Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

2022 botanikai eredményei 2023. január 6.

Az elmúlt esztendőben kertészeink munkája nyomán szabadföldi növénygyűjteményünk mintegy százhetven, növényházi kollekciónk pedig ötszáz fajjal gyarapodott, és számos kertészeti fejlesztésre is sor került.

Eredményekben gazdag évet zárt 2022 decemberében a Fővárosi Állat- és Növénykert, ezt azonban aligha tudnánk egy cikkben összefoglalni. Intézményünk tevékenysége olyan sokrétű, hogy egy kisebb sorozatban fogunk beszámolni az óesztendő eredményeiről. Ezt a sorozatot a botanikai-kertészeti eredményekkel, vagyis mindazzal kezdjük, ami élvonalbeli kertészeink, az Állatkert Kertészeti és Botanikai Osztályának munkáját dicséri.

Tesszük ezt azért is, mert sokan hajlamosak elfelejteni, hogy mi nemcsak állat-, hanem egyúttal növénykertként is működünk. Tehát nem egyszerűen arról van szó, hogy az Állatkert területe szépen parkosítva van, hanem mi egyúttal egy gyűjteményes kert, botanikus kert is vagyunk, ahol valójában többféle növényt mutatunk be, mint állatot (pedig az állatokkal is az a helyzet, hogy a legtöbb félét a hazai társintézmények közül nálunk láthatja a közönség).

Növénykertünk egész évben pompás látnivalót kínált a nagyközönségnek, s ezek némelyikéről időről időre be is számoltunk. 2022 elején hírt adtunk az év első virágairól, és februárban is virágnézőbe invitáltuk a közönséget. Írtunk a tavaszi virágpompáról, a régi szemétkosarakból igen kreatív módon kialakított pálmadézsákról, a levesestányérnyi virágot hozó mocsári hibiszkuszokról, a Cápasuli előtti rózsabemutatóról, és a kert fölé boruló lombsátor szemet gyönyörködtető őszi színeiről is. Sőt, kertészeink azt is megmutatták egy kisfilmben, hogyan lehet akár a saját, otthoni kiskertben is méhlegelőt létrehozni.

Kertészeink, kerttakarítóink és növénygyűjteményi munkatársaink rendszeres kert- és gyűjteményfenntartói munkájuk mellett számos saját beruházású parkfejlesztést valósítottak meg a 2022-es évben. Ilyen volt például a Főemlősház melletti elkorhadt farézsű sziklatámfallá építése, a Dél-Amerika ház röpdéjét szegélyező rézsű alpesi sziklakertté varázsolása, vagy a Pálmaház előtti területen egy komplex évelőágyás és pihenőpark kialakítása, lótuszos, tündérrózsás szökőkúttal, valamint pálma- és aromanövény bemutatóval.

Nem csak a kertben, a növénytartás színvonalának javításán dolgoztak a Kertészeti és Botanikai Osztály munkatársai, hanem az állattartó helyek korszerűsítéséből is kivették a részüket. A jegesmedve kifutóban az 1912-ben épült régi, 200 köbméteres árkot töltötték fel, jelentősen növelve ezzel a kifutó hasznos alapterületét, a tigrisek kifutójának felújítása során pedig a régi betonbarlangot és a felesleges terepplasztikákat távolították el. Emellett szabadföldi gyűjteményünket 170, növényházi gyűjteményünket közel 500 fajjal bővítették. Több nemzetközi konferencián is képviselték intézményünket és 17 egyetemi gyakornokot is fogadtak. Köszönjük egész éves munkájukat!

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.