Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Pályázat a Pannon Park terveire 2014. augusztus 1.

Miközben a Holnemvolt Park teljes gőzzel üzemel, Állatkertünk fejlesztésekkel foglalkozó csapata a területen középtávon tervezett fejlesztésekről sem feledkezik meg. Jelenleg a Pannon Park engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítésére írtak ki pályázatot uniós eljárásrendben. A Pannon Park az Állatkert új területének legnagyobb szabású fejlesztése lesz, amelynek alapötletéről cikkünkben részletesebben is beszámolunk.

A Pannon Park koncepciójának alapgondolata azon a tényen alapul, hogy a földtörténeti múltban – és ezen belül 10-15 millió évvel ezelőtt, a miocén korban – Magyarország éghajlata és élővilága egészen más volt, mint manapság. A Kárpát-medence területén olyan állatok – ősi orrszarvúak, ormányosok, cápák stb. – éltek, amely állatcsoportok képviselői ma már csak távoli, zömmel trópusi éghajlatú területeken fordulnak elő. Természetesen azok a konkrét fajok, amelyek ezekben az időkben a Kárpát-medencében éltek, ma – évmilliók elteltével – már nem léteznek. De léteznek a távoli tájakon élő mai megfelelőik, amelyek egy közös koncepció részeként történő bemutatásával fel lehet idézni, hogy milyen is lehetett hazánk tájainak természetes állapota a miocén kor idején.


A fenti koncepció szerint megvalósítandó Pannon Park központi létesítménye egy úgynevezett biodóm lenne. Ez a sajátos építmény lényegében egy hatalmas domb, amelynek felületét részben növényzet (zöld tető), részben fényáteresztő felület borítaná. A domb belsejében – mintegy 17 ezer négyzetméternyi alapterületen – szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített tér várná a látogatókat. A biodóm egyik felén a pannon ősvadon, a másik részében pedig a pannon tenger akvárium kerülne kialakításra. Emellett a biodómhoz egy látogatóközpont és számos szabadtéri kifutó is kapcsolódna.

A fejlesztés és a pályázat szakmai részleteiről további részleteket olvashat ide kattintva.