Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00 Sz-V: 9:00-20:00

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Újjászületett a mesecsónak szunyókáló óriása 2015. március 26.

A szezonkezdettel egy időben adtuk át a mesecsónak újjászületett óriását. A szunyókáló óriás figurája több mint tíz éve ment tönkre, helyreállításával nem törődtek. A mesecsónakot megöröklő Állatkert azonban „feltámasztotta” a szunyókáló óriást.

Az egykori Vidámpark bezárásakor, illetve később, amikor a területet az Állatkert vette át, több aggodalmas hangot lehetett hallani a megőrzésre érdemes építmények, játékok sorsa miatt. Intézményünk azonban már akkor kinyilvánította, hogy a városligeti mutatványosság klasszikus értékeit képviselő létesítményeknek – amelyeket 1950-ben a Vidámpark is csak megörökölt a régi Angolparkból és a vurstliból – jobb gazdája igyekszik lenni, mint a Vidámpark volt.

Első lépésként Állatkertünk gondoskodott arról, hogy a műemléki oltalom alatt álló játékok („falovas” körhinta, barlangvasút, hullámvasút, mesecsónak) továbbra is üzemeljenek. Ehhez meg kellett teremteni a műszaki feltételeket, és el kellett végezni a szükséges karbantartási munkálatokat is. Ráadásul egy olyan belépőjegy rendszert dolgoztunk ki, amely gazdaságilag fenntartható, ugyanakkor sokkal több ember számára teszi elérhetővé a játékokat. Ennek eredményeként a Holnemvolt Parkot tavaly 450 ezren látogatták meg, ami jóval több, mint a Vidámpark látogatottsága volt az utolsó években. Egyedül a hullámvasútra 172.186 fő ült fel: ez nagyjából tízezer körnek felel meg, ami azt jelenti, hogy a hullámvasút szerelvényei tavaly többet futottak, mint amennyi a transzszibériai vasútvonal teljes hossza.

A műemléki játékok üzemeltetése mellett már a 2014-es szezonban több olyan új játék is megjelent a Holnemvolt Parkban, amely a régi városligeti szórakoztatás jellegzetes eleme volt, s az Angolpark és a vurstli kínálatában szerepelt is, a Vidámparkból azonban az utolsó évtizedekben teljesen kiszorult. Ilyen például a klasszikus láncos körhinta, vagy éppen a kerti vasút. Ezek mind nagy sikerrel üzemeltek a tavalyi évben, s az idei szezonban is működni fognak.

Az Állatkert emellett a múltban veszendőbe ment értékek feltámasztását is fontosnak tartja. Az egykori Vidámpark védett létesítményeinek listáján például szerepelt a műemlék céllövölde hátfal is, azonban ebből az elmúlt évtizedben a közönség semmit nem láthatott. A mozgó fém elemekből épült hátfal, amelynek legrégebbi darabjai egy évszázadosak, szétszerelve hevert a mesecsónak egyik használaton kívüli dioráma terében. Miután az Állatkert átvette a területet, gondoskodott a régi céllövölde hátfal kijavításáról és rendbehozataláról, s a szezon végére már helyreállított formában, eredeti funkciójával üzemelt, magyarul célba is lehetett rá lőni. Ez a céllövölde az idei évben is üzemel.

Az intézményünk által feltámasztott klasszikus érték a mesecsónak szunyókáló óriása is. A két világháború között, eredetileg „csodacsónak” néven működő mesecsónak barlangjának bejáratához valószínűleg az 1960-as években kerülhetett a sokak számára emlékezetes figura. A Vidámpark működésének utolsó éveiben azonban ezzel az óriással sem találkozhatott a közönség. A fáma szerint úgy másfél évtizeddel ezelőtt a téli fagyok során tönkrement. Amikor az Állatkert átvette a területet, a mesecsónak egyik nem használt helyiségében – egyebek mellett – az óriás maradványait is megtalálták. A fejét, a csizmáját és néhány további részét, egyaránt siralmas állapotban. Az eredeti helyreállításáról így nem is lehetett szó, ám az intézmény vezetői arról határozták, hogy az eredetiről meglévő információk – régi fényképek és a „régészeti leletek” – alapján újraalkotják a sokakban kedves gyermekkori emlékeket felidéző óriást.

A mesebeli óriás új figuráját Székely Kata szobrászművész készítette el. A fiatal művész nevéhez fűződnek az Állatkert több pontján megtalálható bronz kisplasztikák is, amelyek művészi értékükön túl – a hozzájuk kapcsolódó Braille-írásos feliratokkal – a látássérültek ismeretszerzését is segítik. Az óriás kivitelezése 32 munkanapot vett igénybe, s a kapcsolódó munkálatokkal együtt mindösszesen 2 millió forintba került. A figura „csontváza” fából, „húsa” expandált polisztirolból (hungarocell, iporka), „bőre”, illetve felszíne pedig fagyálló csemperagasztóból készült, s vízhatlan anyagból szabtunk neki inget és mellényt is. Csak a favázhoz 83 kilogrammnyi faanyagot, éspedig 13 méter gerendát és 14 darab tetőlécet használtuk fel. A figura bajuszát lószőrből készítettük, amihez az alapanyagot a Holnemvolt Parkban tartott lovak szolgáltatták. Az óriás teljes súlya valamivel több, mint 350 kilogramm, 12 négyzetméternyi anyagból készült inget visel és pontosan 165-ös lába van.