Nyitvatartás

H-P:9.00-16.00 Szo-V:9.00-16.00
Bővebben>>>Tél

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 4500 HUF Gyermek jegy: 3200 HUF

Mackófarsang online: Taiko már első csobbanásával híressé vált 2021. február 1.

Ősszel érkezett új jegesmedvénkről, Taikóról november 13-án adtunk hírt először, megosztva egy képet a termetes állat első budapesti csobbanásáról, amit aztán sok médium átvett. A Mackófarsang alkalmából most külön kisfilmben mesélünk róla.

Január utolsó, illetve február első napjaiban szoktuk megtartani a Mackófarsangot. Ilyenkor mindenféle medvés családi programok, látványetetések, mézkóstolás, kreatív kézműveskedés és megannyi érdekesség várja az Állatkertünket felkereső nagyközönséget. Idén, mivel az Állatkert a koronavírus világjárvány miatt jelenleg nem fogadhat látogatókat, a hagyományos Mackófarsangot online tartjuk meg, így szombat, azaz január 30-a óta egymás után tesszük majd közzé honlapunkon és közösségi média felületeinken a medvékhez kapcsolódó különféle tartalmakat. Szombaton például egy letölthető és kinyomtatható családi foglalkoztató füzettel kedveskedtünk a családoknak, vasárnap pedig a budapesti medvetartás 155 éves történetének néhány érdekes epizódját idéztük fel.

Ma Taikóról, az ősszel érkezett új jegesmedvénkről mutatunk be egy kisfilmet, amelyben természetvédelmi és állategészségügyi igazgatónk, dr. Sós Endre mutatja be az állatot, illetve szerepünket a nemzetközi jegesmedve tenyészprogramban.

A jegesmedve számunkra különösen fontos állatfaj. Bemutatása ugyanis több szempontból tanulságos, hiszen ez az állat a zord sarki körülményekhez való alkalmazkodás iskolapéldája. Ráadásul hozzá kapcsolódóan az állatkerti ismeretterjesztő munkában kiváló lehetőség kínálkozik a természetvédelmi szemléletformálásra, például olyan kérdések kapcsán, mint az éghajlatváltozás, a sarkvidékeket, illetve az óceáni ökoszisztémákat fenyegető veszélyek, illetve a veszélyeztetett fajok védelme. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az állatkertek konkrét szerepe is milyen fontos a jegesmedvék védelmében, úgy, hogy vadonbeli életlehetőségeik egyre szűkülnek. Épp ezért fontos az a nemzetközi együttműködés, tenyészprogram, amely a faj állatkerti fenntartását és szaporítását hangolja össze.

A mi Állatkertünkben nagy hagyománya van a jegesmedvék tartásának. A budapesti jegesmedvék történetét korábban már részletesebben bemutattuk, itt most talán csak annyit érdemes megjegyezni, hogy Budapesten már 1933/1934 telén sikerült a jegesmedvék szaporítása, úgy, hogy a bocs sikeresen fel is cseperedett (majd 1937-ben a Belgrádi Állatkertbe került). Ilyesmire pedig azt megelőzően az egész világon csak öt helyen (két USA-beli, két német és egy svéd állatkertben) került sor az állatkerti jegesmedvetartás történetében. 1933/34 óta egyébként összesen 39 jegesmedve jött világra Állatkertünkben.

Mostanában a jegesmedvék nemzetközi tenyészprogramjában az apaállatok elhelyezését segítő intézményként veszünk részt. A jegesmedvék tervszerű, természetvédelmi célú szaporításához ugyanis nemcsak olyan állatkertekre van szükség, ahol nőstényeket és hímeket is tartanak, és rendszeresen születnek bocsok is, hanem olyan állatkertekre is, ahol az épp nem nősténnyel együtt tartott, de a tenyészprogram számára továbbra is értékes hímeket befogadják és elhelyezik. Mi erre vállalkoztunk az előzőleg nálunk élt két fiatal hím, Belij és Szerij, illetve erre vállalkozunk a nemrégiben Taiko esetében is.

Ehhez persze tudni kell azt is, hogy a jegesmedvék nem élnek a mi fogalmaink szerinti társas, illetve családi életet, hanem a vadonban legtöbbször magányosan élnek, és a nőstények is egyedül nevelik bocsaikat. Életükben nincs sok helye a részvétnek vagy a szolidaritásnak, olyannyira, hogy még a kannibalizmus is előfordul náluk. Így, ha valaki egy állatkertben épp egyedülálló jegesmedvét lát, felesleges amiatt aggódnia, hogy az állat magányos lenne, hiszen valójában ez felel meg leginkább a jegesmedvékre jellemző természetes viszonyoknak.

Visszatérve Taikóra, a franciaországi La Flèche állatkertjéből érkezett új jegesmedvére, a termetes állatról elmondható, hogy szinte azonnal országos hírre tett szert, pedig – mivel a koronavírus világjárvány miatt átmenetileg zárva kell tartanunk az Állatkertet – a nagyközönség eddig még csak képen és kisfilmen láthatta. Először november 13-án tettünk közzé egy képet arról, amint – a kifutójához tartozó medencét először kipróbálva – a habok közé veti magát. A nagy csobbanásról készült fotót, illetve a hozzá tartozó híradást több hazai médium is átvette, olyan címekkel, mint „Gigantikus fejessel indított kifutóján Taiko", vagy „Formás popsit villantott az állatkert új jegesmedvéje". Azóta pedig Állatkertünk barátai néhány pillanatra láthatták már abban a kisfilmben is, amelyben azt mutattuk meg, mit szóltak állataink a Mikulás ajándékaihoz. Mert az állatkerti Mikulás természetesen Taikót is felkereste.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.