Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A sasok óriása mentőközpontunkban 2021. május 5.

A ragadozó madarak legnagyobb termetű képviselőjének számító óriásrétisas Ázsia keleti peremén, sőt az Alaszkához tartozó Aleut-szigeteken honos. Május elsején mégis találtak egyet a budakalászi Lupa-tónál. Most épp mentőközpontunkban gyűjt erőt.

Vadállatmentő központunkban főleg hazánkban honos, védett vagy fokozottan védett állatokkal, madarakkal foglalkozunk. A mentett állatok száma évente kétezer körüli szokott lenni, s köztük igen gyakran akadnak ragadozó madarak is. De óriásrétisassal (Haliaeetus pelagicus) nemigen szoktunk találkozni, hiszen ez a faj innen több ezer kilométerre, Ázsia túlsó végében él. Őshazája annyira keleten van, hogy ha innen még egy kicsit kelet felé megyünk, már tulajdonképpen nyugaton vagyunk (és valóban, az óriásrétisas elterjedési területe sem csak Kína és Oroszország keleti részét, Japán és Korea egyes területeit foglalja magába, hanem az Aleut-szigeteket is, amely már Alaszkához, Észak-Amerikához tartozik). A Budakalásznál talált madár nem is a faj természetes élőhelyéről keveredett ide, hanem úgy tűnik, a németországi Észak-Rajna–Vesztfáliából, egy ottani solymász bemutatóból oldott kereket.

Két hete, amióta úton van, bizonyára nem túl sokat evett, mert út közben kevés olyan táplálékot találhatott, amit korábban megszokott. Így nem meglepő, hogy eléggé lesoványodott, és elkapni is csak azért lehetett, mert már nagyon le volt gyengülve (ezzel együtt ne gondoljuk, hogy a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberének, illetve segítőjének, akik egy pokróc segítségével a madarat befogták, olyan könnyű dolga lett volna)!
A madarat természetesen azonnal Állatkertünk természetvédelmi mentőközpontjába szállították, ahol állatorvosaink meg is vizsgálták. Munkatársaink most azon dolgoznak, hogy a legyengült madár visszanyerje erejét, amire meg is van az esély, hiszen jó étvágya van. Ha a papírok rendben vannak, az erőgyűjtés után visszakerülhet gazdáihoz.

Madármentő, vadállatmentő munkánkról, illetve az Állatkert által létrehozott Magyar Madármentők Alapítványról honlapunkon további információk is elérhetők. Aki teheti, kérjük, támogassa vadállatmentő tevékenységünket, például személyi jövedelemadója egy százalékának felajánlásával!

A mentőmunka hírei itt olvashatók!