Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3300 Ft Gyermek: 2200 Ft Diák: 2500 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-16:00 Sz-V: 9:00-16:00

A Holnemvolt Park eseménynaptára

Az egykori Vidámpark területét a napi fenntartás és működtetés terén 2014 februárjában vettük át, s azonnal megkezdtük a Holnemvolt Park kialakításának munkálatait. Maga a Holnemvolt Park 2014. április 29-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az első szezon 2014. november 2-ig tartott, ezután a téli időszakra leálltak a játékok, de a terület az Állatkert felől továbbra is látogatható volt, így az itt bemutatott állatokat is meg lehetett nézni. A következő szezon 2015. március 26-án kezdődött meg, s november 1-én zárult. A szezonzárással azonban nemcsak a játékok álltak le, hanem magát a Holnemvolt Parkot is lezártuk, hiszen november 2-ától elkezdődtek a területen a Holnemvolt Vár és a Pannon Park kivitelezési munkálatai. A két szezon legfontosabb történéseit az alábbiakban tekintjük át.

2014. február 19. – Sajtótájékoztató a terület átvételéről

A Vidámpark bezárásáról szóló határozatot még 2012. november 28-án fogadta el a Fővárosi Közgyűlés azzal, hogy a Vidámpark 2013-ig évi szezonja után befejezi a tevékenységét, s a területet az Állatkert veszi át. A korábbi üzemeltető levonulása azonban lassabban haladt a tervezettnél, így az Állatkert a területet a napi fenntartás és működtetés szintjén csak 2014 februárjában tudta átvenni. Így viszont csak nagyon kevés idő maradt a Holnemvolt Park április végére tervezett megnyitásáig, főleg annak fényében, hogy az eredetileg tervezett munkák mellett még milyen további plusz feladatok következtek azokból az állapotokból, amit a területen találtunk.

A mesecsónakról például kiderült, hogy a benne lévő víz valahová elszivárog. Ez lehet, hogy az előző üzemeltetőt nem zavarta, nekünk viszont azonnal meg kellett szüntetnünk. Egyrészt, mert a játék működtetése nagy vízpazarlással járt volna, másrészt, mert az ismeretlen helyre elfolyó víz alámosást, s ezáltal statikai problémákat is okozhatott volna a hullámvasút alatt. A mesecsónak medrét tehát újra kellett szigetelni.

A terület egyik üresen maradt részén egy óriási fekete folt éktelenkedett, amely olajszennyezésből eredt. Némi nyomozással kiderítettük, hogy ezen a helyen korábban az „anyósröptető” nevű játék állt, amelynek hidraulikus munkahengeréből vígan szivárgott az olaj. Javítás, vagy csere helyett egyszerűen csak mindig utántöltötték, ami persze azzal járt, hogy az évek során több ezer liter hidraulikaolaj szivárgott a talajba ezen a helyen. A szennyezett talajt markólóval kellett kitermelnünk, hogy a környezeti kárt megszűntessük, ráadásul nagy óvatosságra is szükség volt, mert az érintett terület közelében a felszín alatt egy vízvezeték, méghozzá egy nagy keresztmetszetű, az egész környék ellátásáért felelős főnyomócső fut.

Az átvétel során tapasztalt, helyenként döbbenetes állapotokat természetesen nem rejtettük véka alá. 2014. február 19-én egy sajtótájékoztatón mutattuk be a nyilvánosságnak, hogy milyen állapotban vettük át a terület, s elmondtuk azt is, hogy mi mindent tervezünk létrehozni.

 

2014. április 1. – Tevekaraván

Az egyre-másra elkészülő új karámok birtokba vétele március végén a flamingók átköltöztetésével kezdődött, majd április elsején a tevék is felcserélték régi kifutójukat új otthonukkal. A gondozók valóságos tevekaravánt szerveztek, s így vezették át a púpos patásokat a Holnemvolt Park területére. Több más állat is az Állatkert klasszikus területéről költözött át, például az egykori Parasztudvar és az állatsimogató lakói, illetve az egyik szurikáta csapat is. A költözés miatt megüresedett régi helyeken később új állatbemutató terek létesültek: a korábbi tevekifutó helyén 2014 nyarán az új sörényes hangyászok kifutóját adtuk át, a régi Parasztudvar helyén pedig a Koalaház épült fel, amelybe 2015 februárjában érkeztek meg a koalák.

