Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Bravúros zsiráfműtét teljes sikerrel 2021. október 1.

Néhány héttel ezelőtt különleges beavatkozásra került sor Sheshe nevű zsiráfunknál. Az állat törött állkapcsát kellett altatásban megműteni. Ez komoly szakmai kihívást jelentő feladat, de a csapat szaktudásának köszönhetően minden remekül sikerült.

Sheshe, az ifjú zsiráfhölgy 2017 februárjában született a mi Állatkertünkben. Néhány héttel ezelőtt ismeretlen okból, de valószínűleg a zsiráfcsapat egy másik tagjától kapott rúgás miatt eltört az állkapcsa. Hasonló balesetek a természetben is előfordulnak, ám ott, segítség híján előfordul, hogy az állat el is pusztul emiatt, hiszen a törött állkapoccsal nem tud táplálkozni. Az állatkertekben azonban ilyenkor is van segítség.

A törött állkapcsot meg kell műteni, és a csontokat rögzíteni kell, hogy azok rendben összeforrjanak. Ilyen csontsebészeti beavatkozást azonban csak altatásban lehet végrehajtani, a zsiráfok altatása pedig a legnehezebb feladatok közé tartozik. Nemcsak azért, mert a zsiráfok elég termetes állatok – Sheshe például mintegy 900 kilót nyom – hanem azért is, mert ezeket a magas állatokat speciális vérkeringés jellemzi, nem is beszélve arról, hogy amikor az altatószer hatása miatt eldőlnek, összesnek, a nagy testmagasság miatt a sérülésveszély is igen nagy.

A beavatkozás napján a gondozók az elkülönítő istállót puha szalmával bélelték ki: vastag rétegben szalmát szórtak a padlóra, a falakat pedig egymásra rakott szalmabálákkal fedték el. Ezzel sikerült is kivédeni, hogy az állat az altatáskor megsérüljön. Sok más állattal ellentétben azonban a zsiráfok fejét az altatáskor fel kell „polcolni": erre a különleges vérkeringés miatt van szükség, hiszen, ha belegondolunk, a zsiráfok arra vannak „kalibrálva", hogy a szív elég erősen pumpáljon ahhoz, hogy a vér a több méterrel magasabban lévő fejbe, agyba is eljusson. Így tehát altatásban is gondoskodni kell arról, hogy a fej valamivel magasabban helyezkedjen el a szívnél.

Amíg az Állatkert saját állatorvosi csapata dr. Sós Endre vezetésével az altatást végezte, addig velük a törött állkapoccsal a velük párhuzamosan dolgozó csontsebész team foglalkozott. Ezt a csoportot dr. Ipolyi Tamás állatorvos vezette, aki nem az Állatkert munkatársa, hanem olyan külsős kolléga, aki – bár rendszerint jóval kisebb állattokkal – különösen sok tapasztalatot szerzett a speciális csontsebészeti beavatkozásokban.

Itt érdemes megjegyezni, hogy az állatkerti, illetve vadállatorvoslás igen speciális szakterület, ahol még nehezebb univerzális, mindenhez értő szakembernek lenni. Mivel mi mindig a legjobb kezelést szeretnénk adni az állatoknak, szükség esetén külsős kollégákat is fel szoktunk kérni erre, sőt mi több, előfordul, hogy nem is csak állatorvosokat, hanem egyes állatok, például az emberszabásúak esetében humán páciensekkel foglalkozó specialistákat is. Ezzel párhuzamosan persze a mi állatorvosaink is szoktak segíteni másutt, más állatkertekben is, ha ott olyan állatorvosi probléma adódik, amelynek megoldásában meg a mi munkatársaink szereztek különösen nagy tapasztalatot. Állatkertünk állatorvosi csapata egyébként nemzetközi hírű, amit az is jelez, hogy vezető állatorvosunkat választották az Európai Állatkerti és Vadállatorvosok Szövetségének (EAZWV) elnökévé.

Visszatérve Sheshe, a zsiráf állkapocsműtétjére, a beavatkozás során a törött, ráadásul roncsolt törést szenvedett állkapocs csontjait egy úgynevezett szögstabil lemezzel rögzítették. A műtét után az állat szép lassan magához tért, és sikeresen lábra állt. Később pedig – mert természetesen azonnal még nem lehetett – Sheshe táplálkozni is elkezdett, és azóta is gond nélkül ropogtatja a takarmányt. A beavatkozás óta eltelt néhány hétben is minden rendben alakult, így most már kijelenthetjük, hogy a műtét minden tekintetben kiválóan sikerült.

Állatkertünkben egyébként nagy hagyománya van a zsiráfok tartásának. Az első zsiráf 153 éve érkezett Ferenc József ajándékaként – Erzsébet királyné közbenjárására. Az idők során eddig összesen 34 zsiráfborjú látott napvilágot Budapesten, az első még 1868-ban született.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.