Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

„Aki a virágot szereti…” 2021. május 27.

2021 áprilisában érkezett a hír, hogy kedves munkatársunk „Tihi bácsi” rosszul lett, majd kórházba került. Sokan reménykedtünk gyógyulásában, de a sors másként rendelkezett. Tihamér 2021. május 20-ra virradóan elment, távozásával hatalmas űrt hagyva maga után.

A Fővárosi Állat- és Növénykert dolgozói, munkatársai nevében rá emlékezünk.

Tihamér az Asztalos János Kertészeti és Földmérési Szakközépiskolában végzett dísznövénytermesztő technikusként. Az iskola elvégzése után, csupán 17 évesen, 45 évvel (1976. augusztus 1.) ezelőtt kezdte meg munkáját intézményünkben. Ez a mai felgyorsult világunkban már szinte hihetetlenül hosszú idő. A hivatástudat, a lojalitás és a szakmai elkötelezettség kimagasló példája fiatalabb, de nyugodtan mondhatjuk idősebb kollégáink előtt is.

Első tíz évében javarészt növényházakban dolgozott, de megfordult a szabadföldi, parkfenntartással foglalkozó csoportnál is. Növényházi háttérkertészként a Micsurin-telep munkatársa volt, mely a kert '69-ben létrejött kertészeti szaporító-telepeként működött. Tihamér itt a telep fő profiljaként az egynyári növények szaporításával, évelő anyatelepekkel, faiskolázással foglalkozott, de ekkortájt az üzemi földkeverés is a telep feladatkörébe tartozott. 1998-99-ben került át a Hungária kertészetbe, ahol a Pálmaház és a belső növénydekorált terek növényesítésére állított elő trópusi levéldísznövényeket, szolitereket.

Tihamér mindig vidám, jókedvű, mindenki kedvenc kertésze volt, nem lehetett tőle olyat kérni, amit ne teljesített volna a lehető leghamarabb. Munka és életszeretetét annak is köszönhette, hogy hivatásának legszebb oldalát gyakorolhatta az intézményél. Nagyon sok számára kedves növénnyel foglalkozhatott: a gyökérnemes rózsaszaporításhoz arany keze volt. Abból az időből így nem is találni kollégát, akinek otthon ne az általa szaporított rózsatövek virágoznának a mai napig. A chilipaprikák 2000-es években elindult térhódítását, pedig az elsők között ismerte fel. Begyűjtött minden elérhető fajtát, ő maga is vásárolt, a kollégák is különleges chili-magokkal lepték meg. Minden évben több száz palántát nevelt, melyek egy részét további magszedésre, szándékos keresztbeporzásra használta, de előszeretettel ajándékozott meg minden arra járót egy-egy tővel. Nem is csoda, hogy egyes részlegeinken idővel Tihi bácsi helyett csak Chili bácsinak nevezték.

Nagyon hiányzik nekünk, így emlékét akként őrizzük meg, hogy kedvenc paprikáit a továbbiakban is fenntartjuk, és azokat az „Amerikából jöttünk" tematikus haszonnövénykertünkben minden évben rá emlékezve ültetjük ki.

Kedves Tihi!

Emléked kegyelettel megőrizzük, nyugodj békében!
1959. június 19., Csorna – 2021. május 20., Budapest