárosi Állat- és Növénykert fajvédelmi tevékenységeibe, és megtudhatjuk, hogy pl. mi is egy fajkoordinátor feladata.

11. Vizek és vízpartok
A Nagy-tó partján tett séta során megfigyeljük az ott élő állatokat, megismerkedünk mozgásukkal, táplálkozásukkal, fészkelési szokásaikkal. Madarak, halak, teknősök – mennyiféle mozgás és táplálkozás!

KOMPLEX FOGLALKOZÁS
Megfigyeléssel, játékokkal és feladatokkal dúsított állatkerti séta. A programok az Állatkert külső helyszínein és oktatótermeiben egyaránt zajlanak. Időtartamuk 90 perc.

12. A tájékozódás képessége
Hogyan tájékozódnak az állatok, és hogyan az emberek? A helymeghatározás, térkép, jelek, táblák és iránytű csak annak segít, aki tudja is használni őket. Megismerjük az állatok tájékozódását, miközben a saját tájékozódóképességünket is fejlesztjük.

13. Varázshegy túra
A százéves műszikla belseje rengeteg állatnak ad otthont, emellett élő bemutató, interaktív játszótér, élménydús kalandozás helyszíne, ahol még az időutazás sem lehetetlen. Nem utolsósorban itt biztosan nem ázunk el!