Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Az állatkerti állatgondozók világnapjára 2022. október 5.

A tegnapi nap nemcsak az állatok világnapja miatt volt nevezetes: október 4-én ünnepeljük az állatkerti állatgondozók világnapját is. Itt az alkalom, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre a sokoldalú szakemberekre és köszönetet mondjunk a munkájukért!

Gerald Durrell, a Jersey-i Állatkert alapítója, aki az állatkerti szakmában az egyik legnagyobb hatású képviselője volt annak az irányzatnak, hogy az állatkertek egyik fő feladata a veszélyeztetett fajok védelme kell legyen, ifjúkorában a Whipsnade-i Állatkertben volt állatgondozó-tanuló. Az erről az időszakról írt visszaemlékezései szerint az ott töltött utolsó éjszakán végiggondolta, mi mindent is tanult az állatkerti gyakorlat során. A legfőbb felismerése az volt, hogy az állatkertekben az egyik legfontosabb tényező az állatgondozói gárda, akik nélkül semmiféle eredményt nem lehetne elérni.

Ez az állatkerti világra általánosan érvényes megállapítás természetesen a mi Állatkertünkben is igaz. Első állatgondozónk, az 1866-os megnyitás előtt szerződtetett, olasz származású Angelo Guzzanato óta sok-sok elkötelezett, nagy szakmai tudású munkatárs dolgozott nálunk, s dolgozik mind a mai napig Állatkertünk kötelékében. Közülük sokan már hosszú évek, sőt évtizedek óta. Intézményünk története során egyébként az abszolút rekorder Szabó István főápoló volt, aki 1918 és 1970 között, vagyis összesen 52 éven át volt a kert munkatársa.

Mivel az állatgondozók különleges munkája iránt sokan érdeklődnek, rendre igyekszünk olyan programokat szervezni, amikor a közönség egy kicsit a szokásosnál is többet láthat e különleges hivatás részleteiből, és egyáltalán az állatkerti kulisszák mögött zajló munkából. Ilyen volt nemrégiben a Kutatók Éjszakája, de ilyenek a rendszeresen megtartott esti séták is, amelyekről itt olvashatók további információk.