Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A hucul lovak is visszatérnek 2018. április 6.

Hamarosan megnyíló új játszóparkunk, a Holnemvolt Vár, azon belül a Nyíhangár térsége lesz az új otthona az Állatkertünkbe visszatérő hucul lovaknak. Ennek az őshonos fajtának a hazai állománya nagyrészt intézményünknek köszönheti fennmaradását.

Nem titok, hogy az Állatkert hamarosan megnyíló új játszóparkjában, a Holnemvolt Várban sok más élmény és látnivaló mellett a közönséget a lovak világához is közelebb szeretnénk hozni, felélesztve és méltóképpen folyatva ezzel intézményünk lovas hagyományait is. Az 1,6 hektár alapterületű állatkerti játszóparkon belül elsősorban a Nyíhangár térségében lehet majd lovakkal találkozni. Itt egy fedett lovarda (amelynek az Állatkerti körút felé eső homlokzatát úgy alakítjuk ki, hogy az visszaidézze a XX. század eleji, „békebeli” utcaképet), illetve a hozzá kapcsolódó karámok és istálló várja majd az érdeklődőket, nagyrészt a hucul fajtába tartozó lovakkal.

A ló háziasítása óta eltelt évezredek során több száz különféle lófajta alakult ki az emberi tenyésztő munka nyomán. Ezek közül ma a shagya arab, a kisbéri félvér, a mezőhegyesi félvér (Furioso–North Star), a gidrán, a nóniusz, a lipicai, a magyar hidegvérű ló, és a már említett hucul számítanak valódi őshonos magyar, vagy Magyarországon régen honosult fajtáknak.

Maga a hucul ló a Kárpátokban hegyei között kialakult különleges lófajta, amelyet nemcsak mi magyarok tekintünk sajátunknak, hanem lengyel, szlovák, román és ukrán barátaink is. Ez persze nem is meglepő, hiszen a fajta olyan vidéken alakult ki, ahol ezek a népek évszázadok óta együtt élnek. Maga a hucul elnevezés egyébként az egyik ruszin népcsoportra utal, magyarul régebben mokány lónak is nevezték ezt a fajtát. Hegyi fogatos és málhás lóként nagy hasznát vették nemcsak a Kárpátokban élő emberek, hanem a hegyi tüzérség is.

A fajta hazai állományát a második világháború utáni időkben Állatkertünk egykori főigazgatója, Anghi Csaba kezdeményezésére sikerült megmenteni és megőrizni. Az akkor összegyűjtött tenyészállatokból egy ménest hoztak létre, amely az Aggteleki-karszton lelt végleges otthonra, és napjainkban az Aggteleki Nemzeti Park kezelésébe tartozik.

A hucul ló bemutatását azóta is fontosnak tartjuk, így az 1996 és 2014 között működött Parasztudvarban, majd a 2014-es és 2015-ös szezonban az akkori Holmemvolt Parkban is láthatta a közönség ezt a lófajtát. 2016 óta ugyan a hucul lovak bemutatása átmenetileg szünetel, de a hamarosan megnyíló Holnemvolt Várban ismét lehet majd találkozni velük. A fajtának egyik sajátossága, hogy kiválóan alkalmas gyermeklovagoltatásra, vagy akár terápiás lóként is, s ezek a tulajdonságai is amellett szólnak, hogy elsősorban huculokkal népesítsük be a Nyíhangár térségét.