Nyitvatartás

H-P:9.00-16.00 Szo-V:9.00-16.00
Bővebben>>>Tél

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 4500 HUF Gyermek jegy: 3200 HUF

Állatkerti műemlékek

Állatkerti műemlékekAz állatkertbarátok és az igényes építészeti könyvek iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk legújabb különleges kiadványunkat. Az Állatkerti műemlékek című könyv már kapható az állatkerti ajándékboltban, illetve a webshopban is.
Íme, kedvcsináló gyanánt egy rövid részlet a könyv előszavából.

„A Fővárosi Állatkert a magyar polgárság egyik legrégebbi, ma is az eredeti helyén működő intézménye. Külön kis világ, amely mindig más volt, mint az ország maga, és mindig is különbözni fog a kerítésen kívüli várostól, amely már régen körülnőtte. Az ország legrégebbi állatkertjének a gyűjteménye is a leggazdagabb, a szolgáltatásai a legváltozatosabbak. Itt jön világra a legtöbb ritka állat kicsinye, ennek a legkomolyabb a természetvédelmi, tudományos és oktatási tevékenysége.

Az 1866-os első nyitás utáni évtizedekben lassanként megkopott kertet a zseniális Lendl Adolf koncepciója alapján 1909-től kiváló építészek tervei szerint újjáépítették és 1912-ben másodszor is megnyitották. Mai épületeinek többsége erre a második megnyitóra készült. A Székesfővárosi Állat- és Növénykert az akkori Európa legkorszerűbb állatkertjévé vált. A második világháború azonban hatalmas pusztítást hozott. Az ostrom után kétezer állatból csak tizenöt maradt életben, és az épületek többsége jelentős károkat szenvedett. (...)

Az Állatkert 2007 óta egészében műemlék a jog szerint is. Méltán az, hiszen példát ad arra, hogyan lehet az épített örökségünkkel úgy együtt élni, hogy korszerű férőhelyet biztosít az állatoknak, látványos kiállításokat nyújt a milliós közönségnek, s mindezt úgy, hogy százéves épületei eredeti szépségükben pompáznak. Kapott ezért Europa Nostra Díjat, Magyar Örökség címet és ICOMOS díjat. Hagyományai, művészi értékű épületei, parkja, műalkotásainak sokasága és gyűjteményeinek eleven attrakciói a Fővárosi Állatkertet a nemzeti, sőt az európai kulturális örökség egyedülálló értékévé teszik." (Dr. Persányi Miklós, főigazgató)