Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Az első augusztus huszadika 2015. augusztus 20.

Állatkertünk 1866. augusztus 9-én nyitotta meg kaput a nagyközönség előtt, így történetének első augusztus 20-ája nem sokkal volt a megnyitás után. A nemzeti ünnep alkalmából ezt a 149 évvel ezelőtti napot idézzük fel cikkünkben.

A Fővárosi Állat- és Növénykertről köztudott, hogy ez az ország leglátogatottabb kulturális intézménye. Évről évre egymillió fő körüli látogató keresi fel. Közismertnek mondható az is, hogy vannak olyan jeles napok, amikor – ha az időjárás is kedvező – különösen nagy számban szokott a közönség érdeklődésével megtisztelni bennünket. A húsvét, a pünkösd, vagy a gyermeknap mellett e napok közé tartozik Szent István napja, augusztus 20-a is. Napjainkban persze már egyenletesebben oszlanak meg a látogatások a fő szezon napjai között, így a jeles napok és a többi nap látogatottsága között ma már nincsenek olyan nagy aránybeli különbségek. De még így is nagyon sok családban szokás, hogy augusztus 20-án ellátogatnak az Állatkertbe.

Ez a hagyomány másfél évszázados múltra tekint vissza. A fővárosi polgárság számára Szent István napja mindig olyan ünnepi esemény volt, amelyekhez sokadalmak, látványosságok, látnivalók kapcsolódtak. A vidéken élők közül pedig sokan épp ezen a napon keresték fel Budapestet, illetve Pest városát. Ezért aztán már az Állatkert történetének első augusztus 20-i napján, amely másfél héttel volt az augusztus 9-i megnyitás után, igen sok látogató kereste fel a kert területét.

1866. augusztus 20-a hétfőre esett. Az ünnep fő eseményei a Budai Várnegyed területére összpontosultak, s a hivatalos becslések szerint 70-75 ezren vehettek rajta részt. Közülük sokan Pestről mentek át Budára, mert tudjuk, hogy a Lánchídon e nap reggelén 36 ezer fő ment át Buda felé. Sokan azonban a Városligetbe kirándultak, gyalogosan, bérkocsin vagy omnibusszal. Az újdonságnak számító Állatkertbe is sokan látogattak el, 19-én vasárnap és 20-án hétfőn mintegy nyolcezer ember kereste fel a kert területét. Ez az akkori időkben igen soknak számított, hiszen Pest, Buda és Óbuda lakosságszáma még együttesen is töredéke volt a mainak.

Az Állatkert iránti érdeklődést növelte az a hír is, hogy amikor Erzsébet királyné (akkoriban inkább császárnénak nevezték, hiszen magyar királyné csak egy évvel később lett) Szent István ünnepe alkalmából néhány napig a magyar fővárosban időzött, meglátogatta a frissen megnyílt Állatkertet is. Erre egészen pontosan augusztus 15-én, szerdán, délután hat óra körül került sor. S ha már a „Császárné Ő Felsége legmagasb látogatásával szerencséltette”, mi több, a látottakkal kapcsolatban „legmagasb megelégedését jelentette ki”, mindenki más is, akinek addig nem volt alkalma, látni akarta az Állatkertet.