Nyitvatartás

H-P: 9:00-16:00 Sz-V: 9:00-16:00

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Eredményes a Pannon Park kivitelezésére kiírt pályázat 2017. augusztus 10.

Eredményesen zárult a Pannon Park kulcsrakész kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás. A felhívásra két ajánlattevő jelentkezett. Közülük a közbeszerzési eljárás eredménye alapján a Market Építő Zrt. nyerte el a megbízást.

Újabb fontos állomásához érkezett az Állatkertünk középtávú fejlesztési programjának részét képező Pannon Park megvalósítása. Eredményesen lezárult ugyanis a kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás, és közzétették a nyertes cég nevét is.

A Pannon Park vállalkozási szerződés keretében, a meglévő építési engedélyezési és munkaközi kiviteli tervek alapján megvalósítandó, kulcsrakész kivitelezésére vonatkozó, az uniós eljárásrendbe illeszkedő közbeszerzési eljárást a Fővárosi Állat- és Növénykert tavaly ősszel indította meg. A részvételi felhívás közbeszerzési hirdetményként október 20-án jelent meg az Európai Unió Hivatalos Lapjának Kiegészítő Kiadványában. A nyílt közbeszerzési eljárás keretében összesen két ajánlattevő nyújtott be ajánlatot: a STRABAG-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft., valamint a Market Építő Zrt. Mivel az ajánlati ár mindkét esetben meghaladta a rendelkezésre álló keretösszeget, ezt az eljárást eredménytelenné kellett nyilvánítani.

Intézményünk ezután alaposan megvizsgálta a kivitelezési munkálatok eredetileg, még a tervezés során, 2014-ben kalkulált forrásigénye, illetve a 2016 végi ajánlati árakból kirajzolódó forrásigény közötti eltérés okait. Ennek során megállapítást nyert, hogy az országban zajló jelentős beruházások számának emelkedésével párhuzamosan felmerülő fokozott munkaerő-kereslet, illetve a szakképzett építőipari munkavállalók munkaerő-piaci kínálatának visszaesése, továbbá a minimálbér emelése a nagyberuházásoknál a vállalási munkadíjak számottevő emelkedését vonta maga után. Emellett a különböző építőanyagok (szerkezeti acél, PTFE fólia) árai is jelentősen növekedtek, és számos egyéb tényező, így például a forint-dollár-euró árfolyamváltozás is növelte a felmerülő költségeket.

Miután határozat született a szükséges többletforrások biztosításáról, a Fővárosi Állat- és Növénykert újabb közbeszerzési eljárást indított a kivitelező kiválasztására. Mivel a közbeszerzés feltételei időközben nem változtak lényegesen, a vonatkozó jogszabályok rendelkezései alapján az új eljárást tárgyalásos eljárásként folytatták le, amelyre az előző eljárás ajánlattevőit hívták meg. A tárgyalásos eljárás során a legalacsonyabb ajánlati árat a korábbiakhoz képest 2 milliárd forinttal sikerült mérsékelni.

Az ajánlatok elbírálása során több szempontot is mérlegelésre került. Ezek közül természetesen az ajánlati ár szerepelt a legnagyobb súllyal, de szempont volt az ajánlat szakmai tartalma (ezen belül például az organizációs terv minősége, illetve a műszaki ütemterv megfelelősége), valamint a késedelmi kötbér mértéke is. Az ajánlatok értékelése alapján a Market Építő Zrt.-t hirdették ki a közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevőjeként.