Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00  Sz-V: 9:00-19:00

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Előzmények

A Holnemvolt Vár létrehozásának közvetlen előzménye, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert 2014-től kezdődően több lépésben 7 hektárnyit is meghaladó új területhez jutott, így másfél évszázados története folyamán először változott úgy a területe, hogy az nem zsugorodott, hanem végre növekedni tudott.

A Holnemvolt Vár madártávlatból: a tervezés korai szakaszában készült rajzArról, hogy az új területet mire lehetne használni, azaz milyen új fejlesztéseket, állatkerti létesítményeket lenne ott érdemes létrehozni, az intézményben hosszas, minden részletre kiterjedő szakértői munka során állt össze egy koncepció. A fejlesztési „csomagot" általában összefoglaló néven Pannon Park projektként emlegették, pedig a tervnek csak egyik – bár kétségkívül legnagyobb szabású – eleme volt a Pannon Park bemutatókomplexum létrehozása. A terv azonban eleve több más fejlesztési „terméket" is tartalmazott, így például egy kifejezetten a kisgyermekes családok igényei szerint kialakítandó állatkerti családi játszóparkot is, amelyet kezdetben az Állatkert, a döntéshozók és a sajtó is a „Mesepark" munkacímen emlegetett.

Az Állatkert szakembergárdája által javasolt fejlesztések megvalósításával az intézményt fenntartó Fővárosi Önkormányzat, illetve Magyarország Kormánya is egyetértett, és a tervezéshez, illetve a kivitelezéshez szükséges forrásokat is rendelkezésre bocsátotta. Ez mindösszesen 2,1 milliiárd forintot tett ki, amelyből 1,6 milliárd származott fővárosi, 500 millió pedig központi költségvetési forrásból.

Intézményünk közben nagy gondot fordított arra is, hogy a nyilvánosságot tájékoztassa a készülő fejlesztésekről. Ezekről persze nemcsak az Állatkerttől lehetett tudni, hiszen például a Fővárosi Közgyűlés kapcsolódó előterjesztései, illetve maguk az ülések is nyilvánosak voltak. Állatkertünk pedig már 2013. szeptember 17-én részletes sajtótájékoztatót tartott, bemutatva a volt Vidámpark helyére tervezett új fejlesztéseket, így a „Meseparkot" is.

Persányi professzor az egykori gazdasági udvarban (ma már a Holnemvolt Vár része) ismerteti a területre tervezett fejlesztéseket a 2013. szeptember 17-én megtartott sajtótájékoztatónVilágos volt azonban, hogy a tervezett új fejlesztések megvalósítása több évet fog igénybe venni, azaz nem lehetett elkészülni velük mindjárt a Vidámpark 2013 őszi bezárását követő 2014-es szezonra. Sőt, még a kivitelezést sem lehetett elkezdeni, hiszen addig is számos, a beruházások szokásos menetrendjének megfelelő, illetve jogszabály által előírt feladatot kellett megvalósítani (engedélyezési eljárás, kiviteli tervek, közbeszerzési eljárások stb.). Ezért hozta létre az Állatkert átmeneti jelleggel a Holnemvolt Parkot, amely egyébként a maga nemében igen sikeres ideiglenes bemutatóhelynek bizonyult, s amelynek üzemeltetési tapasztalatait szintén fel lehetett használni a családi játszópark tervezése és kivitelezése során.

Lényegében a tapasztalatok felhasználásának számít az is, hogy az addig csak „Mesepark" munkacímen emlegetett komplexum végül a Holnemvolt Vár nevet kapta, amelyben, kissé változtatva, visszaköszön a két éven át működött Holnemvolt Park által ismertté vált elnevezés.

A tulajdonképpeni megvalósítás az ideiglenes Holnemvolt Park bezárása után, 2015 novemberében kezdődött meg, és egészen 2018 tavaszáig tartott. Végül 2018. május 17-én az új Holnemvolt Vár megnyílhatott a nagyközönség előtt.