Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00  Sz-V: 9:00-19:00

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

A Holnemvolt Vár kínálata

Az Állatkert új játszóparkja, a Holnemvolt Vár kínálatát, állatbemutató tereit, játszóhelyeit, látnivalóit és programjait úgy alakítottuk ki, hogy azok mind a kisgyermekes, 3 és 10 év közötti életkorú gyermeket nevelő családok igényeihez igazodjanak elsősorban. Így a Holnemvolt Várban 1,5 hektáron mesés állatok, állatos mesék, játékok és élmények sokasága várja az apróbb és nagyobb látogatókat.

A Holnemvolt Vár főbejárata az Állatkerti körút felőlA Holnemvolt Várat két irányból lehet megközelíteni. Egyrészt van átjáró az Állatkert klasszikus területe felől: a játszótér után, a tevék mellett lehet átmenni az új területre. Másrészt a Holnemvolt Vár területére közvetlenül az utca, pontosabban az Állatkerti körút felől is be lehet lépni. Az Állatkerti belépőjegyek érvényesek a Holnemvolt Várba. Egyes játékokhoz és szolgáltatásokhoz zseton váltása szükséges.

Fontos, hogy amennyiben az Állatkerti jeggyel az Állatkertbe történik először a belépés, akkor a kezelt jeggyel csak az Állatkerten belüli, a Holnemvolt Várba tartó átjárón lehet a Holnemvolt Várba átmenni. Kimenni az Állatkertből és utána visszamenni a Holnemvolt Várba, a már kezelt jegyekkel, nem lehet!

Mesés állatok

A Bambikarámban a dámszarvasokat is meg lehet simogatniA Holnemvolt Vár területén bemutatott állatok nagy része házi-, vagy ház körüli állat, illetve olyan, amely a mesékből is ismerős lehet. A Szőrmókosban az alpakákkal, a Karavánszerájnál a kétpúpú tevékkel, a Várkertben kialakított Majorságban különféle háziállatokkal, köztük magyar tarka marhákkal, gyimesi racka juhokkal, mangalica sertésekkel, illetve különféle háziszárnyasokkal ismerkedhet a nagyközönség. A szomszédos Patakatlanban többek között barátságos dámszarvasok laknak, de itt kapott helyet az új állatsimogató is. A tengerimalacok számára pedig valóságos kis város épült, amelynek remekbe szabott házikóit Mónus Béla készítette.

Végre hely és lehetőség van az Állatkert lovas hagyományainak felelevenítésére is. Tudnivaló ugyanis, hogy a városligeti intézményben már a két világháború között is lovagló- és hajtóiskola működött Horváth Zdenko nyugállományú méneskari ezredes vezetésével, az 1970-es és 1980-as években pedig gyermekek százai ismerkedhettek a lovaglással és a lovas élettel a Szidnainé dr. Csete Ágnes kezdeményezésére életre hívott Állatkerti Kísérleti Gyermeklovardában. Az elmúlt években – épp a kert területének szűkössége miatt – nem sok lehetőség volt a lovas hagyományok feltámasztására, ápolására. Most viszont a Holnemvolt Vár részeként megnyílik a Nyíhangár fedett lovardája a hozzá kapcsolódó istállóval és szabadtéri karámokkal.

Állatos mesék

A Hetedhét Palota egy többszintes játszóház, amely izgalmas „hétpróbával” várja a gyerekeket. Mindegyik próba egy-egy meséhez kapcsolódikA Holnemvolt Vár közepén található a Hetedhét Palota: egy olyan négyszintes, 2700 négyzetméteres oktató- és játszóház, melynek játékai és élményei ismerős állatmesék (Vuk, Mekk Elek, A nagy ho-ho-horgász, Pom Pom meséi, Süsü, a sárkány, Doktor Bubó) köré szerveződnek, sőt, Csukás István kifejezetten a Hetedhét Palotához egy teljesen új mesét is írt Brekk berek címmel. A játékok mellett a Hetedhét Palotában az adott mesékhez kapcsolódó állatok is láthatók, az egyes fajokat bemutató ismertető táblák szövegét is Csukás István szedte rímbe.

