Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

30 éves az Állatkerti Alapítvány 2022. augusztus 11.

Három évtizede még szokatlan volt az állatok jelképes örökbefogadása, ám az évtizedek alatt az Alapítvány fontos összekötő kapoccsá vált az legjobb barátainkkal, támogatóinkkal. A jubileumot retrobulival ünnepeljük.

Mindenki tudja, hogy Állatkertünk lakóit jelképesen örökbe lehet fogadni. Ez egyfelől támogatást jelent az intézmény számára, de egyúttal azt is, hogy legközelebbi barátainkkal, intézményünk és állataink legnagyobb rajongóival egy kicsit még szorosabbra fűzhetjük a kapcsolatunkat. Ennek egyik legszebb példáját a nevelőszülői találkozók, és a hozzájuk kapcsolódó szülői értekezletek jelentik.

Azt viszont valószínűleg már sokkal kevesebben tudnák megmondani, hogy mióta is van mód az Állatkert lakóinak jelképes örökbefogadására, illetve mikor jött létre az ennek keretet adó Állatkerti Alapítvány, hivatalos nevén Alapítvány a Budapesti Állatkertért. Segítünk: éppen harminc esztendeje.

Az ötletet, mármint a jelképes örökbefogadás gondolatát annak idején nyugat-európai állatkertekből lestük el, de igyekeztünk azt jóval demokratikusabb formában megvalósítani. A külföldi példák ugyanis gyakran arról szóltak, hogy a különböző állatoknak – népszerűségük alapján – szabott örökbefogadási ára volt, így egy óvodáscsoport vagy egy kisgyermeket nevelő család egy mókusnak már egészen jelképes támogatási összegért „nevelőszülője" lehetett, de mondjuk egy elefántot csak nagyon gazdag emberek vagy nagyvállalatok tudtak örökbe fogadni.

Mi tehát azt szerettük volna, ha az örökbefogadás sokkal demokratikusabb. Ezért kezdettől fogva az a rendszer működik, hogy egy minimális összegtől kezdve bárki bármelyik állatot örökbe fogadhatja, függetlenül annak népszerűségétől, illetve egy-egy állatnak több örökbefogadója is lehet, és az említett minimumon felül mindenki akkora összeggel támogathatja kedvencét, amekkorával jónak látja. Ez egyébként lehetővé teszi azt is, hogy a különféle állatok népszerűségét ne csak nagyjából tudjuk megbecsülni, hanem számszerűen kifejezve is mérni tudjuk. Alapítványunk rendszeresen közzé is szokta tenni az örökbefogadási toplistát. Ugyanakkor nagyon örülünk annak is, hogy a kevésbé népszerű állatoknak is megvannak a barátaik, sőt, nem ritka, hogy valaki kifejezetten olyan állatot választ, akinek még egyetlen „nevelőszülője" sincs.

Minden örökbefogadás nagy öröm és megtiszteltetés a számunkra, annak pedig külön örülünk, hogy a kulturális, művészeti és sportélet sok köztiszteletben álló képviselőjét is támogatóink, az „örökbefogadó szülők" között tudhatjuk.

Az Állatkerti Alapítványhoz persze nemcsak az állatok jelképes örökbefogadása tartozik, hiszen az Állatkert lakóit más módon is lehet támogatni, a személyi jövedelemadó 1 %-ának felajánlásától kezdve egyéb támogatási formákon át egészen az Alapítvány által forgalmazott ajándéktárgyakig, amelyek között akad például állatkerti naptár, bekeretezett állati taplenyomat, sőt emlékérme is.

Azok a támogatások, amelyek a fenti módokon az Alapítványhoz befolynak, sokat számítanak! Az elmúlt évtizedekben az állatok takarmányozásában, állatgyógyászati készítmények beszerzésében, vagy éppen az állatok férőhelyeinek korszerűsítésében, berendezésük felfrissítésében is nagy segítséget jelentettek ezek a támogatások. A közelmúltban például a családi örömöknek örvendő pusztai macskák, azaz manulok kaptak új búvóládákat, legutóbb pedig, augusztus 9-én, az Állatkert 156. születésnapján szintén az Alapítványhoz befolyó támogatásoknak köszönhetően ajándékozhattunk meg a kert több lakóját is új játékokkal.

A most harmincéves Állatkerti Alapítvány jubileuma alkalmából augusztus 11-én, csütörtökön este különleges jótékonysági retrobulit tartunk az Állatkertben. A rendezvény 19 órakor kezdődik, a résztvevők pedig előbb híres, közismert nevelőszülőkkel találkozhatnak, majd pedig elkezdődik a Fergeteg Party, melynek házigazdája DJ Dominique lesz. A retrobuliról további részletek itt olvashatók.