Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Helyükre kerültek a biodóm akváriumának betekintő ablakai 2019. április 5.

Március 18-án helyére került a Pannon Park biodómjában készülő Pannon-tenger akvárium óriási cápamedencéjének 13 tonnás, gigantikus akril betekintő ablaka, illetve a hengeres medencéhez szükséges méretes akril henger is.

Tovább folytatódnak a Pannon Park, illetve annak központi építménye, a biodóm kivitelezési munkálatai. Ezen belül gőzerővel halad a majdani Pannon-tenger akvárium kialakítása is. Ebben az akváriumban számos medence lesz, a legnagyobb – az óriás cápamedence – több mint kétmillió liter tengervizet fogad majd be, vagyis nagyobb lesz, mint az ország jelenlegi két legnagyobb tengervizes medencéje (amiből az egyik a decemberben átadott Cápasuli nagymedencéje) együttvéve.

A kivitelezés egyik érdekes mérföldköve az hatalmas akril elemek beemelése. A medencék betekintő ablakai ugyanis nem üvegből, hanem tökéletesen átlátszó akrilból (metakrilát, plexi) készülnek. Mind az akrilnak, mind az üvegnek megvannak a maga előnyei, Állatkertünkben most is van példa mindkét megoldásra (a Pálmaház alatti műemlék akváriumba például a legutóbbi rekonstrukció alkalmával akril ablakok kerültek, viszont a már említett Cápasuli ablakai, amelyek között egészen nagyok is akadnak, üvegből vannak). Az olyan méretű betekintő ablakokat viszont, mint amilyenek a Pannon Park biodómjában készülő akváriumban lesznek, általában inkább akrilból szokták készíteni, s mi is ezt a megoldást alkalmazzuk.

A legnagyobb betekintő ablak, enyhén ívelt, négyszögletes táblája 4,35 méter magas és 10,35 méter széles, vastagsága 23 cm, a tömege pedig 12.890 kg, vagyis majdnem 13 tonna. Az óriási akriltáblát Olaszországból, a gyártó Clax Italia cég Róma melletti, pomeziai üzeméből szállították Budapestre. Maga a szállítás sem volt egyszerű, az extra hosszú félpótkocsira egy hatalmas üvegtartó felépítmény segítségével döntött helyzetben került fel az akriltábla, így a jármű belefért a fő közlekedési utakon szokásos űrszelvénybe. A biodóm belsejében a tábla először a félpótkocsiról lett leemelve (akkor még a támasztást adó felépítménnyel együtt), majd utána emelték be végleges helyére, természetesen egy nagy teljesítményű daru segítségével.

Ugyanekkor érkezett meg szintén Pomeziából a henger alakú („cilinder") akváriumi tartály akrilhengere is. Az ugyancsak a Clax Italia gyárában készült henger átmérője 306 cm, magassága 373 cm, falvastagsága 3 cm, a tömege pedig 1278 kg. Természetesen ezt is daru segítségével emelték be a helyére.

A beemelés műveletéről, amelyre március 18-án került sor, egy kisfilmet is készítettünk. Amint a felvételeken is látható, a hatalmas akril elemek szállítás és beemelés közben is gondosan be voltak csomagolva, nehogy az optikailag tökéletes elemek felszíne megkarcolódjon.