Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Földmunkák és alapozás 2018. február 20.

Jelentősen előrehaladtak a Pannon Park, illetve annak központi építménye, a biodóm tavaly szeptemberben megkezdett kivitelezési munkálatai. Az azóta történteket, így a földmunkákat és az alapozást kisfilmünk másfél percbe sűrítve mutatja be.

Akik nyomon követik Állatkertünk fejlesztését, azok tudhatják, hogy intézményünk az elmúlt években majdnem 8 hektárnyi új területtel gyarapodott. Ezen a 8 hektáron, illetve a régi gazdasági udvar helyén összesen négy fő fejlesztési program megvalósításán dolgozunk. Ezek közül az 5 hektáros Pannon Park kialakítása a legnagyobb szabású beruházás. A területen már az elmúlt években is komoly munkákat végeztünk, hiszen a szükséges faátültetések komoly, esetenként egy évnél is hosszabb előkészítést igényeltek. El kellett továbbá végezni a szükséges közműkiváltást is.

A kivitelezés megkezdésének közvetlen előzménye az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárás eredményes lezárása, illetve az ezt követő szerződéskötés volt.

A kivitelező Market Építő Zrt. 2017 szeptemberében vette át a területet, és a felvonulás után egyből meg is kezdődtek a munkálatok, így október 3-án már az alapkőletételt is meg lehetett tartani.

Az első fontos feladat a munkatér-határolás volt. Lényegében az alapozáshoz, illetve a mélyszintek kialakításához szükséges munkagödröt körülvevő föld megtámasztásáról kell ilyenkor gondoskodni. Az uralkodó talajviszonyok miatt a munkatér-határolás lehetséges megoldásai közül az ún. cölöpfalas munkagödör-határolásra esett a választás. Ennek kivitelezése fúrtcölöp-alapozó gépekkel történt. Az egyenként 40 cm átmérőjű, helyben készült fúrt cölöpökhöz a szükséges betont járműre szerelt, hidraulikus gémmel ellátott betonszivattyúval juttatták el a bedolgozás helyére.

A következő lépés az alapozáshoz, illetve a mélyszintek kialakításához szükséges munkagödör kiásása volt. Ehhez több mint 130 ezer köbméter földet, nagyrészt a Pesti-síkságra jellemző homokot kellett kitermelni és elszállítani. A 10 hét alatt elvégzett munka során csúcsidőben egyszerre 4 kotrógép és 35 négytengelyes teherautó és több mint száz ember dolgozott teljes összhangban. A munkagödör szélén – természetesen itt is megfelelő alapozással – időközben felépült 4 darab ellengémes futómacskás toronydaru, amelyek közül a legmagasabb több mint 60 méteres.

A földmunkák elvégzése után januárban már az alapozáson, illetve a függőleges falak kialakításán dolgoztak a kivitelezők.

A már több mint négy hónapja tartó munkálatokat most másfél percbe sűrítve mutatjuk be az alábbi képkockákon.