Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Állatok a könyvtárban 2014. október 22.

Múlt vasárnap több állatunk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában vendégeskedett. A két- és négylábú jószágok természetesen nem olvasási szenvedélyüknek hódoltak, hanem egy száz éves együttműködés hagyományát elevenítették fel.

Az október 19-én megtartott Könyves vasárnapon számos érdekes állattal, többek között egy gólyával, egy sünnel, egy pelével, egy mocsári teknőssel, egy Harris-héjával, egy patkánnyal és természetesen egy bagollyal találkozhattak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának látogatói. A bagoly – egész pontosan egy uhu – , a patkány és a Harris-héja az Állatkertünk látogatói körében jól ismert „állatok akcióban” című bemutató állandó szereplői közül került ki, a másik négy állatot pedig az erre alkalmas mentett jószágok közül választottuk ki, hogy magukon az állatokon kívül az Állatkert által életre hívott Magyar Madármentők Alapítvány égisze alatt zajló állatmentő tevékenységet is bemutassuk.

A mentett állatokat délelőtt 10-től délután 2-ig folyamatosan látni lehetett a könyvtár palotájának aulájában, ahol munkatársaink mindenkinek elmesélték az egyes állatok személyes történetét is. Margittal, a gólyával sokan közös képet is készítettek, az elárvult sünnel kapcsolatban pedig nem kevés érdeklődő csodálkozott el azon, hogy a kiskertekben milyen veszélyek fenyegetik ezeket a kedves állatokat. A kihelyezett „állatok akcióban” állatbemutató közönsége 11:30-kor az uhut, 12:30-kor a patkányt, 13:30-kor pedig a Harris-héját ismerhette meg. Kiderült például, hogy a Harris-héjáknál többférjűség van, hogy a bölcsnek tartott baglyok nem is olyan nagy elmebajnokok, és hogy a rossz hírű patkány valójában több időt tölt mosakodással, mint mi emberek.

Az állatkerti állatok könyvtári látogatása nem előzmények nélküli. A nyár első hónapjában, június 20-tól 22-ig három napon át a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vendégeskedett az Állatkertben az Állati (jó) könyvtár elnevezésű rendezvény alakalmával.

A kölcsönös vendégeskedéssel a főváros e két meghatározó közművelődési intézménye egyúttal a múlt hagyományai előtt is tiszteleg. Ugyanis éppen száz éve annak, hogy életre hívták az állatkerti mozgókönyvtárat. Ennek előzménye egyszerűen annyi volt, hogy Szabó Ervin könyvtárigazgató és Lendl Adolf állatkerti igazgató remek szakmai és emberi kapcsolatot ápoltak egymással, így magától értetődő volt, hogy a két közművelődéssel foglalkozó intézmény között valamiféle együttműködés jöjjön létre. Az 1914-ben létrehozott mozgókönyvtár könyveit egy külön e célra épített kiskocsin vontatta körbe az állatkerti sétautakon egy – később pedig kettő – ceyloni törpeszamár. A könyveket állatkerti bérlettel lehetett kölcsönözni, és azokat a séta során, vagy akár az egyik padra leülve lehetett olvasgatni, majd távozáskor a főbejárat mellett kellett leadni. A kölcsönözhető könyvállomány kezdetben kétszáz kötetnyi volt, ezt azonban az érdeklődés nyomán hamarosan ötszázra kellett bővíteni. A könyvek között ismeretterjesztő és szépirodalmi kötetek is akadtak. Az állatkerti mozgókönyvtár egészen az első világháború végéig működött.