Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

„A hatalmas erdő” – a Brazil Nagykövetség fotókiállítása az Állatkertben 2022. szeptember 15.

Október 21-ig láthatja a nagyközönség ezt a tegnap megnyílt különleges tárlatot, amelyet gyönyörű felvételeken keresztül mutatja be Brazília jellemző élőhelyeit, az ott élő flórát és faunát, valamint fenntartható gazdálkodást szolgáló projekteket is.

Őexcellenciája Susan Kleebank, a Brazíliai Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete, dr. Bősz Anett kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes, valamint Szabó Roland, az Állatkert operatív igazgatója nyitotta meg tegnap az „A hatalmas erdő" című különleges fotókiállítást, amelyet október 21-ig láthatnak Állatkertünk látogatói.

A különösen jól sikerült képek és a hozzájuk tartozó rövid magyarázó szövegek, képaláírások segítségével nemcsak Brazília jellemző élőhelyeit, biomjait, és az ott élő különleges állatokat és növényeket ismerheti meg a nagyközönség, hanem bepillantást nyerhetnek azokba a nagyrészt civil kezdeményezésre indult kreatív projektekbe is, amelyek célja az élővilág sokféleségének megőrzése, illetve a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás. Megismerhetik például a szintropikus gazdálkodást, vagy az „Organics Brazil" programot, amely címkével szavatolja, hogy az adott termék esetében a termelés, az előállítás az ökológiai szempontok figyelembevételével történt.

A fotókiállítás térben álló, kétoldalas paravánjait úgy helyeztük el, hogy maga a kiállítás a Főkapu tértől kezdve a tóparti sétány mentén Állatkertünknek abba a zónájába vezeti a látogatót, ahol Dél-Amerikai élővilágát mutatjuk be. Így a tárlat egyes részei a Japánkert mellett, az óriásvidrák bemutatóhelyének közelében, a sörényes hangyászok kifutója mellett, illetve a tapíroknak és több más fajnak otthont adó Dél-Amerika kifutóval szemben kerültek elhelyezésre.

A vándorkiállítás anyagát először Genfben, Brazília Genfi Főkonzulátusának szervezésében mutatták be. Állatkertünkben most Brazília Magyarországi Nagykövetségével való együttműködésünk nyomán kerül bemutatásra. A kiállítás megnyitásának apropója, hogy a múlt héten volt Brazília függetlenné válásának 200. évfordulója, amelyről Facebook-oldalunkon külön poszttal emlékeztünk meg.

Állatkertünkben egyébként nagy hagyománya van a dél-amerikai, ezen belül a Brazíliában is őshonos állatfajok bemutatásának. Közülük több, mint például az óriásvidra, vagy éppen az arany oroszlánmajmocska veszélyeztetettnek számít, mi azonban a nemzetközi tenyészprogram keretében sikeresen szaporítjuk őket. A távoli tájak állat- és növényvilágának bemutatása mellett azonban régi törekvésünk, hogy ezeknek a földrajzi értelemben Magyarországtól távol eső egzotikus vidékeknek a lakóit, az ottani kultúrát is megismerhesse az Állatkertünket felkereső nagyközönség.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.