 

2014. április 9. – A Holnemvolt Park első újszülöttje

A tevék pároztatását úgy időzítettük, hogy a soron következő tevecsikók lehetőleg a Holnemvolt Park tervezett megnyitásáig világra jöjjenek. Az új terület első újszülöttje, az Iliász nevű tevecsikó április 9-én született meg. Írisz, az anyaállat mellett azonban volt másik vemhes nőstény is a tevéink között, így néhány nappal később egy újabb csikó is napvilágot látott. Mire a park április végén megnyitott, két tevecsikóban gyönyörködhetett a közönség. Volt más szaporulat is, mert a vaddisznóknál is megszülettek a malacok néhány nappal a nyitás előtt.

 

2014. április 24. – Vonali próbafutás a hullámvasúton

Nem kis feladat volt a játéküzemek felkészítése a megnyitásra. Jó példa erre a hullámvasút, ahol már márciusban megkezdtük a pályafelújítási munkálatokat, a szükséges gerendák cseréjét. A pályán már messziről látszott, hol került sor a cserére, hiszen ott még hónapokig sokkal világosabb volt a faanyag színe, mint a hullámvasút többi részén. Április második felében, a megnyitás előtti hetekben már a szerelvények vonali próbafutása zajlott, így a hónap végére minden készen állt a nagyközönség fogadására.

 

2014. április 29. – Megnyílt a Holnemvolt Park

Április 29-én, kedden megnyitotta kapuit a Holnemvolt Park. Az ünnepélyes megnyitó meghívott résztvevői 10 óra körül kezdtek gyülekezni a Holnemvolt Park főterén, a bábszínház előtt. Az érkezőket gólyalábasok, zsonglőrök, valamint a Pénzügyőr Zenekar által játszott vidám polkák és indulók fogadták. Sokan eljöttek azok közül, akiknek részük volt abban, hogy a Holnemvolt Park elkészülhetett, s lényegében a teljes magyarországi sajtó is képviseltette magát az eseményen.

Fél 11 után, a megnyitó hivatalos részének kezdeteként Tarlós István főpolgármester mondott megnyitó beszédet. Ezután dr. Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa osztotta meg a jelenlévőkkel a megnyitással kapcsolatos gondolatait. Végül pedig prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója számolt be a terület átvételének előzményeiről, illetve az elmúlt tíz hétben végzett munkálatokról. A főigazgató egyben megköszönte mindazok segítségét és munkáját, akik hozzájárultak a Holnemvolt Park megszületéséhez.

A beszédek elhangzása után a vendégek a hullámvasúthoz sétáltak át, amelynek peronján a Dolák-Saly Róbert által megszemélyesített porondmester, Leopold mondott néhány lelkesítő szót a patinás játéküzemről. Ezután pedig hullámvasutazás, majd a park többi látnivalójának, állattartó helyének, játékának és attrakciójának megtekintése, bejárása következett. A hullámvasúton kívül szinte mindenki kipróbálta a műemlék körhintát, a barlangvasutat, de sokan ültek tevehátra, sőt volt, aki a dámszarvasokat is megsimogatta.

A nagyközönség előtt 13 órakor tárultak ki a kapuk, illetve ekkortól kezdve az Állatkert felől is átsétálhattak az érdeklődők a Holnemvolt Park területére.

 

2014. július 3. – Átköltöztek a zebuk is

A Holnemvolt Park április végi megnyitására az Állatkertben látható valamennyi háziállat átköltözött az új területre. Az egyedüli kivételt a törpezebuk képezték, mert ezek az állatok továbbra is a Mérgesház melletti régi karámjukban maradtak. Júliusra viszont a zebuk új otthona is elkészült a Holnemvolt Parkban, így a közönség ettől fogva már ott látatta őket.

