Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Nyitvatartás

H-P: 9:00-17:30 Sz-V: 9:00-18:00

Állatkerti foglalkozások iskolásoknak 11 – 12. évfolyam

TANTERMI GYAKORLATI BEMUTATÓK

Állat-asszisztált tantermi foglalkozások, időtartamuk 45 perc.

1) Állati „szuperérzékek”

Hogyan és mit érzékelünk mi, emberek? Miért érzékelik az állatok ugyanazt a környezetet egészen másképpen? Milyen különleges érzékszerveik vannak az állatoknak? Mi a szerepe az érzékszervek evolúciójában a környezeti tényezőknek? Hogy néz ki közelről az óriáskígyók gödörszerve? A foglalkozás végére már mi is másképp látjuk a világot.

2) Felelős állattartás, etika - Felújított téma a Holnemvolt Vár területén, a Frakk-teremben. Kérhető az oktatási csomag részeként is! (Bővebben: Újdonságok menüpont)

A hobbi- és társállatok tartása komoly felelősséggel jár. Vajon tudatában vagyunk ennek, amikor állatot választunk vagy ajándékozunk? Mik a felelős állattartás szabályai, és hogyan tartsuk jól hüllőinket, kisemlőseinket vagy épp madarainak? Miért kell ehhez ismernünk a faj eredeti viselkedési szokásait? Ennek járunk alaposan utána ezen az élő állatos foglalkozáson.

3) A Biblia élővilága

Melyik az egyik leggyakrabban említett növény a Bibliában? Hogy kerül a Szentföldre az oroszlán? Milyen is a sáskajárás, és volt-e valaha lába a kígyónak? Mit jelképez a cédrus, és hogy néz ki az a híres fügefalevél? Miért „borul vérbe" a júdásfa? Kultúra, hit és tudomány: kalandozás a Biblia élővilágában.

4) Állati helyszínelés

A Varázshegy Darwin laborjában állati és növényi alkatrészek, tollak, bőrök, szőrök, csontok, levelek, termések és vázak megtapintásával, a belőlük kiolvasható sokféle információ alapján fedezzük fel az élővilág sokféleségét. Értelmezzük a biodiverzitás fogalmát, és megpróbáljuk kitalálni ennek minket is érintő előnyeit, jelentőségét.

TEMATIKUS ÁLLATKERTI FOGLALKOZÁSOK

 

Az állatkerti séta útvonala külső kifutókat és belső állattartóhelyeket egyaránt érint. Kedvezőtlen időjárás esetén főleg fedett helyen zajlik a foglalkozás.

Időtartama 45-60 perc.

5) A szelektáló ember - Felújított téma részben a Holnemvolt Vár területén. Kérhető az oktatási csomag részeként is! (Bővebben: Újdonságok menüpont)

A háziállatok és vadonélő őseik testfelépítésének összehasonlításával keressük a választ arra, hogy az emberrel töltött ezer évek, a tenyésztés, a mesterséges szelekció milyen vonásokat hagyott az állatokon. Hogyan kerülhetnek az ember szelektáló tevékenysége folytán előnybe a vadon „szelídebbjei"?

6) Természetvédelem az állatkertekben: fajmegőrzés és élőhelyvédelem

Az eredeti élőhelyeiken veszélyeztetett, kipusztuló félben lévő állatfajok (pl. Mhorr-gazella, aranyhasú mangábe, orrszarvú, rákosi vipera, tarvarjú) összehangolt tenyésztését a vezető állatkertek évtizedek óta sikerrel végzik. Megvizsgáljuk ennek hátterét és határait. Megbeszéljük, hogy mit tehetnek az állatkertek az természetes élőhelyek védelméért. Vajon megmenthetőek-e ilyenformán a fajok?

7) Természetvédelem az állatkertekben: állatmentő munka - Felújított téma a Holnemvolt Vár területén, a Sünispotályban.

Miért nem hagyjuk sorsukra a természetben a beteg, sérült állatokat? Hogyan történik a mentésük? Mely állatfajok kerülnek leggyakrabban veszélybe? A foglalkozáson betekintünk a védett állatok állatkerti mentésének munkájába, a beteg állatok gyógykezelésébe és a felnevelésük folyamatába.

