Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A segítő Állatkert 2022. január 13.

2021-ben is sok programban vettünk részt a társadalmi felelősségvállalás jegyében. Például élményeket és ismereteket adó táborokat szerveztünk hátrányos helyzetű gyermekeknek, és huszonkilencedszerre is házigazdái voltunk a Sérült Gyermekek Napjának.

Az elmúlt hetekben számos olyan cikket tettünk közzé honlapunkon, amelyek az óév, azaz a 2021-es esztendő legfontosabb eredményeit foglalták össze különféle szempontból. Írtunk például a tavalyi év legfontosabb kisállatairól, arról, hogy mi mindent tett Állatkertünk a biológiai sokféleség védelméért, sőt arról is, hogy a nálunk zajló vadállatmentő munka részeként minden korábbinál több mentett állat kaphatott második esélyt. Közzétettük továbbá a 2021-es és a 2022-es év fordulójának „népszámlálási" adatait is.

Állatkertünk sokrétű tevékenységére jellemző, hogy sok mesélni valónk van arról is, hogy az elmúlt esztendőben milyen segítséget nyújtottunk és milyen programokban vettünk részt a társadalmi felelősségvállalás jegyében.

A 2021-es év új kezdeményezése volt a VakációZoo nevű ingyenes tábor, amelyet a Főpolgármesteri Hivatal, a Fővárosi Állat- és Növénykert, az Állatkerti Alapítvány és a Z+D Nagykereskedés összefogásával szerveztünk meg hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeknek. A nyár folyamán összesen három turnust szerveztünk, július 26. és 30., augusztus 16. és 19., illetve augusztus 23. és 27. között, turnusonként három különböző korcsoportban. A résztvevőket a budapesti kerületek önkormányzatai választották ki az adott kerületben élő, hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, általános iskolába járó gyermekek közül. A három turnusban összesen 175 gyermeket fogadtunk.

A tábor résztvevőinek napi háromszori étkezést (tízórai, meleg ebéd, uzsonna), továbbá VakációZoo pólót és sapkát is biztosítottunk. Az egyes napokon 8 és 16 óra között változatos programok, különleges állatkerti élmények tették felejthetetlenné a tábort. A gyerekek megismerhették hét kontinens élővilágát, egy-egy állatház, kifutó lakóit az állatgondozók segítségével. Az állatos és növényes élmények mellett kreatív kézműveskedés, játékos készségfejlesztés (pl. állati mozgások, hangutánzás, népi játékok, játszótéri programok, csapatépítés, vetélkedők), 3D filmvetítések, szimulátor kipróbálása és sok más érdekesség is szerepelt a programban.

A tábornak természetesen pedagógiai célja is volt: az Állatkertben látottak és hallottak, a megélt, megtapasztalt új élmények szorosan kapcsolódtak az iskolai tantervekhez (NAT2020), segítették a környezettudatos szemlélet kialakulását, elmélyítették a természet ismeretét, szeretetét és tiszteletét.

A nyári turnusok mellett egyébként az őszi és a téli szünet idejére is szerveztünk egy turnust, éspedig az október 25-től 29-ig tartó ötnapos, illetve a december 27-től 30-ig tartó négynapos időszakra. Ősszel 3 korcsoportban 40, télen pedig két korcsoportban összesen 28 hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermek vett részt a táborban. A gyerekeket itt is változatos programok várták, az állati helyszíneléstől az elefántok tréningjéig, illetve a zsiráfok és az emberszabásúak megismerésétől a sötét labirintus titkainak felfedezéséig.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével (ÉFOÉSZ) közösen a 2021-es évben is megtartottuk a hagyományos Sérült Gyermekek Napját. A jeles eseményre szeptember 13-án került sor. Az első Sérült Gyermekek Napja egyébként még 1992-ben volt, s azóta minden évben házigazdái voltunk ennek a sok-sok különleges élményt adó napnak, kivéve 2020-ban, amikor a koronavírus világjárvány miatt nem lehetett megtartani. Így aztán a 2021. évi Sérült Gyermekek Napja sorrendben már a huszonkilencedik volt.

Segítséget nyújtottunk Down-szindrómás gyermekeknek is a „Trilliárdnyi esély" című élményterápia program keretében. Ezt a programot az Állatkerti Alapítvány a Down Alapítvány segítségével hozta létre egy MOL pályázat keretében.

Maga az élményterápia 12-14 fős csoportos foglalkozásokból áll, amelyből összesen tízre került sor a 2021-es ében. Az egyes foglalkozásokra a szakemberek 3-4 órás programot dolgoztak ki a Down-szindrómás gyermekek és családjuk (testvéreik, szüleik) számára. A foglalkozás állatkerti sétából és az állatkerti élmények feldolgozását segítő művészeti foglalkozásból áll. A sétát zoopedagógus vezeti, a művészetterápiát művészek segítségével tartják a gyerekeknek. Ilyenkor a programok utolsó 30-60 percében rajzolnak, festenek, állatos verseket, mondókákat és dalokat tanulnak a gyermekekkel. A program kidolgozásában és a csoportok összeállításában szakmailag a Down Alapítvány segítette az Állatkerti Alapítványt.

Ősszel Csodalámpa Alapítvánnyal együttműködve a nyolcéves Zakariás álmát segítettünk valóra váltani, decemberben pedig a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány szervezésében érkezett közel nyolcvan gyermek, akiket az állatkerti Mikulás várt ajándékokkal, valamint egy állomásos állatkerti játékkal és kézműveskedéssel is kedveskedtünk nekik. Ez utóbbi eseményről Lévay Petra, a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke december 12-én a következőket írta: „Évzáró ünnepségünket a megszokott környezetünktől eltérően szabadtéren szerettük volna az idei évben tartani, hogy minél biztonságosabb legyen járványügyi szempontból a végtaghiányos gyermeket nevelő családok számára. Megkerestük a Fővárosi Állat- és Növénykertet, akik készséggel fogadták csapatunkat. Végtelenül profi hozzáállással kezelték kéréseinket és egy külön a részünkre tervezett játékkal örvendeztették meg a gyerekeket és szüleiket. Az eseményen vendégünk volt Kiss Péter paralimpiai bajnok kajakos és edzője Pruzsina István is. Így a gyerekek fotózkodhattak és beszélgethettek velük. A végén még az állatkerti Mikulással is találkozhattak a gyerekek. Csodás élmény volt mindannyiunk számára! Köszönjük!"

A társadalmi felelősségvállalás jegyében egy egészen különleges tárlat házigazdái is lehettünk. Még augusztusban történt, hogy az SMA hónap alkalmából az SMA Izomsorvadásos Betegek Magyarországi Egyesülete rajzpályázatot hirdetett a betegséggel kezelt gyermekek és fiatal felnőttek körében "Mutasd meg SMA-Fu-nak, hogy nincs lehetetlen" címmel. Szándékuk az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet erre a ritka betegségre, valamint arra, hogy a betegek nap mint nap emberfeletti teljesítményt nyújtanak és ennek ellenére kreativitásuk határtalan. A rajzpályázat arca SMA-Fu, a panda, aki nem ismer lehetetlent és rajong az új ötletekért. SMA-Fu arra kérte a pályázatra jelentkezőket, hogy rajzoljanak le valamilyen új dolgot. A pályázatra 15 pályamunka érkezett, amelyeket elsőként Állatkertünkben láthatott a nagyközönség. Az október 8-án megnyílt tárlatot az év végéig lehetett megtekinteni a gorillák szomszédságában, az Emberszabású Majmok Házát a Varázsheggyel összekötő fedett folyosón.