Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Minden, ami denevér – új családi foglalkoztató füzet 2021. június 17.

A denevérek nem feltétlenül örvendenek túl nagy népszerűségnek. Pedig ökológiai szerepük igen jelentős, és a szúnyogok pusztítóiként nekünk embereknek is segítségünkre vannak. Legújabb családi foglalkoztató füzetünkben a denevérekkel foglalkozunk.

Bár az Állatkert kapuit – fél évnyi zárva tartás után – május elsejétől újra megnyithattuk a látogatók előtt, azt még mindig nem mondhatjuk el, hogy minden visszaállt volna a világjárvány előtti állapotba. Hiszen – a mindenkire kötelező jogszabály rendelkezései szerint – egyelőre még csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőket, illetve a felügyeletük alatt álló 18 éven aluliakat engedhetjük be. Úgy gondoltuk tehát, érdemes ezután is folytatni Digitális Állatkert című programunkat, amellyel eredetileg az volt a szándékunk, hogy az átmeneti zárva tartás idején Állatkertünk oktató, ismeretterjesztő szolgáltatásait az interneten keresztül tegyük elérhetővé a nagyközönség, a családok, a gyerekek, illetőleg a pedagógusok számára.

A fenti gondolatnak megfelelően az elmúlt hetekben is rendszeresen jelentkeztünk azt az idén tavasszal elindított, letölthető és kinyomtatható családi foglalkoztató füzetekből álló sorozatunkat újabb és újabb részeivel, amelyekben nemcsak az Állatkert lakóiról szóló érdekességek, hanem rejtvények, játékos feladványok, kreatív kézműveskedésre bátorító ötletek is helyet kapnak. Ezeket akár az egész család együtt is kipróbálhatja közös programként.

Ez a sorozat egyúttal az Állatkert jubileumi emlékévéhez is kapcsolódik, hiszen az egymást követő füzetek mindig egy-egy olyan fajjal vagy állatcsoporttal foglalkoznak, amelyeknek budapesti históriáját is felidézzük Állatok és történetek című sorozatunkban.

A tavasz óta eddig megjelent családi foglalkoztató füzetek közül az elsőt a vidráknak, a másodikat a pingvineknek, a harmadikat a fókáknak, a negyediket a vízilovaknak, az ötödiket az elefántoknak, a hatodikat pedig az ízeltlábúaknak szenteltük. A mostani, legújabb részben a denevérekről lehet sok-sok érdekességet megtudni. Bár sokaknak ellenérzéseik vannak a denevérekkel kapcsolatban, ezek nagyrészt tévhiteken alapulnak. Ráadásul a denevérek igen fontos szerepet töltenek be a természet háztartásában, és ha belegondolunk abba, hogy egy-egy hazánkban is őshonos denevér egy éjszaka akár ezer szúnyogot is elpusztíthat, könnyen beláthatjuk, hogy nekünk embereknek is nagy segítségünkre vannak. Éppen ezért Állatkertünkben már komoly hagyománya van a denevérek bemutatásának. A róluk szóló mostani füzetünkből pedig kiderül, hogy mekkora a legnagyobb és a legkisebb denevér, hogy miért pont fejjel lefelé szeretnek függeszkedni, és persze az is, hogyan tájékozódnak a sötétben is elég jól ahhoz, hogy repülés közben ne ütközzenek össze semmivel.

Minden, ami denevér – családi foglalkoztató füzet (PDF)