Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Biztonságban van a bükki szervál! 2021. november 24.

Biztosan sokan hallottak róla, hogy Eger közelében, illetve Borsodnádasdon is láttak egy szabadon kóborló szervált. Az Afrikában honos macskafélét sikeresen befogták, és most már biztonságban van Állatkertünk természetvédelmi mentőhelyén.

Az elmúlt napokban szinte valamennyi médium hírt adott arról, hogy Heves és Borsod megyék határa mentén, Eger környékén, illetve Borsodnádasdnál egy Afrikában őshonos macskafélét, szervált láttak kóborolni. Mivel a szerválok természetes élőhelye a fekete kontinens Szaharától délre eső területein van, igen valószínűtlen, hogy egy szervál onnan saját magától jutott volna el idáig. Így kezdettől fogva világos volt, és az állat viselkedése is azt támasztotta alá, hogy korábban kedvtelésből tarthatta valaki, akitől vagy megszökött, vagy aki – bár ez kevésbé valószínű – szándékosan elengedte.

Jóllehet a szervál a veszélyes állatokkal kapcsolatos jogszabály szerint közepesen veszélyes állatnak számít, attól nem kellett tartani, hogy bárkit is megtámad (csak akkor lehetett volna veszélyes, ha valaki mondjuk sarokba szorítja, el akarja fogni stb.). Az viszont aggasztó volt, hogy mi lesz az állat sorsa, hiszen eddig emberi gondoskodás mellett élt, nem kellett vadásznia, és nyilván nem készítették fel a vadonbeli életre. Ráadásul a magyarországi élőhelyek nem is szerválnak valók. Kétséges volt tehát, hogy talál-e magának táplálékot, nem is szólva arról, hogy a szerválok trópusi állatok, így az egyre hidegebb, téliesre forduló időjárás sem kedvez egy ilyen állatnak, főleg úgy, hogy eleve nem jut kellő mennyiségű ennivalóhoz.

Szerencsére a bükki szervál most már biztonságban van: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai bravúros módon sikeresen befogták az állatot, majd a befogást követően tegnap este Állatkertünk természetvédelmi mentőhelyére szállították. Valószínűleg épp időben, mert az állat a korábban közzétett felvételekhez képest kissé már lefogyott, megviseltebbnek tűnik. Láthatóan nagyon éhes volt, így elégedetten fogyasztotta a neki felkínált táplálékot. Most azon dolgozunk, hogy helyreállítsuk a kondícióját. Többféle finomságot is kínálunk neki, mert azt ugyan tudjuk, hogy mi mivel etetnénk egy szervált, de azt nem tudhatjuk, hogy kifejezetten ezt az állatot eddig pontosan mivel etették és mennyire változatosan, mi a kedvence, és mi az a táplálék, amelyikkel esetleg eddig még soha nem is találkozott.

A kalandos sorsú szerválban egyébként egy azonosító chipet is találtunk, ennek adatai alapján a hatóságok megkezdték az ügy körülményeinek tisztázását.

Bár a Fővárosi Állat- és Növénykertben jelenleg nem mutatunk be szerválokat, hiszen a macskaféléket nálunk pillanatnyilag az indiai oroszlánok, a szibériai tigrisek, a perzsa leopárdok és a pusztai macskák képviselik, a múltban más macskafélékkel, például jaguárokkal, hópárducokkal, gepárdokkal, pumákkal, sivatagi és kárpáti hiúzokkal, jaguarundikkal és természetesen szerválokkal is foglalkoztunk. Emellett, a vadállatmentés keretében rendszeresen akad dolgunk mentett vadmacskákkal is.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.