A Hetedhét Palotával szemközt, a Várkertben található a Szép Miklós játszótér. A Kő Boldizsár által alkotott játékok egy klasszikus tündérmese, Szép Miklós és Tündér Ilona történetének epizódjait elevenítik meg.

Élmények sokasága

A Holnemvolt Vár térségében látható sokféle állat, és a sok-sok játék mellett további élmények sokasága várja a családokat. A Mesterségek udvarában működő kézműves műhelyekben a gyerekek kipróbálhatják ügyességüket. A forgó hordó az egyensúlyérzék mókás próbája, de lehet kisvonatra ülni, vagy felülni a Vurstli zóna játékaira is.

A Holnemvolt Várban akár a tevegelést is ki lehet próbálniÁllatkertünk különleges figyelmet fordított a régi vurstli világának és hagyományainak felelevenítésére. Mint ismeretes, a vurstli nem intézmény volt, hanem az a hely, amelyet a hatóságok a mutatványos vállalkozók számára a Városligetben kijelöltek. A vurstli pontos helye a liget története során többször is változott, negyedik – és egyben utolsó – helyszínét 1907-ben az Állatkert telkének végében jelölték ki. Később, a második világháború után a játéküzemeket államosították, és a Hermina út túloldalán működött Angolparkkal egybenyitva ezen a területen hozták létre a Vidámparkot, amely 1950-ben nyílt meg. Amikor ez megtörtént, a régi vurstli világa hosszú időre eltűnt: ezt a világot eleveníti most fel az Állatkert a Holnemvolt Vár Vurstli zónájában.

Mindenekelőtt rendbe hoztuk a régi körhintát, amelyet Schäftner Károly körhintás vállalkozó még 1908-ban építtetett (de valószínűleg már csak az 1909-es szezonban kezdték el használni). A patinás játéküzemhez utoljára két évtizede nyúltak hozzá, most viszont kívül és belül is mutatósan felújítottuk, sőt még a hajtásrendszerét is korszerűsítettük. A műemlék körhinta szomszédságában pedig további kisebb játékokat, körhintákat is felállítottunk.

A patinás forgó hordó egykor az Elvarázsolt kastélyhoz tartozott: most új helyen, felújítva várja a családokatIsmét lehet használni a „mechánikus céllövöldét", amelynek hátfali elemei, mozgó figurái részben még Pöltl Károly száz évvel ezelőtti céllövöldéjéből maradtak ránk. Ezeket a figurákat az egykori Vidámpark működésének utolsó éveiben, évtizedeiben már egyáltalán nem használták, az Állatkert munkatársai a terület átvételekor egy raktárban találtak rájuk. Azóta a figurákat felújították, és most már újra használhatók.

A régi időket idézi a kisvonat is, ugyanis az egykori Angolparkban egy kisvonat is működött. A játékot a Vidámpark is megörökölte, de az 1970-es évek elején teljesen felszámolták. A Holnemvolt Várban viszont újra lehet kisvonatra ülni.

A régi vurstli világa felidézésének szándéka a Holnemvolt Vár Állatkerti körút felé eső részének megjelenésében is tetten érhető. Az Állatkerti játszópark utca felőli kapuja ugyanis megszólalásig hasonlít a régi vurstli legendás alakjának számító gyorsfényképész, Helfgott Sámuel egykori híres műtermének rég eltűnt homlokzatára. A Nyíhangár, vagyis a fedett lovarda utcai homlokzata pedig Reymetter Árpád egykor a vurstli hajdani főutcáján állt lovardájának megjelenését idézi fel. A Nyíhangár oldalfala is érdekes: az egykori angolparki varieté épület ablaksora jelenik meg rajta.

