Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Ősz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 4500 HUF Gyermek jegy: 3200 HUF

Hermina Garázs

Ahogy Budapest igen sok más pontján, a parkolás a Városligetben, és ezen belül az Állatkert szomszédságában is komoly nehézséget jelent. Mindez elsősorban abból adódik, hogy fővárosunk belső területei azokban az időkben épültek ki, amikor még nem létezett gépkocsiforgalom, vagy legalábbis nem volt számottevő.

Az Állatkert közelében a legkönnyebben elérhető parkolóhelyek az Állatkerti körút mentén találhatók. Ezeken a parkolóhelyeken egyidejűleg mintegy 290 személygépkocsi parkolása lehetséges, illetve további mintegy 50 autónak jut hely a Széchenyi Kertvendéglőnél lévő leágazásnál. Mivel az Állatkerti körút mentén számos nagy forgalmú intézmény működik (pl. az Állatkert maga, a Széchenyi Fürdő vagy a Fővárosi Nagycirkusz), a rendelkezésre álló parkolóhelyek száma eleve nem mondható bőségesnek. Különösen akkor, ha figyelembe vesszük azt is, hogy a szóban forgó parkolóhelyeket nemcsak az itt található intézményekbe irányuló célforgalmi parkolás céljaira veszik igénybe, hanem P+R parkolásra, valamint gépjárműtároló (vagyis éjjel-nappali) parkolásra is. Az Állatkerti körút egyes szakaszain munkanapokon akár a rendelkezésre álló parkolóhelyek 70-80%-át is elfoglalhatja a P+R célú parkolás, jóllehet ezeken az arányokon jelentős mértékben változtatott az az önkormányzati határozat, amelynek nyomán az Állatkerti körutat 2017 szeptemberétől fizető övezetnek nyilvánították.

Amikor az Állatkert új területein megvalósítandó fejlesztések szakmai programját összeállítottuk, természetesen kerestük a módját annak is, hogyan lehetne mérsékelni a parkolással kapcsolatos nehézségeket. Vagyis az volt a célunk, hogy az új területeken olyan fejlesztéseket valósítsunk meg, amelyek nyomán ezt a problémát is lehet orvosolni. Éppen ezért az a döntés született, hogy az új területek egy része kifejezetten parkolási célra lesz fenntartva.

Erre a volt vidámparki telkek Kacsóh Pongrác út felőli, az Állatkert klasszikus területével éppen átellenesAz egykori Vidámpark Kacsóh Pongrác út felé eső vége a 2014-es átvételkor. A betonnal és térkővel burkolt területet a Vidámpark már évek óta parkolóként hasznosította. végében lévő részét szemeltük ki. Ez a terület már az átvételkor is egy óriási, betonnal és térkővel burkolt zóna volt, ahol sem növények, sem műemléki létesítmények nem voltak. A régi időkben a Vidámpark Velence nevű játéküzeme állt itt, de azt már az 1970-es években lebontották. Az elmúlt évtizedekben pedig a Vidámpark parkolójaként szolgált a terület, ezért is volt teljesen leburkolva betonnal. Az állatkerti fejlesztésekkel összefüggésben is itt volt a legésszerűbb parkoló kapacitást kialakítani, annál is inkább, mert a fejlesztési területnek ebben a végében, a Hungária körút, a Kacsóh Pongrác út és a Hermina út által határolt csücsökben a feltételek nem lettek volna alkalmasak például állattartó létesítmények kialakítására.

A szóban forgó, parkolás céljaira kijelölt hely konkrét hasznosítására persze több lehetőség is kínálkozott. Elvileg szóba jöhetett volna az a lehetőség is, hogy a korábbi vidámparki parkolóhoz hasonló konstrukcióban egy egyszerű felszíni parkolót hozzunk itt létre. A vonatkozó előírások teljesítéséhez már ez is elegendő lett volna, mert annyi parkolóhelyet, amelyet az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK) előírásai szerint a többi fejlesztéssel összefüggésben biztosítani kell, egy ilyen egyszintes, felszíni parkoló is biztosítani tudna. Mi azonban nemcsak egyszerűen az előírásokat szeretnénk teljesíteni, hanem az is a célunk, hogy az Állatkertbe gépkocsival érkezők a Pannon Parktól függetlenül is fennálló, kedvezőtlen parkolási helyzet minőségi javulását érzékeljék. Ezért a fejlesztési programba egy többszintes, részben a felszín alá süllyesztett, részben a felszín feletti, de a tájba simuló, több szintes parkolóház kialakítása is bekerült. Ez lenne a Hermina Garázs, amelynek tetejére elképzeléseink szerint felfuttatnánk a szomszédos parkrészeket is. A Hermina Garázsban lehetőség volna arra, hogy több parkolóhelyet biztosítsunk látogatóinknak, mint amennyi az Állatkerti körúton összesen található.

Ha összehasonlítjuk a két lehetőséget, vagyis a fenti elképzelések szerinti Hermina Garázs kialakítását, illetve a korábbi, vidámparki állapotoknak megfelelő felszíni parkolóhoz való visszatérést, világos, hogy a látogatók kényelme, a turizmus, a környék élhetősége, a közlekedés és különösen a környezetvédelem szempontjai alapján is a Hermina Garázs megvalósítása a szerencsésebb megoldás. A Hermina Garázs egyrészt több parkolóhelyet kínál, ami az Állatkertbe személygépkocsival érkező látogatók számára a parkolási helyzet érzékelhető javulását jelentené. Ez különösen a távolabból érkező családok számára fontos, akik igen gyakran autóval közelítik meg az Állatkertet. Így tehát a családi szabadidő eltöltés és a belföldi, vagy akár a szomszédos országokból ide irányuló turizmus szempontjából is előnyt jelentene a Hermina Garázs kialakítása. Közlekedési szempontból, illetve a környék élhetősége szempontjából azért előnyös ez a megoldás, mert a Hermina Garázs nélkül a már így is túlterhelt Állatkerti körút mellett a parkolási igény a környékbeli lakóövezetekben (Szondi utca, Mexikói út környéke stb.) is jelentkezik, ahol különben sincsenek bővében a parkolóhelyeknek. Ráadásul a Hermina Garázs parkolóhelyei nélkül az autósok újabb és újabb köröket kénytelenek megtenni parkolóhelyet keresve, növelve ezzel a forgalmat és a légszennyezést. A Hermina Garázs tehát ezen is segítene. Arról már nem is beszélve, hogy amíg a korábbi állapotnak megfelelő parkoló nem kínál túl sok lehetőséget biológiailag aktív zöld felületek létesítésére, addig a Hermina Garázs kialakítása esetén, ahol a parkot felfuttatnánk az épület tetejére, ebből a szempontból is kedvezőbb lenne a helyzet.

A fenti előnyök miatt nem meglepő, hogy a szóban forgó Hermina Garázs megvalósításával a Fővárosi Önkormányzat, illetve Magyarország Kormánya is egyetértett, a megvalósításról határozat született, a megvalósítás finanszírozására pedig 5,7 milliárd forint költségvetési forrást irányoztak elő.