Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Megújulnak a körhinta patinás falovacskái 2016. október 5.

Bár a körhinta a szezon elmúltával már nem fogad látogatókat, mégsem merül Csipkerózsika-álomba. Folyik ugyanis a falovak, hintók és gondolák restaurálása, sőt, még egy új hajtásrendszer kialakítására is sor került.

Bár a megszűnt Vidámparktól örökölt terület, ahol 2014-ben és 2015-ben a Holnemvolt Parkot működtettük, az új fejlesztésekkel összefüggő munkálatok miatt a 2016-os évben már zárva volt, a kerítésnél álló, tehát az utca felől is megközelíthető régi körhinta az idei szezonban is zavartalanul üzemelt. Március 26-tól hétvégente és ünnepnapokon, a nyári szünet kezdetétől pedig minden nap, majd szeptemberben újra a hétvégi napokon fogadta a látogatókat. Október 2-án azonban véget ért a szezon, így a hét elején üzemen kívül helyeztük a körhintát.

Ez azonban nem jelenti valamiféle Csipkerózsika-álom kezdetét, hiszen folyamatosan dolgozunk a patinás játéküzem felújításán, restaurálásán. Ennek első elemeként a körhinta falovait varázsoljuk újjá. Ez elsősorban famunkákat, a sérülések és felületi hibák fagittel való pótlását, illetve a lófigurák újrafestését jelenti. Néhány figura már teljesen megújult, és vissza is került a körhinta forgópódiumára, ezeknél lényegében már csak a nyeregfelület újrabőrözése van még hátra. Az persze, hogy néhány lóval már csaknem készen vagyunk, úgy lehetséges, hogy a munkálatokat már nyár végén, kora ősszel elkezdtük, ekkor ugyanis a forgalom már mérséklődött annyira, hogy egy-két lófigurát le lehetett szerelni a körhinta forgópódiumráról a restaurálás megkezdéséhez.

A munkálatok természetesen a következő hetekben, hónapokban tovább folytatódnak. Sor kerül az összes többi lófigura, illetve az ugyancsak fából készült hintók, valamint a pódium közepén álló baldachin rendbehozatalára is. Újjávarázsoljuk, újrafestjük és -fényezzük a körhinta fém csónakjait és forgó gondoláit is.

A restaurálás mellett korszerűsítettük a körhinta hajtásrendszerét is. A korábbi szíjhajtással és fékező rendszerrel ugyanis az volt a baj, hogy a fékezéskor (amely úgy történt, hogy a kezelő ráült egy zsámolyra, s a saját súlyával nyomta rá a zsámoly lábához rögzített fa fékpofát a fékezőtárcsára) a hosszú hajtótengelyt olyan erőhatások érték, amely a tengely anyagának gyors elfáradásához és végül a tengely idő előtti töréséhez vezettek. A hajtásrendszer korszerűsítése nyomán rövidebb hajtótengely is elegendő, a fékezés maga pedig „motorfékkel”, a villanymotor fordulatszámát szabályzó frekvenciaváltóval történik.

A patinás körhinta történetéről és működéséről ide kattintva olvashat el további részleteket.