Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Az alapítók egyikeként írtuk alá Magyarország Állatvédelmi Kódexét 2021. október 5.

Tegnap, az állatok világnapján tizenöt szervezet közös állatvédelmi nyilatkozatot írt alá az Állatorvostudományi Egyetem kezdeményezésére. Állatkertünk is az alapítók, az első aláírók között van, és más szervezeteket is bátorítunk a csatlakozásra.

Forrás: MTIAkik számára fontos az állatvédelem ügye, számos jó hírrel találkozhattak mostanában. Hiszen az állatvédelemnek ma már miniszteri biztosa és fővárosi megbízottja is van, megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács, az Állatorvostudományi Egyetemen pedig létrejött az Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ.

E központ, illetve az egyetem kezdeményezésére született meg Magyarország Állatvédelmi Kódexe, amelyet tegnap, az állatok világnapján írtak alá az alapító szervezetek, köztük állami és kormányzati szereplők, hatóságok és szakmai szervezetek, a tudomány, a civil állatvédelem és az állatokkal foglalkozó szolgáltató szektor képviselői.

A Kódex első aláírói, vagyis az alapító szervezetek a következők:

1. Állatorvostudományi Egyetem (kezdeményező)
2. Agrárminisztérium, Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos
3. Országos Rendőr-főkapitányság
4. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
5. Magyar Állatorvosi Kamara
6. Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
7. Fővárosi Állat- és Növénykert
8. Országos Magyar Vadászati Védegylet
9. Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft.
10. NOÉ Állatotthon Alapítvány
11. Állatmentő Szolgálat Alapítvány
12. Hangya Közösség
13. Ebugatta.hu
14. Kutyabarat.hu
15. Hunland Trans Kft.

Az aláírásra az Állatorvostudományi Egyetem hallgatói központjában került sor. A dokumentumot a Fővárosi Állat- és Növénykert részéről az intézmény vezetője, Szabó Roland látta el kézjegyével. Az alapítók természetesen szívesen látják további szervezetek, intézmények csatlakozását.
A korszerű állatkertek számára a természetvédelem, a környezeti nevelés, a természetközeli szabadidős program biztosítása és a kutatás egyformán fontos küldetés, és – az állatkertek nemzetközi szakmai közösségének elismert tagjaként – ezek a fő céljai a Fővárosi Állat- és Növénykertnek is. Mindez persze elképzelhetetlen volna az állatok jóllétéről való szakszerű gondoskodás nélkül. Hiszen azok a sikerek, amelyeket a városligeti intézmény számos veszélyeztetett faj tartása, szaporítása, sőt akár a vadonba való visszatelepítése terén elért, nem lettek volna lehetségesek az állatok biológiai igényeinek megfelelő körülmények biztosítása nélkül. De az Állatkert számára nemcsak ezért fontos az állatvédelem! Fontos azért is, mert az intézmény ismeretterjesztő, szemléletformáló tevékenysége révén különösen sok embernek tudja közvetíteni a felelős állattartás fontosságának üzenetét, és azokat az ismereteket is, amelyek az állatokról való szakszerű gondoskodáshoz elengedhetetlenül szükségesek.

Magyarország Állatvédelmi Kódexéről további információk az Állatorvostudományi Egyetem honlapján érhetők el.