Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

152 esztendő 2018. augusztus 9.

Épp ma 152 éve annak, hogy 1866. augusztus 9-én Állatkertünk először megnyitotta kapuit. Az első útmutatónkban megjelent képen a megnyitáskori, régi majomház, és persze a korabeli viseletben sétáló nagyközönség látható.

Augusztus 9-e fontos dátum számunkra, hiszen Állatkertünk évről évre ezen a napon ünnepli születésnapját. Most épp 152 évesek vagyunk. Ez persze nem éppen kerek évforduló, így olyan nagyszabású ünneplést nem is szerveztünk, mint amilyen két éve, a másfél évszázados jubileumkor volt. Az évforduló azonban jó alkalom arra, hogy felidézzük kertünk gazdag történetét, múltját. A Fővárosi Állat- és Növénykert ugyanis a maga 152 évével a világ legrégebbi, legpatinásabb állatkertjei közé tartozik, s e bő másfél évszázad történései bizony sok mesélnivalót jelentenek. Két éve, a nagy jubileumkor egy cikksorozatot is készítettünk, amely hétről hétre mutatta be az Állatkert múltjának egy-egy fejezetét. Akit érdekel, milyen volt Állatkertünk huszonöt, ötven, száz vagy százötven évvel ezelőtt, sok-sok érdekességet talál ezekben a régi képekkel illusztrált írásokban.

A mostani évfordulóhoz írt pár sor mellé is választottunk egy régi metszetet: a nyitáskori, régi majomház képét. Ezt az épületet persze ma már hiába keresnénk az Állatkertben, hiszen a Szklanitzky Antal és ifj. Koch Henrik tervei szerint épült, és 1866-ban átadott állatházat 1909-ben lebontották. A régi képek és tervrajzok segítségével azonban még fel tudjuk idézni, milyen volt. Mint ahogy fel tudjuk idézni a 152 évvel ezelőtti megnyitó eseményeit is.