Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Szombati zöldségek: Biodiverzitás 2021. május 22.

Az EU Zöld Héthez kapcsolódó sorozatunkban szombatonként egy-egy fontos környezetvédelmi kérdéssel foglalkozunk. Most épp a biodiverzitással, azaz az élővilág sokféleségével. Mesélünk az azt fenyegető veszélyekről és a biodiverzitás védelméről is.

Az EU Green Week, vagyis Zöld Hét a környezetvédelmet, és ezen belül többek között a környezetszennyezés és a fenntarthatóság kérdéskörét fókuszba állító eseménysorozat. A kezdeményezés olyan kiterjedt, hogy az elnevezéssel ellentétben nem is fér be egy hétbe, hanem a kapcsolódó események május elejétől június közepéig tartanak szerte az Európai Unióban. Persze a világjárvány miatt most inkább virtuális programokkal, illetve online elérhető tartalmakkal készülnek a részt vevő intézmények, szervezetek.

A Zöld Héthez – amely tehát több héten át tart – Állatkertünk is csatlakozott. Ennek jegyében indítottuk el Szombati zöldségek című, letölthető és kinyomtatható tartalmakból álló sorozatunkat, amelyben szombatonként egy-egy fontos környezetvédelmi kérdéssel foglalkozunk. Persze úgy, hogy még véletlenül sem beszélünk „zöldségeket".

A Szombati zöldségek első részében a fenntartható fejlődéssel, a másodikban pedig a klímaváltozással foglalkoztunk. A mostani, harmadik rész témája pedig a biodiverzitás, vagyis az élővilág sokfélesége. Az időzítés nem véletlen, hiszen éppen ezen a szombaton, május 22-én ünnepeljük a biológiai sokféleség nemzetközi napját. Azért éppen ezen a napon, mert 1992-ben épp ezen a napon fogadták el a biológiai sokféleség védelméről szóló riói egyezményt. Arról, hogy ez a nap legyen a biológiai sokféleség nemzetközi napja, 2000-ben döntött az ENSZ közgyűlése.

Az élővilág egyik legfőbb sajátossága épp a sokféleség maga, és egyáltalán nem véletlen, hogy éppen annyi faj él Földünkön, amennyi. Hiszen mindegyiknek megvan a maga szerepe a természet háztartásában. Éppen ezért a biodiverzitás olyan védendő érték, amelynek megőrzése egyben az emberiség hosszú távú fennmaradásának is a kulcsa. Sokféleség nélkül az emberi élet sem lenne lehetséges. Letölthető és kinyomtatható füzetünkben elmeséljük, hogy mit jelent és miért is olyan fontos a sokféleség, hogy mit tesznek az állatkertek, így akár a mi intézményünk is a biodiverzitás megőrzése érdekében, sőt arról is szó esik, mit tehet az ember a hétköznapokban az élővilág sokféleségének védelméért.

Szombati zöldségek: Biodiverzitás (PDF)