Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

5183 fő vett részt a tegnapi XXIX. Sérült Gyermekek Napján 2021. szeptember 14.

Rengeteg állatos élmény és látnivaló, különféle színpadi programok és sok más érdekesség várta a fogyatékossággal élő embereket, köztük is főleg a gyermekeket és a fiatalokat az idei Sérült Gyermekek Napján, amelyre e hét hétfőjén került sor.

Idén 155 éves Állatkertünknek sok hagyománya van. Hagyománynak számít többek között az is, hogy az Állatkert speciális lehetőségeivel élve igyekszünk segíteni a fogyatékossággal élő embereknek. Erről a témáról manapság igen sok szó esik, és sokan tartják fontosnak, hogy segítsenek. Talán nem mindig elégszer és elegen, de mindenképpen többször és többen, mint mondjuk húsz vagy harminc esztendővel ezelőtt. Így aztán büszkék lehetünk arra, hogy Állatkertünkben már az 1980-as években szerveztünk olyan speciális zoopedagógiai programokat, amelyeket kifejezetten a látássérültek speciális igényeihez igazítottunk.

Közel három évtizedes hagyománya van az évről évre, szeptemberenként, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével (ÉFOÉSZ) együttműködve megtartott Sérült Gyermekek Napjának is, amelyre először 1992-ben került sor, így idén már a harmincadik alkalommal tartanánk meg, ha a múlt évben a koronavírus világjárvány miatt nem kellett volna elhalasztani az eseményt.

Közel egy évtizede együttműködési megállapodást kötöttünk a fogyatékossággal élő embereket képviselő reprezentatív érdekvédelmi szervezetekkel is, amelynek nyomán a szóban forgó szervezetek tagjai jelentős kedvezményekkel látogathatják Állatkertünket. De fontosnak tartjuk megemlíteni azt a 2005-ben indult kezdeményezést is, hogy az Állatkert több pontján olyan, elsősorban állatokat ábrázoló kisplasztikákat helyeztünk el, amelyek művészi értékükön túl arra is jók, hogy a látássérültek tapintással képet alkothassanak az ábrázolt állatokról. A szobrokhoz még Braille-írásos feliratokat is készítettünk az adott állatfajt bemutató ismeretterjesztő szöveggel.

A 2021. évi Sérült Gyermekek Napján, amely tehát a huszonkilencedik a sorban, szeptember 13-án, hétfőn tartottuk meg. Az eseményen összesen 5183 fő vett részt: fogyatékossággal élő emberek, köztük is főként gyermekek, illetve fiatalok, valamint az őket segítő kísérők. A sokféle állatos látnivaló és élmény, így az állatokkal való testközeli találkozás mellett változatos színpadi programok és sok más érdekesség várta a résztvevőket.

Állatkertünk és az Állatkerti Alapítvány külön is megköszöni a Google Magyarország és az Eisberg Hungary Kft. támogatását: segítettek bennünket, hogy mi is segíthessünk!