Állatkertünkben mindig fontosnak tartottuk a háziállatok bemutatását. Ezért aztán a kert történetének szinte minden időszakában bemutattuk legalább néhány képviselőjüket. Az elmúlt években elsősorban a Parasztudvar és az állatsimogató térségében lehetett ezekkel az állatokkal találkozni, bár némelyiküknek más helyen épült kifutó. A Holnemvolt Park megnyitásával kapcsolatban kidolgozott terv szerint viszont az összes háziállat átköltözött az új területre. Ez alól egyedül a törpezebuk voltak kivételek, mivel ők a nyitás után továbbra is régi helyükön, a Mérgesház melletti, 2009-ben kialakított kifutójukban laktak. Nyár elejére viszont a zebuk átköltöztetésére is sor került, így innentől kezdve már a Holnemvolt Parkban lehetett őket megtalálni.

A törpezebuk a jól ismert szarvasmarha közeli rokonai, és hozzá hasonlóan szintén háziállatok. Amíg azonban a „normál" marhák őse a már kihalt őstulok eurázsiai alfaja volt, a zebukat az őstulok dél-ázsiai alfajától (Bos primigenius namadicus) eredeztetik, annak háziasítása nyomán alakult ki. A zebuk háziasításának központja az Indus folyó völgye volt, amit a 4400 évvel ezelőtt virágzott harappa kultúra idejéből fennmaradt, zebut ábrázoló pecsétnyomók is igazolnak. Napjainkban egyébként nemcsak Ázsiában, hanem Afrika számos területén, illetve Madagaszkár szigetén is tenyésztik. Törpe változatait gyakran kedvtelésből is tartják. A zebu sajátossága, hogy a martájékon zsírszövettel teli púpot visel. Az újszülötteknél azonban ez – a tevékhez hasonlóan – még igen fejletlen, hiszen a nagy zsírpúp nagyon megnehezítené az ellést.

A Holnemvolt Parkban 2014-ben négy törpezebut mutattunk be a nagyközönségnek. Zebina, az anyaállat 2009 és 2013 között minden évben világra hozott egy borjút. Közülük a két legfiatalabb ekkor is nálunk lakott még. A negyedik állat pedig a megelőző évben érkezett új tenyészbika volt.

 

2014. június 21. – Óriási érdeklődés a Múzeumok Éjszakáján

A 2003 óta minden évben megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakája gazdag programkínálatához ebben az évben a frissen átadott Holnemvolt Park is csatlakozott. A terület múltjának emlékeit, az egykori vurstli, Angolpark és a Vidámpark relikviáit felvonultató Holvolt-tár mellett egy időszaki tárlattal, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozatának fotókiállításával vártuk a régi idők szórakoztatása iránt érdeklődőket. Emellett két játékra, az 1906 óta működő falovas körhintára, és a barlangvasútra is felülhettek a látogatók. Közben 20 percenként induló tematikus séták keretében ismertettük meg a közönséggel a Holnemvolt Park örökölt régi és a tavaszi megnyitás óta megtekinthető új látnivalóit. A programok mellett gasztronómia élményeket is kínált az este, hiszen meg lehetett kóstolni a vurstli legendás ételeit, így a sült kolbászt, ahogy Liliom szerette, a hintáslegény pecsenyéjét és számos más finom falatot.

Különösen sokan készítettek közös fotót Bástya elvtárssal, Bacsó Péter A tanú című filmjének nevezetes szereplőjével, akit a Holvolt-tárban egy uniformisba öltöztetett bábú jelenített meg, s „aki" mellé be is lehetett ülni az egykori viharvasút – illetve a filmbéli „szocialista szellem vasútja" gondosan megőrzött kocsijába.

A 20 órától 24 óráig tartó programot kimagaslóan sok látogató, összesen 8079 fő tisztelte meg érdeklődésével és jelenlétével minden negyedik volt gyermek és minden tízedik látogató érkezett az országhatárokon túlról.

 

2014. november 2. – A 2014-es szezon zárása a Holnemvolt Parkban

November 2-án véget ért a Holnemvolt Park 2014. évi szezonja. A szezonzárás előtt azonban október 31-én pénteken este még egy szellemes és fergeteges Halloween partit is rendeztünk a közönség nagy örömére. A hullámvasútnak azonban ekkor még nem volt világítása (a következő évben készült el), ezért arra csak 16:30-ig lehetett felülni. A követező két napon, szombaton és vasárnap még nyitva volt a Holnemvolt Park, ám ezt követően leálltak a játéküzemek. A terület maga viszont a téli időszakban is volt, az itt látható állatokat továbbra is meg lehetett nézni. A kapu ugyan itt nem üzemelt, de az Állatkert klasszikus területe felől minden korlátozás nélkül át lehetett jönni.

