Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

149 éves az Állatkert 2015. augusztus 9.

149 esztendővel ezelőtt, 1866. augusztus 9-én nyitotta meg Állatkertünk először a kapuit a nagyközönség előtt. Az évforduló alkalmából felidézzük az egyik korabeli hetilap tudósítását a kert ünnepélyes megnyitásától.

A Fővárosi Állat- és Növénykert az egyik legrégebbi állatkert a világon. 1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit, így épp a mostani vasárnapra esik intézményünk 149. születésnapja. A jeles évforduló alkalmából a megnyitás korának legnépszerűbb hetilapjában, a Vasárnapi újság hasábjain megjelent tudósítással idézzük fel a megnyitó napját:

„Az állatkertet csütörtökön, augusztus 9-én nyitották meg. A megnyitás kellő dísszel ment végbe; a lobogókkal díszített egyes terek, az ízléssel és szakértelemmel épített egyes épületek, a szépen rendezett virány, jó és kényelmes utak, árnyas fasorok, majd ismét szép kilátást nyújtó pázsitos nyílt terek s a máris 300-nál több különféle emlősök és madarak váltakozó serege – mindez nemcsak igen kellemes, hanem valóban meglepő hatással volt a nagy számmal megjelent díszes közönségre, melynek élén b. Sennyey tárnok ő excját és nejét, Pest város hatóságának vezérférfiait láttuk, a társasági elnökség és jelvények által megkülönböztetett választmányi tagoktól kísérve. A néző közönségnek érdemes és kellemes előadású kalauza Xántus János, a fáradhatatlan intézeti alelnök volt, ki előbb a nagy vendéglő zenekarának emelvényéről adta elő röviden az állatkert czélját és történetét s azonkívül a körséta alkalmával minden egyes nevezetesebb pontnál szakértő magyarázattal szolgált. Az állatkert most már át van adva a főváros közönségének, s most már bizton hisszük, hogy az nemcsak egyik fődísze lesz Budapestnek, hanem a szórakozásnak és a mulatságnak is egyik legalkalmasabb, legkeresettebb helye. A választmány érdeme, hogy a városliget elhagyott sivatagára vadi paradicsomot varázsolt még pedig – aránylag rövid idő alatt és kevés költséggel. Most a közönségen a sor, e nemes törekvéseket tömeges pártolással meghálálni. A bemeneti díj 20 krajczárra van szabva."

149 éves Állatkertünk történetéről egy rövidebb összefoglalót és egy hosszabb, részletesebb áttekintést is olvashat honlapunkon.