Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Ősz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 4500 HUF Gyermek jegy: 3200 HUF

Oktatási csomag a vadállatmentésről 2020. május 22.

Korábbi oktatási csomagjaink témái az emberszabásúak, az ökotudatos praktikák, a mikroszkopikus élőlények és a háziállatok, társállatok voltak. Letölthető és kinyomtatható segédanyagainknak pedagógusok és szülők is hasznát vehetik.

Az állatkertek, így a Fővárosi Állat- és Növénykert számára is fontos küldetés az oktatás, ismeretterjesztés, környezeti nevelés, a környezettudatos szemlélet formálása. Ez a tevékenységünk azonban az alatt a hatvanhat nap alatt, amíg Állatkertünk a koronavírus járvány miatt zárva tartott, az eszközöket tekintve némiképpen átalakult. Ezért indítottuk el a Digitális Állatkert című sorozatunkat, rendszeresen közzé téve olyan tartalmakat, amelyek éppúgy az interneten keresztül igyekeztek pótolni az állatkerti tanulmányi sétákat, mint az iskolai oktatásban a digitális munkarend a tantermi foglalkozásokat.

Bár a kijárási korlátozásokat már Budapesten is feloldották, és immár Állatkertünk is újra fogad látogatókat (jóllehet bizonyos elővigyázatossági intézkedések mellett, amelyekről mindenképpen érdemes előre tájékozódni), csoportos látogatásra még mindig nincs mód, ráadásul az iskolákban egyelőre továbbra is fennáll a digitális munkarend.

Éppen ezért tovább folytatjuk a Digitális Állatkert témaköréhez tartozó tartalmak közreadását, elsősorban a ZooTanoda cím alatt megjelenő oktatási csomagokkal. Ilyen oktatási csomagból eddig négyet tettünk közzé: az elsőben a főemlősök világával, a másodikban ökotudatos praktikákkal, a harmadikban a mikroszkopikus élőlényekkel, a negyedikben pedig a velünk élő állatokkal, házikedvencekkel foglalkoztunk.

Ezúttal a vadállatmentés, az Állatkertünkben zajló mentőmunka témakörét járjuk körül. Ez egyrészt azért aktuális, mert bizonyos állatok mentésének épp most van a szezonja, de fontos a téma azért is, mert a Holnemvolt Várat, és benne bemutató mentőközpontunkat, a Sünispotályt a mindannyiunk érdekeit szolgáló elővigyázatossági intézkedések miatt még nem lehetett újra megnyitni a nagyközönség előtt, így ez is indokolja a téma digitális oktatás keretében történő bemutatását.

Letölthető és kinyomtatható segédanyagainkat ezúttal is elsősorban pedagógusoknak szánjuk, de hasznát vehetik a gyerekekkel otthon tanuló szülők is.

A vadállatmentő munka oktatási szempontú feldolgozása (PDF)
Vadállatmentés a Fővárosi Állat- és Növénykertben (PDF)
Vissza a természetbe (PDF)
Mit tegyünk, ha sérült állattal találkozunk? (PDF)
Kicsit többet a leggyakrabban bekerülő fajokról: madarak (PDF)
Kicsit többet a leggyakrabban bekerülő fajokról: emlősök (PDF)
Kicsit többet a leggyakrabban bekerülő fajokról: hüllők (PDF)
Feladatok az alsós korosztály számára (PDF)
Feladatok a felsős korosztály számára (PDF)
Feladatok a középiskolások számára (PDF)
Kökörcsin, a patkánykölyök blogja 5. (PDF)