Állatkerti Vadállatmentő Központ: bepillantás az állatmentésbe

A Holnemvolt Várban az állatkerti mentőmunkába is bepillantást nyerhet a nagyközönség. A Állatkerti Vadállatmentő Központ ugyanis megmutatjuk, hogyan gondoskodunk a mentett állatokról. Állatkertünk már évtizedek óta foglalkozik a Magyarországon őshonos, vadon élő, természetvédelmi oltalom alatt álló állatfajok olyan egyedeinek mentésével, amelyek valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. E munka keretében törött szárnyú gólyák, mérgezett sasok, fészekből kiesett madárfiókák, elárvult kismókusok, sérült sünök és telelésben megzavart denevérek sokasága kerül be hozzánk: évente mintegy ezerötszáz-kétezer állat, amelyek legnagyobb része egyébként valamilyen segítségre szoruló madár. A sérült, beteg állatokat meggyógyítjuk, az elárvultakat felneveljük, a legyengülteket pedig felerősítjük, s ha már újra képesek segítség nélkül gondoskodni magukról, visszaengedjük őket a szabad természetbe. Az Állatkerti Vadállatmentő Központban ebbe a fontos és érdekes munkába lehet betekinteni. Láthatjuk, hogyan gyógyítják az orvosok az állatokat, s hogyan etetik, nevelik őket a gondozók.

Cápasuli: ahol az ifjú Cápák a közönség szeme előtt cseperednek fel

A Holnemvolt Vár attrakciói 2018 decemberében egészültek ki az új Cápasulival. Az izgalmas bemutatóhely egy olyan világba enged bepillantást, amely a legtöbb állatkertben – már ahol egyáltalán foglalkoznak cápákkal, cápaneveléssel – rendszerint a közönség szeme elől elrejtve, a kulisszák mögött található. Az új Cápasuliban azonban az ifjú cápák a nagyközönség szeme láttára fognak felnőni, sőt, a látogatók azt is láthatják, hogyan foglalkoznak velük a gondozók, hogyan tanítják meg őket arra, hogy az akváriumi medencék többi lakójával együtt éljenek, illetve, hogy együttműködjenek az állatkerti munkatársakkal például vizsgálat, kezelés esetén. A Cápasuliból kikerült „nebulók" később a leendő Pannon Park Pannon-tengeri akváriumának óriási cápamedencéjébe kerülnek.

A Cápasulit úgy alakítottuk ki, hogy a medencékben élő állatokon kívül a technológiai terek és a tengervíz megfelelő állapotát biztosító akvarisztikai gépészeti rendszerek is a bemutató részei legyenek. Így azt is meg lehet figyelni, hogyan dolgoznak az állatkerti munkatársak a Cápasuli lakóival, és hogy mi mindenre van szükség ahhoz, hogy az állatok jól érezzék magukat.

Növénykert is!

A Holnemvolt Vár területén a korábbi funkciókhoz (gazdasági udvar, Vidámpark) csekély mértékű parkosítása kapcsolódott. Az újonnan átadott állatkerti játszóparkban azonban az egykori kopár betonmezők helyén kellemes park és árnyat adó fák sokasága található. A volt vidámparki terület belsejéből csaknem két tucat koros fa került ide átültetésre, köztük a Döbröginek becézett platán, amely alighanem a legnagyobb fa, amit Magyarországon valaha is átültettek. Az Állatkert korábban az átültetés 2016-ban megkezdett előkészítő munkálatairól, valamint a 2017-ben lezajlott tulajdonképpeni átültetésről is beszámolt, sőt, a műveletről videó is látható az Állatkert Youtube-csatornáján. Az átültetett faóriás földlabdával együtt összesen 107 tonnát nyomott. Döbrögi – a többi fával együtt – azóta is nagyszerűen érzi magát, lombkoronájával most az új játszótérre vet kellemesen hűs árnyékot.