8) A tengerek élővilága és ökológiai helyzete - Kérhető az oktatási csomag részeként is! (Bővebben: Újdonságok menüpont)

A foglalkozás során látványos sétára indulunk a világtengerek mélyére, bemutatjuk a legjellemzőbb ősi tengerlakók testfelépítését, életmódját, és alkalmazkodását a vízi életkörülményekhez. Nézünk 20 méteres élethű ámbráscet-modellt, érintünk rájákat, egy tankerhajó katasztrófájának, valamint az úszó szemétszigetek példáján pedig a tengeri élővilág sérülékenységéről beszélgetünk.

9) Evolúciós újítások a gerinces állatok példáján

Az evolúció, mint a biológiai rendszerek változásainak alaptörvénye. A foglalkozás során ma élő állatok példáján nézzük végig, milyen evolúciós újítások vezettek a mai fajok megjelenéséhez, és hogyan segítették ezek a környezethez való minél tökéletesebb alkalmazkodást. Az élő kövületek testfelépítésének megfigyelésén keresztül megvizsgáljuk ezek sikerének titkát is.

10) Biológiai fegyverek – mérget termelő élőlények

Mit nevezünk méregnek? Mi a különbség a passzívan és aktívan mérgező élőlények között? Melyek a legerősebb mérgű állatok a világon, és biztos-e, hogy ezek egyben a legveszélyesebbek is? Hogyan ejti el akár a bivalyt is a komodói varánusz? A program során hazánk ritka mérgeskígyójával, a rákosi viperával is megismerkedünk.

11) Az emberi evolúció: őseink

A modern ember kialakulása mindig izgalmas téma. Kísérletet teszünk arra, hogy rekonstruáljuk a Homo sapiens sapiens megjelenéséhez vezető hosszú fejlődési utat. A neandervölgyi és a cro-magnoni emberek példáján érdekes összehasonlítást tehetünk a mai, modern ember és a közvetlen őseink szokásai, életmódja és megjelenése terén. Ismerjük meg múltunkat!

MEGFIGYELÉS ÉS VIZSGÁLAT

 

A foglalkozások az állatkert külső helyszínein és oktatótereiben, kedvezőtlen időjárás esetén főleg fedett helyen zajlanak. Vetítést, megfigyelést, önálló feladatot egyaránt tartalmazhatnak, a diákok aktív részvételére építve.

Időtartama 60 - 90 perc között.

12) Etológiai megfigyelések: gorillák és orangutánok

Hogyan kommunikálnak az állatok, milyen jelzéseket használnak legközelebbi rokonaink, az emberszabású majmok? Megvizsgáljuk van-e összefüggés a használt jelzésrendszer és az állatfajok szociális struktúrája között. Egy etológiai vizsgálat során azonosítjuk a viselkedés elemeit, és megnézzük, lehet-e evolúciós háttere ezek kialakulásának.

13) Klímaváltozás és a sarkvidékek

Hogyan alakul napjainkban a sarkvidéki táj a felmelegedés hatására? Milyen fortélyai vannak a túlélésnek? Megtörténhet-e, hogy a tápláléklánc összeomlik? Mit tehetünk mi a drámai változások megakadályozásáért? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben megismerkedünk a sarkvidékek jellegzetes élővilágával. Diavetítéssel, preparátumok elemzésével és élő állatok megfigyelésével kiegészített foglalkozás.

14) Varázshegy túra

Tudtad-e, hogy a Nagyszikla kérgének anyaga vaddisznószőrt is tartalmaz? Hogy ennek a több mint 100 éves műsziklának a belseje egyedülálló, élő bemutatót rejt, interaktív, játékos eszközökkel és kiállítási tárgyakkal. Időutazásra is van mód, mely a jégkorszakba vagy a vulkánokban gazdag miocén időszakba vezet. Látunk itt sokféle állatot is. Lesz állatetetés, etológiai bemutató vagy élő állat simogatása szakvezetővel.

Az oktatási foglalkozásokkal kapcsolatos belépési kedvezményeket és csoportvezetési díjakat itt tekintheti meg.