Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Sárkányos érdekességek Szent György napjára 2020. április 22.

Digitális Állatkert sorozatunk legújabb részében – a közelgő Szent György-nap alkalmából – ezúttal letölthető és kinyomtatható sárkányos érdekességekkel, mesével, rejtvénnyel, kézműves foglalkoztatóval készültünk.

Pénteken lesz Szent György napja, így Digitális Állatkert sorozatunk legújabb részének témáját a sárkányok adják. A sárkányok mitológiai alakként és mesefiguraként sok kultúrában, nép hiedelemvilágában ismertek évszázadok, sőt évezredek óta. Persze sokféle alakban jelennek meg, és így sokféleképpen is ábrázolták őket.

A ma már inkább az emberi képzelet világába utasított lények létezésében néhány évszázada még a tudósok is komolyan hittek. Például Paterson Hain János, a 17. században élt porosz származású eperjesi orvos, akinek orvosi, őslénytani, illetve a korai mikroszkóppal kapcsolatos munkásságát az egyetemes és a magyar tudománytörténet is számon tartja, egy neves lipcsei természetrajzi folyóiratban még a Kárpátok barlangjaiban talált sárkánycsontokról is írt értekezést (a sárkánynak tulajdonított csontok valójában barlangi medve csontjai voltak). A 18. század tudósai kezdték először terjeszteni azt az akkor még újszerűnek számító nézetet, hogy sárkányok valójában csak a mesékben, mondákban, mitológiai történetekben léteznek. Magyar nyelven erről először Molnár János írt 1783-ban.

A sárkányok még képzeletbeli lényként is komoly hatást gyakoroltak az emberi kultúrára, így az állatokkal foglalkozó szakembereknek is gyakran eszükbe jutnak a sárkányok, ha egyébként valóban létező állatokról van szó. Ezért szokták az Állatkertünkben is látható komodói varánuszokat komodói sárkányoknak is nevezni.

A Szent György-naphoz, illetve a sárkányokhoz kapcsolódóan zoopedagógusaink sok sárkányos érdekességgel készültek. Még verses mese és rejtvény is akad a kínálatban, sőt, akinek kedve van egy kis kreatív kézműveskedéshez, saját sárkányt is készíthet otthonra.

A világ sárkányai (PDF)
Érdekességek a nagyvilágból (PDF)
„Sárkányok" az Állatkertben (komodói varánuszok) (PDF)
A sárkány és a pásztor (mese) (PDF)
Kézműves foglalkoztató: Készíts sárkányt! (1. rész) (PDF)
Kézműves foglalkoztató: Készíts sárkányt! (2. rész) (PDF)
Kézműves foglalkoztató: Készíts sárkányt! (3. rész) (PDF)
Bemutatkozik a Nosztalgiafotó műterem (1. rész) (PDF)
Bemutatkozik a Nosztalgiafotó műterem (2. rész) (PDF)
Rejtvények (bűvösnégyzet és keresztrejtvény) (PDF)
Rejtvények (Keresd az eltéréseket!) (PDF)

Amióta a koronavírus járvány miatt az Állatkert kapuit zárva kell tartanunk, több olyan anyagot is közzétettünk, amelyek éppúgy igyekeznek pótolni az állatkerti tanulmányi sétákat és foglalkozásokat, mint az iskolai oktatásban a digitális munkarend a tantermi órákat. Ezek a cikkek és letölthető lapok, amelyeknek a pedagógusok és a gyermekeikkel otthon maradó szülők egyaránt hasznát vehetik, itt érhetők el. Emellett arra is törekszünk, hogy ha már a kert nem látogatható, az állatkerti élményeket legalább az internet segítségével igyekezzünk eljuttatni minden barátunk otthonába: ezért megnöveltük egye-egy kifutójának valósidejű képét mutató webkamerák számát, illetve a szokásosnál is több hírt és érdekességet teszünk közzé Facebook-oldalunkon, és több kisfilmmel nyújtunk bepillantást az Állatkert lakóinak életébe.

Köszönjük, ha a járvány miatti zárva tartás idején támogatod kedvenc állatodat és az Állatkert munkáját: http://www.allatkertialapitvany.hu/tamogatas/