Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Aggasztó szűrővizsgálati eredmények Samunál 2023. január 11.

Az elefántok herpeszvírusos megbetegedése mind a vadonban, mind az állatkertekben komoly problémát jelent. Mi is rendszeresen végzünk szűrővizsgálatokat ázsiai elefántjainál. Samu, a kiselefánt legutóbbi eredményei sajnos aggodalomra adnak okot.

Az elefántokkal foglalkozó szakemberek körében, dolgozzanak akár vadon élő, akár állatkerti egyedekkel, az egyik legrettegettebb kór az elefántok herpeszvírusos megbetegedése. Maga a kórokozó, az elefánt herpeszvírus (EEHV) mind a vadon élő, mind az állatkerti állományokban, lényegében szinte minden egyed szervezetében megtalálható, de megbetegedést, konkrét tüneteket alapesetben nem okoz. Ha azonban a vírus váratlanul erőre kap, néhány nap alatt az egész szervezeten elhatalmasodhat.

A tapasztalatok alapján a nyolcévesnél fiatalabb ázsiai elefántoknál a legnagyobb a kockázat, s mivel nekünk is vannak ilyen korú állataink, náluk rendszeres időközönként szűrővizsgálatokat végzünk annak érdekében, hogy ha esetleg a betegség kialakulna, azt már idejekorán észleljük, hogy időben megkezdhessük a kezelést.

A legutóbbi szűrés alkalmával Samu nevű, húsz hónapos kiselefántunknál aggasztó eredményeket kaptunk. Az állaton ugyan kívülről pillanatnyilag semmilyen tünet nem látszik, de indokolt, hogy állatorvosaink további vizsgálatokat végezzenek, illetve megkezdjék Samu kezelését is az elefánt herpeszvírusra vonatkozó nemzetközi protokollok szerinti.

A vizsgálatok és kezelések miatt előfordulhat, hogy elefántjainkat, vagy legalábbis egy részüket átmenetileg nem láthatják a látogatók, illetve a lezárások a Szavanna-ház egyes részeit is érinthetik. Emiatt a nagyközönség szíves türelmét és megértését kérjük!