Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Benedek a Sünispotályban 2019. március 21.

A mentőmunka keretében évente másfél-kétezer állatnak nyújtunk segítséget. A legtöbb bekerülő állat madár, ám a legnagyobb számban bekerülő faj a sün. Bemutató mentőközpontunk, a Sünispotály egyik barátságos lakója, Benedek is így került hozzánk.

BenedekA Holnemvolt Vár, vagyis az állatkerti játszópark egyik érdekes bemutatóhelye a Sünispotály. A tavaly augusztusban átadott bemutató mentőközpont a fő színtere Állatkertünk mentő tevékenységének. Az érdeklődők nemcsak a mentett állatokat láthatják itt, hanem azt is, hogy miként gondoskodnak róluk a gondozók és az állatorvosok.

A hozzánk bekerülő évi másfél-kétezer állat legnagyobb része madár, a legnagyobb egyedszámmal bekerülő faj viszont évről évre a sün szokott lenni. Tavaly például 357 sünt mentettünk. Mindenkori védenceinket a Sünispotályban láthatja a közönség, persze mindig csak az aktuálisakat, hiszen a cél minden esetben a szabadon engedés, vagyis az, hogy visszajuttassuk őket természetes élőhelyükre.

A Sünispotályban azonban vannak állandó lakosnak mondható sünök is: azok az egyedek, akiknek az életét ugyan szintén sikerül megmenteni, de akiket valamilyen ok miatt nem lehet már újra szabadon engedni. Az állandó lakosok közé tartozik például a Benedek nevű sün, akiről épp aktuális is megemlékezni, hiszen ma van Benedek Biankanapja. A sérülten bekerült állat sajnos elveszítette az egyik lábát. Ezért, s mert időközben eléggé meg is szelídült, már nem volna szerencsés szabadon engedni, mert az életben maradási esélyei nem érnék el a szükséges mértéket. Így hát Benedek tartósan a Sünispotály lakója marad. Barátságos természete viszont alkalmassá teszi őt arra, hogy a foglalkozások alkalmával látogatóink testközelből ismerkedhessenek meg vele. Így Benedek lényegében a többi sün „nagykövetévé" vált, és segíthet abban, hogy a sünöket közelebb hozzuk az emberek szívéhez. Ennek nyomán pedig talán több embernek lesz kedve részt venni a sünök védelmében is. Ez fontos dolog, mert például az őszi avarégetések idején bajba került sünök száma jelentősen csökkenthető lenne, ha az emberek egy kicsit jobban odafigyelnének. Ebből is látszik, hogy nemcsak a tulajdonképpeni mentőmunkának, hanem az ehhez kapcsolódó ismeretterjesztő, szemléletformáló tevékenységnek is jelentős természetvédelmi haszna lehet. A Sünispotály ezért ezt a célt is szolgálja.

Egyébként nem Benedek az egyetlen sün, aki a sünök közül a Sünispotály állandó lakója lett. Ugyanez a helyzet Biankával, aki nevét a szokásosnál világosabb tüskéi miatt kapta. Neki mind a négy lába megvan, de szelídsége miatt őt sem lehet elengedni. Így tehát ő is inkább abban segít nekünk, hogy a sünöket és védelmüket népszerűsítsük.

A hozzánk bekerülő sünök túlnyomó többségénél persze az a jellemző, hogy teljesen sikerül a rehabilitációjuk. A sérült sünöket meggyógyítjuk, a legyengülteket felerősítjük, az elárvultakat pedig felneveljük. És ha minden rendben van, ismét visszavisszük őket természetes élőhelyükre.

A Sünispotály megvalósítására az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának finanszírozásával, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával megvalósuló ZOO4NAT projekt keretében kerül sor.

 

 

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.