 

2015. március 26. – Óriással kezdődik a 2015-ös szezon

Március 26-án délben kezdődött meg a 2015-ös szezon a Holnemvolt Parkban. Ettől a naptól ismét üzemeltek a játékok, és a többi szolgáltatás is elérhetővé vált. A jegyek és a zsetonok előző évben kialakult rendszere változatlan maradt és az árak sem emelkedtek a tavalyi évhez képest.

A szezonnyitó esemény alkalmával került leleplezésre a szunyókáló óriás újraalkotott szobra a mesecsónaknál. A szobor eredetije két világháború között, eredetileg „csodacsónak” néven működő mesecsónak barlangjának bejáratához valószínűleg az 1960-as években kerülhetett. A Vidámpark működésének utolsó éveiben azonban ezzel az óriással sem találkozhatott már a közönség. A fáma szerint úgy másfél évtizeddel ezelőtt a téli fagyok során tönkrement. Amikor az Állatkert átvette a területet, a mesecsónak egyik nem használt helyiségében – egyebek mellett – az óriás maradványait is megtaláltuk. A fejét, a csizmáját és néhány további részét, egyaránt siralmas állapotban. Az eredeti helyreállításáról így nem is lehetett szó, ám úgy határoztunk, hogy az eredetiről meglévő információk – régi fényképek és a „régészeti leletek” – alapján újraalkotjuk a sokakban kedves gyermekkori emlékeket felidéző óriást.

A mesebeli óriás új figuráját Székely Kata szobrászművész készítette el. A fiatal művész nevéhez fűződnek az Állatkert több pontján megtalálható bronz kisplasztikák is, amelyek művészi értékükön túl – a hozzájuk kapcsolódó Braille-írásos feliratokkal – a látássérültek ismeretszerzését is segítik. Az óriás kivitelezése 32 munkanapot vett igénybe, s a kapcsolódó munkálatokkal együtt mindösszesen 2 millió forintba került. A figura „csontváza” fából, „húsa” expandált polisztirolból (hungarocell, iporka), „bőre”, illetve felszíne pedig fagyálló csemperagasztóból készült, s vízhatlan anyagból szabtunk neki inget és mellényt is. Csak a favázhoz 83 kilogrammnyi faanyagot, éspedig 13 méter gerendát és 14 darab tetőlécet használtuk fel. A figura bajuszát lószőrből készítettük, amihez az alapanyagot a Holnemvolt Parkban tartott lovak szolgáltatták. Az óriás teljes súlya valamivel több, mint 350 kilogramm, 12 négyzetméternyi anyagból készült inget visel és pontosan 165-ös lába van.

 

2015. május 29. – Mutatványosok Éjszakája

Május 29-én, pénteken tartottuk meg a Mutatványosok Éjszakáját a Holnemvolt Parkban. A régi vurstli legérdekesebb hagyományait elevenítettük fel Vitéz Lászlóval, madárfejű Lajcsikával, Mauddal a csodapókkal és a kivilágított hullámvasúttal. A rendezvény este 7-kor kezdődött és egészen éjfélig tartott, célja pedig természetesen a szórakoztatás volt, de ezzel együtt szerettük volna feleleveníteni a régi vurstli hangulatát és hagyományait is, ezekből ugyanis az elmúlt egy-két évtizedben már alig lehetett találkozni.

A bejáraton érkezőket vidám gólyalábasok köszöntötték, akik a közönség fölé magasodva sétáltak és barátkoztak az emberekkel, sőt még akrobatikus bemutatót is tartottak. Az sem szegte kedvüket, hogy menet közben egyikük gólyalába eltörött a nagy igénybevételtől. A kaputól már hallani lehetett a vidám verklizenét, és természetesen működött a Holnemvolt Park összes játéka is.

A legnagyobb érdeklődés természetesen a hullámvasutat övezte, ahol hosszú, bár szerencsére gyorsan haladó sor kígyózott. Ehhez persze az is kellett, hogy egy időben három szerelvényt közlekedtessünk a pályán. Esti hullámvasutazásra évtizedek óta nem volt példa, mert bár a múltban előfordultak olyan időszakok, amikor a pálya felett volt néhány fényforrás, az elmúlt évtizedekben ezek teljesen hiányoztak. Nemrégiben azonban munkatársaink gondoskodtak a hullámvasút esti kivilágításáról, így a Mutatványosok Éjszakájához hasonló jeles alkalmakkor a hullámvasutat sötétedés után is használni lehet majd. A patinás játéküzem barátai a program végéig kitartottak, így az utolsó szerelvény 13 perccel éjfél előtt állt ki a forgalomból.

Sokan voltak kíváncsiak a bábelőadásokat is. Sarkadi Bence marionettfiguráival a Hincz família vurstlibeli bábszínházába repítette vissza a közönséget, bemutatva, hogy ezek a bábuk olyan mozgásokra is képesek, amelyeket az ember elsőre talán el sem tud képzelni. A bábszínházban feltűnt Vitéz László legendás figurája is, majd az előadás végén, amikor a színpad alatti ajtócskát kinyitva Pályi János bábművész megköszönte a közönség, a „pajtikák” figyelmét és szeretetét, egy megható pillanat erejéig mindenki visszaemlékezhetett a legendás bábművészre, a 2011-ben elhunyt Kemény Henrikre.

A régi vurstli elfeledett világát felelevenítő programok és látványosságok felsorolását a végtelenségig folytathatnánk, a Szeredás cirkusztól a gyorsrajzolókon át a vándorfotográfusig. Vagy Maud, a csodapók, esetleg madárfejű Lajcsika „feltámasztásáig”. E sok-sok élményben mind része lehetett annak, aki velünk tartott a Mutatványosok Éjszakája programjain.

 

2015. június 20. – Törőcsik Marival a körhintán

Törőcsik Mari és Varnus Xavér a Műemléki KörhintánA 2015-ös esztendő volt a második év, amikor csatlakoztunk a nagy hagyományokkal rendelkező Múzeumok Éjszakája kezdeményezéshez. Ahogy az előző évben, úgy ekkor is a Holnemvolt Park területét nyitottuk meg a nagyközönség előtt számos programmal, látnivalóval és élménnyel.

Egész este működtek a Holnemvolt Park különféle játékai, amelyek közül természetesen most is a hullámvasút volt a legnépszerűbb. Este hattól éjfélig folyamatosan három szerelvény járt a pályán, így összesen 2441 utas tudott felülni a patinás játékra. De legalább nyolcszázan voltak kíváncsiak a hullámvasút kulisszatitkait feltáró csoportvezetésekre is, amelyek keretében még a gépházba is betekinthettek az érdeklődők. A sok-sok játék között különlegességnek számított az emberhajtású körhinta, illetve a most debütáló távirányítású hajó is.

Igazi kulturális csemegét jelentett a Találkozás a körhintánál című program, amelyen Törőcsik Mari színművésszel beszélgetett Varnus Xavér orgonaművész filmről, színházról, művészetekről és a világ dolgairól. Az esemény helyszíne természetesen maga az 1906-ban épült műemléki körhinta volt. A kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai-, illetve Balázs Béla-díjas érdemes és kiváló művész ez alkalommal is belopta magát a közönség szívébe, Varnus Xavér pedig régi idők filmslágereinek, köztük a „Meseautó” és a „Köszönöm, hogy imádott” dallamát csalta elő az orgonából. Aki a rézfúvósokat kedveli, az is megtalálta a számítását a Cantores Ecclesiae fúvószenekar jóvoltából.

A programok és látványosságok elsorolása még sokáig tartana. Hiszen volt tűzzsonglőr bemutató, ismét jósolt Maud, a csodapók, tárlatvezetéseket tartottunk a ligeti mutatványosság relikviáit felvonultató Holvolt-tárban és a képzőművészeti kiállításoknál, sőt még Kós Károly állatkerti épületeiről is nagyszerű, makettek bemutatásával kísért előadást láthattak-hallhattak az érdeklődők. Aki pedig megéhezett, kürtőskaláccsal, vagy a lacikonyha kínálatával, például a vurstli névadójának számító sült kolbásszal üthette el az éhségét.

Összesen 8451 fő tisztelt meg bennünket az érdeklődésével a 2015-ös Múzeumok Éjszakáján.